Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1312, 2017

Sól fizjologiczna – właściwości i zastosowanie

13 grudnia, 2017|Zdrowie|

Sól fizjologiczna jest wodnym roztworem chlorku sodu. Ze względu na jej nazwę i właściwości głównie kojarzona jest z kierunkiem medycznym, choć nie tylko tam jest wykorzystywana. Warto wiedzieć, że sól fizjologiczna doskonale sprawdza się również w domowej pielęgnacji m.in. w nawilżaniu śluzówek czy przemywaniu oczu. Poznajmy szerokie działanie soli oraz jej nie tylko medyczne zastosowanie.

1212, 2017

Chrapanie – przyczyny, objawy, leczenie

12 grudnia, 2017|Zdrowie|

Chrapanie i związane z tym uciążliwe objawy mogą być wynikiem stałego zmęczenia oraz niewysypiania się. Mimo że zjawisko to często stanowi powód do żartów, niestety nie powinno być lekceważone. Jakie są przyczyny chrapania oraz czy da się je leczyć? Oto odpowiedź.

1112, 2017

Grejpfrut

11 grudnia, 2017|Grejpfrut|

Grejpfrut to owoc o bogatym składzie, a przez to wielu korzystnych właściwościach dla naszego zdrowia. Zawiera między innymi witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy oraz pozytywnie wpływa na naszą urodę, utrzymując naczynia układu krwionośnego w odpowiedniej kondycji. Oprócz tego grejpfrut stanowi również składnik diet odchudzających, a to dlatego, że posiadają mało kalorii i przyspieszają przemianę materii. Co jeszcze w sobie kryją i jakie wykazują właściwości? Poznajmy bliżej działanie grejpfruta.

712, 2017

Czarny czosnek – jakie właściwości wykazuje?

7 grudnia, 2017|Czosnek|

Czarny czosnek jest rośliną znacznie mniej popularna niż jego biała wersja. Jest ona znana przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i antyseptycznych. Długotrwała fermentacja zwykłego czosnku, wykonywana w odpowiednich warunkach powoduje, że otrzymujemy czosnek czarny, który znacznie przewyższa działanie tego tradycyjnego. Poznajmy więc bliżej co w sobie kryje oraz jakie właściwości wykazuje.

612, 2017

Durum – czym jest i jakie ma właściwości?

6 grudnia, 2017|Pszenica (Triticum)|

Durum stanowi twardą odmianę pszenicy. Znalazła ona zastosowanie m.in. w produkcji makaronów. Spożywanie produktów spożywczych na jej bazie jest dla naszego organizmu bardzo zdrowe, zarówno ze względu odżywczego, jak i dietetycznego. Poznajmy więc czym dokładnie jest durum oraz jakie właściwości wykazuje.

512, 2017

Tran – właściwości i zastosowanie

5 grudnia, 2017|Zdrowie|

Tran to tłuszcz pozyskiwany z wątroby ryb z rodziny dorszowatych. Gatunek ten żyje w zimnych wodach. Z tego względu dostosowują się do otaczających warunków gromadząc w swoich tkankach duże ilości składników odżywczych. Tran to doskonały preparat o drogocennych właściwościach leczniczych. Jednak oprócz tego charakteryzuje się dość specyficznym smakiem i zapachem, który może nieco zniechęcać do jego spożywania. Przyjrzymy się jednak bliżej jego działaniu.

112, 2017

Oregano

1 grudnia, 2017|Lebiodka pospolita (Origanum vulgare)|

Oregano stanowi jedną z najbardziej popularnych i najczęściej stosowanych ziół na całym świecie. Zwykle dodawane jest do tradycyjnej pizzy czy spaghetti wzbogacając i podkreślając smak potrawy. Jakie właściwości w sobie kryje oraz jakie znalazło zastosowanie?

3011, 2017

Curry – właściwości i zastosowanie

30 listopada, 2017|Przyprawy świata|

Curry to bardzo charakterystyczna przyprawa o żółtej barwie i ciekawym smaku. Dostępna jest niemalże w każdym polskim sklepie. To właśnie dzięki niej jesteśmy w stanie przygotowywać potrawy o charakterystycznym smaku i aromacie. Jakie właściwości wykazuje przyprawa curry oraz jakie znalazła zastosowanie?

2911, 2017

Mydło Aleppo – właściwości, które warto wykorzystać

29 listopada, 2017|Zdrowie|

Mydło Aleppo nie należy do łatwo dostępnych produktów kosmetycznych. Mimo to bardzo łatwo znaleźć można jego tańsze zamienniki. Jednak czy naprawdę warto? Pomimo swej niskiej dostępności, a także dość wysokiej ceny, tysiące kobiet pokochały ten produkt. Co takiego w sobie kryje i jakie wykazuje właściwości? Przyjmy się bliżej mydłu Aleppo.

2811, 2017

Działanie Spiruliny

28 listopada, 2017|Spirulina|

Choć spożywanie wodorostów czy glonów ze stawu nie brzmi jak idealny posiłek dla smakoszy, to dziesiątki tysięcy osób każdego dnia włącza je do swojej diety. [...]

2411, 2017

Migdały

24 listopada, 2017|Migdałowiec pospolity (Amygdalus communis)|

Migdały zawierają duże ilości składników odżywczych. Regularne spożywane regulują poziom ciśnienia krwi oraz cukru w organizmie. Ponadto wspomagają procesy odchudzania. Jakie inne korzyści wykazują migdały oraz  jakie znalazły zastosowanie?

2211, 2017

Masło klarowane – właściwości i zastosowanie

22 listopada, 2017|Zdrowie|

Masło klarowane lub tzw. masło ghee stanowi zdrową alternatywę dla masła tradycyjnego. Wykazuje szereg korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby wieńcowej i innych zaburzeń ze strony układu krwionośnego. Jak jeszcze wpływa na nasze zdrowie? Poznajmy bliżej masło klarowane.

Przejdź do góry