Dni płodne – co warto o nich wiedzieć?
Dni płodne i ich skrupulatne obliczanie pozwala określić kiedy może nastąpić zapłodnienie. Prowadzenie takiego kalendarza jest bardzo przydatnym narzędziem zarówno dla kobiet planujących ciążę jak i tych, które chcą uniknąć zapłodnienia.
Olej z pachnotki zwyczajnej
Olej z pachnotki dzięki obecności wielu składników odżywczych wywalczył sobie ważne miejsce w kuchni oraz domowej apteczce. Czym zatem się charakteryzuje oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Podpowiadamy.
Czosnek niedźwiedzi – charakterystyka
Czosnek niedźwiedzi nieco różni się od czosnku pospolitego. Mimo to charakteryzuje się zbliżonymi właściwościami leczniczymi, a dodatkowo również stanowi formę naturalnego antybiotyku. Poznajmy zatem jakie inne właściwości posiada czosnek niedźwiedzi oraz gdzie znalazł zastosowanie.
Pestki dyni – wartości odżywcze
Pestki dyni stanowią źródło wielu ważnych składników odżywczych. Szczególnie polecane są panom, ze względu na właściwości poprawiające sprawność seksualną oraz zwiększające płodność. Co kryją w sobie pestki dyni oraz w jaki sposób wpływają na nasze zdrowie? Podpowiadamy.
Syrop klonowy – czy jest zdrowy?
Syrop klonowy jest produktem słodzącym, który potocznie nazywany jest Kanadyjskim Płynnym Złotem. Oprócz ciekawych walorów smakowych wyróżnia się dużą zawartością składników odżywczych. Posiada w swym składzie m.in. mangan, cynk, magnez oraz witaminy z grupy B. Co jeszcze kryje w sobie ten wartościowy produkt oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Podpowiadamy.
Cukier brązowy – jak wpływa na nasze zdrowie?
Cukier brązowy, w odróżnieniu od cukru białego, coraz częściej stanowi produkt, któremu przypisuje się właściwości lecznicze. Jak jest naprawdę? W jaki sposób spożywanie brązowego cukru wpływa na nasze zdrowie? Oto wskazówki.
Pachnotka zwyczajna
Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens) nie należy do roślin zbytnio okazałych. Charakteryzuje się grubymi zielono-fioletowymi liśćmi oraz drobnymi, dzwonkowatymi kwiatami. Jak się jednak okazuje jej właściwości lecznicze są bardzo szerokie, przez co wykorzystuje się ją w różnych dziedzinach życia. Jakie więc działanie wykazuje pachnotka zwyczajna oraz gdzie znalazła zastosowanie? Podpowiadamy.
Masło migdałowe – właściwości i przygotowanie
Masło migdałowe jak i same migdały zaliczane są do tzw. superfoods czyli zdrowej żywności. Nic w tym dziwnego. Masło migdałowe bowiem zaskakuje swym składem. Posiada niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), a także wiele witamin oraz minerałów. Jak więc produkt ten wpływa na nasze zdrowie oraz jak samodzielnie je wykonać. Podpowiadamy.
Pestki owoców i warzyw, które warto jeść
Pestki owoców powszechnie uważa się za niejadalne i trujące, przez co zwykle lądują w koszu. Nic w tym dziwnego, bowiem nie należą do smacznych i aptecznych elementów owoców. Jednak niektóre z nich stanowią bogactwo składników odżywczych. Sprawdźmy na jakie pestki warto zwrócić uwagę, a których unikać.
Flawonoidy
Flawonoidy wykazują bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Posiadają właściwości przeciwzapalne, odmładzające, a także chronią organizm przed szkodliwym działaniem promieni UV. Czym dokładnie są flawonoidy oraz dlaczego są tak ważnym składnikiem pokarmowym? Podpowiadamy.
Soczewica
Soczewica to doskonałe źródło białka, które może stanowić alternatywę dla mięsa. Ponadto zawiera dużo błonnika, witamin oraz składników mineralnych. Dlaczego warto wprowadzić to warzywo do diety, oraz która z dostępnych odmian na rynku spożywczym jest najzdrowsza? Podpowiadamy.
Drzewo sandałowe – właściwości
Drzewo sandałowe występuje aż w 9 gatunkach, które zlokalizowane są na terenach nizinnych Australii, Azji południowo-wschodniej oraz na wyspach Pacyfiku. Czym się charakteryzuje oraz jakie właściwości posiada ta roślina? Oto wskazówki.
Cukier
Cukier uważany był niegdyś za źródło zdrowia i energii. Dziś jednak uznawany jest za przyczynę wielu chorób cywilizacyjnych. Poznajmy zatem jak cukier wpływa na nasze zdrowie oraz jakie są jego podstawowe rodzaje.
Aronia – co w sobie kryje?
Aronia jest popularnym owocem, często sadzonym w przydomowych ogródkach. Jej owoce są bardzo wartościowe ze względu na swój bogaty skład. Jakie składniki odżywcze kryje więc w sobie aronia oraz gdzie znalazła największe zastosowanie? Oto wskazówki.
Kolagen w pożywieniu – źródła
Kolagen w pożywieniu może znajdować się w różnego rodzaju produktach. Nie bez powodu dietetycy oraz specjaliści żywieniowi zalecają aby ten składnik jak najczęściej występował w diecie. Kolagen bowiem zapobiega zmarszczkom, zapewnia skórze jędrność, elastyczność oraz utrzymuje stawy we właściwej kondycji. W jakich produktach więc go szukać? Poznajmy bliżej źródła kolagenu w pożywieniu.
Kamfora
Kamfora jest organicznym związkiem pochodzenia roślinnego. Otrzymuje się ją z drewna cynamonowca kamforowego, który charakteryzuje się szerokimi właściwościami leczniczymi. Jak więc wpływa na zdrowie człowieka oraz gdzie znalazła zastosowanie? Podpowiadamy.
Olejki eteryczne
Olejki eteryczne wykazują właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Nie bez powodu więc chętnie wykorzystuje się je w medycynie naturalnej i dziedzinie kosmetologii. Czym dokładnie są, jak działają olejki eteryczne oraz na czym polega ich proces produkcji? Podpowiadamy.
Borowina – właściwości, które warto znać
Borowina to naturalny torf, który charakteryzuje się szerokimi właściwościami leczniczymi. Dzięki nim wykorzystuje się ją zarówno w medycynie naturalnej, kosmetologii jaki i leczeniu uzdrowiskowym. Czym dokładnie jest borowina oraz jak wpływa na zdrowie człowieka? Podpowiadamy.
Najlepsza Spirulina – na co zwrócić uwagę?
Jestem zainteresowana zakupem spiruliny. Jednak czytając różne artykuły o spirulinie kilkakrotnie trafiłam na wiadomość, aby sprawdzić przed zakupem czy została sprawdzona pod kątem zanieczyszczeń. Występowanie w niej ...
Ostropest plamisty
Ostropest plamisty (Silybum marianum) to roślina, której cenne właściwości doceniane były już w średniowieczu. Wykorzystywana była w celu oczyszczenia organizmu z nadmiaru toksyn oraz do przywracania właściwej pracy wątroby. Obecnie ostropest plamisty stosuje się we wspomaganiu leczenia wirusowego zapalenia wątroby (WZW) typu A, B i C oraz u osób mających problem z alkoholem. Sprawdźmy jakie inne działanie wykazuje ta roślina oraz gdzie znalazła zastosowanie.