Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1711, 2017

Mleczko pszczele

17 listopada, 2017|Produkty|

Mleczko pszczele to produkt, jak sama nazwa mówi, wytwarzany przez pszczoły. Od lat nazywane było eliksirem młodości. W medycynie naturalnej jest doskonale znane, ponieważ wykazuje dla organizmu wiele korzystnych właściwości? Poznajmy co takiego kryje w sobie mleczko pszczele oraz jakie posiada działanie.

1311, 2017

Czarna porzeczka

13 listopada, 2017|Porzeczka czarna (Ribes nigrum)|

Czarna porzeczka to jeden z najbardziej popularnych owoców w Polsce. Stanowi ona źródło witamin dla naszego organizmu, szczególnie bogate w witaminę C. 100 gram tego owocu pokrywa aż 260 % dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. W medycynie naturalnej czarna porzeczka stosowana były m.in. w infekcjach górnych dróg oddechowych czy w reumatyzmie. Jak jest dzisiaj? Do jakich innych celów można wykorzystać właściwości porzeczki oraz co takiego kryje w sobie ten owoc?

1011, 2017

Syrop z agawy

10 listopada, 2017|Agawa (Agave)|

Agawa to roślina, która jako miejsce występowania upodobała sobie tereny pustynne. Przeprowadzone nad nią badania wykazały, że kryje w sobie wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Mimo to działanie i właściwości agawy niosą za sobą wiele kontrowersji. Jak jest naprawdę? Przekonajmy się jakie właściwości lecznicze kryje w sobie syrop z agawy, który uzyskuje się z tej rośliny i czy faktycznie jest aż tak zdrowa.

911, 2017

Hibiskus – właściwości lecznicze i zastosowanie

9 listopada, 2017|Hibiskus (Hibiscus)|

Hibiskus nazywany jest również kwiatem malwy sudańskiej. Ze względu na swój piękny, charakterystyczny wygląd w wielu rejonach świata hodowany jest głównie w celach ozdobnych. Jednak oprócz walorów estetycznych hibiskus wykazuje także cenne właściwości lecznicze dla naszego organizmu. Należą do nich m.in. działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz moczopędne. Jakie inne korzyści daje nam hibiskus oraz jakie posiada zastosowanie?

811, 2017

Zioła na nerki

8 listopada, 2017|Zioła|

Zioła na nerki mogą być świetnym wsparciem leczenia chorób tego narządu, jak również mogą być ich profilaktyką. Nerki to filtr oczyszczający człowieka z toksyn, odpowiadający [...]

611, 2017

Rumianek na twarz – właściwości pielęgnacyjne

6 listopada, 2017|Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla)|

Rumianek na twarz to kosmetyk pielęgnacyjny o właściwościach antybakteryjnych i łagodzących. Od lat znajduje zastosowanie jako naturalny preparat nie tylko w kierunku kosmetycznym, ale i tym typowo leczniczym. Jakie więc jeszcze inne działanie na skórę wykazuje rumianek oraz w jakiej formie można go stosować? Podpowiadamy.

411, 2017

Rzepik pospolity – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne

4 listopada, 2017|Rzepik pospolity (Agrimonia eupatoria)|

Rzepik pospolity to roślina o wielu właściwościach leczniczych. Obecnie występuje w takich regionach świata jak Ameryk Północna, Anglia czy Europa. Do jego głównych korzyści zalicza się m.in. usprawnianie pracy wątroby, przyspieszanie procesów gojenia się ran, a także właściwości antyseptyczne. Co kryje w sobie rzepik pospolity oraz jakie jeszcze inne działanie wykazuje na nasz organizm? Poznajmy go bliżej.

311, 2017

Kasza pęczak

3 listopada, 2017|Kasza jęczmienna|

Kasza pęczak, tak jak i inne rodzaje kasz, zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych, a co za tym idzie korzystnych właściwości dla naszego organizmu. [...]

211, 2017

Bratek trójbarwny – właściwości lecznicze

2 listopada, 2017|Fiołek trójbarwny (Viola tricolor)|

Bratek trójbarwny należy do grupy najpopularniejszych ziół w Polsce. Oprócz dużej popularności posiada również szereg korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Napar z bratka trójbarwnego skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, zwalcza objawy trądziku pospolitego oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Jakie inne działanie wykazuje? Poznajmy bliżej właściwości lecznicze bratka trójbarwnego.

3110, 2017

Rozmaryn lekarski – właściwości i zastosowanie

31 października, 2017|Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis)|

Rozmaryn to przyprawa, która  znalazła szerokie zastosowanie w kuchni polskiej ze względu na swój aromat i smak. Oprócz tego, dzięki bogatemu składowi wykazuje wiele cennych właściwości leczniczych. Należy do nich m.in. skuteczne obniżanie poziomu cukru we krwi, wspomaganie pracy wątroby oraz niwelowanie dolegliwości żołądkowych. Jakie inne, cenne korzyści niesie dla naszego organizmu? Poznajmy bliżej właściwości i zastosowanie rozmarynu.

3010, 2017

Peeling solny – właściwości pielęgnacyjne

30 października, 2017|Zdrowie|

Peeling solny należy do jednych z najbardziej popularnych, jak i najtańszych metod pielęgnacji skóry. Odpowiednio wykonywany może przynieść wiele korzyści naszej skórze. Jakie? Poznajmy bliżej właściwości pielęgnacyjne peelingu solnego.

2410, 2017

Orzechy kola

24 października, 2017|Kola (Cola)|

Orzechy koli to produkt, który pozyskuje się z rośliny kola. Niewątpliwie związane są one z bardzo popularnym napojem na świecie, czyli z colą. Oprócz właściwości spożywczych wykazują także działanie lecznicze m.in. regulują procesy trawienne. Jakie inne działanie mogą wykazywać oraz co w sobie kryją? Poznajmy bliżej cenne właściwości orzechów koli.

2310, 2017

Kaki – czym jest i co w sobie kryje?

23 października, 2017|Kaki|

Kaki, nazywane również persymoną lub jabłkiem orientu, skrywa coraz mniejszą tajemnicę. Obecnie bez większych problemów znaleźć je możemy w supermarketach oraz w menu dobrych restauracji. Co dokładnie w sobie kryje oraz skąd wywodzą się jego korzenie? Poznajmy najważniejsze informacje na temat kaki.

2010, 2017

Pomelo

20 października, 2017|Owoce świata|

Pomelo często nazywane jest też pomarańczą olbrzymią. Tak naprawdę to kuzynka grejpfruta. Spośród innych owoców wyróżnia się przede wszystkim rozmiarem, ale również obecnością wielu składników odżywczych. Dzięki nim wykazuje szereg korzystnych właściwości na nasz organizm m.in. zwiększa odporność organizmu, a także wspomaga pacę mięśnia sercowego. Jakie jeszcze inne pozytywne działanie wykazuje? Poznajmy bliżej właściwości pomelo.

1910, 2017

Tymianek – właściwości lecznicze i zastosowanie

19 października, 2017|Tymianek pospolity (Thymus vulgaris)|

Tymianek to zioło, które jest bardzo popularną przyprawą w polskiej kuchni. W wielu potrawach wykorzystywany jest jako składnik, który wzbogaca smak oraz aromat. Mimo że często go stosujemy większość z nas nie zdaje sobie sprawy jakie właściwości wykazuje. Przedstawiamy zatem działanie lecznicze i zastosowanie tymianku.

Przejdź do góry