Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
608, 2017

Groszek zielony

6 sierpnia, 2017|Groszek (Lathyrus)|

Groszek zielony to warzywo, którego nasiona można spożywać także na surowo. W swoim składzie zawiera wiele witamin i minerałów, a jego walory smakowe sprawiają, że jedzenie groszku to czysta przyjemność. Co w sobie kryje oraz jakie są powody, dla których warto jeść groszek zielony? Oto odpowiedź.

408, 2017

Błoto z Morza Martwego

4 sierpnia, 2017|Uroda|

Błoto z Morza Martwego, choć zapachem i wyglądem nie zachwyca, to stanowi jeden z bardziej wartościowych kosmetyków. Jego wyjątkowy skład sprawił, że znalazł szerokie zastosowanie [...]

308, 2017

Sok z arbuza

3 sierpnia, 2017|Zdrowie|

Sok z arbuza to idealny napój na upalne dni. Największy dostęp mamy do niego latem i to właśnie wtedy powinniśmy korzystać z dobroczynnych właściwości jakie posiada. [...]

208, 2017

Brokuł

2 sierpnia, 2017|Kapusta (Brassica)|

Brokuły należą do jednych z najbardziej odżywczych warzyw. Nic dziwnego bowiem w ich składzie znaleźć można same cenne składniki. To właśnie dzięki nim spożywanie brokułów jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Warunkują dobre widzenie, chronią organizm przed rozwojem nowotworów i zapobiegają anemii. Jak jeszcze brokuły potrafią wpłynąć na nasz organizm? Przyjrzyjmy się im nieco bliżej.

208, 2017

Sól himalajska

2 sierpnia, 2017|Zdrowie|

Sól himalajska różowa w ostatnim czasie zyskała bardzo dużą popularność i dołączyła do grona jednych z najzdrowszych produktów na świecie. Wszystko to dzięki swoim właściwościom. Poprzez korzystne działanie na organizm znalazła zastosowanie zarówno w kuchni, pielęgnacji ciała jak i dziedzinie kosmetologii. Przyjrzyjmy się bliżej jej działaniu oraz temu do jakich celów możemy ją wykorzystać.

3107, 2017

Kapusta pekińska

31 lipca, 2017|Kapusta (Brassica)|

Kapusta pekińska (łac. Brassica rapa L. subsp. pekinensis) to bardzo popularne warzywo. Ze względu na zawartość wielu składników odżywczych stanowi zdrowy dodatek do licznych potraw. [...]

2807, 2017

Roszponka

28 lipca, 2017|Roszponka warzywna|

Roszponka warzywna (łac.Valerianella locusta) to warzywo bardzo mocno przypominające sałatę. Mimo to różni się od niej m.in. wymiarem swych liści, a także wartościami odżywczymi jakie [...]

2707, 2017

Seler naciowy

27 lipca, 2017|Rośliny świata|

Seler naciowy to warzywo znane każdemu. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z jego cennych właściwości. W czasach starożytnych wykorzystywany był jako środek leczniczy na bóle reumatyczne, neuralgię oraz wysokie ciśnienie krwi. Obecnie seler naciowy stanowi składnik nie jednej diety odchudzającej. Jakie więc wykazuje właściwości i czy faktycznie jest tak zdrowym warzywem?

2607, 2017

Brukselka

26 lipca, 2017|Brukselka|

Brukselka (łac. Brassica oleracea L. var. Gemmifera) (nazywana również kapustą warzywną brukselską) to jedna z odmian kapusty, a dokładniej rzecz biorąc, jest krzyżówką jarmużu i [...]

2507, 2017

Kasza jaglana

25 lipca, 2017|Kasza jaglana|

Kasza jaglana to jedna z odmian kasz. Jest stosunkowo tania, zdrowa i to właśnie z tego względu coraz częściej zastępuje tradycyjne ziemniaki czy makaron. Co [...]

2407, 2017

Kasza jęczmienna

24 lipca, 2017|Kasza jęczmienna|

Kasza jęczmienna stanowi jedną z najbardziej popularnych kasz w Polsce. Jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz związków mineralnych takich jak selen czy [...]

2307, 2017

Cukinia

23 lipca, 2017|Kabaczek (cukinia)|

Cukinia (inaczej: kabaczek, łac. Cucurbita pepo convar. giromontiina) zagościła w polskiej kuchni na stałe. Jest lekkostrawna i delikatna w smaku. Może być przyrządzana na wiele [...]

2207, 2017

Bakłażan

22 lipca, 2017|Psianka podłużna|

Bakłażan, czyli botanicznie psianka podłużna. Nazywany również gruszką miłości czy oberżyną to charakterystyczna roślina o podłużnym kształcie i oryginalnym, fioletowym kolorze. Dzięki wielu składnikom odżywczym wykazuje bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Poznajmy bliżej właściwości i zastosowanie bakłażana.

2107, 2017

Kasza gryczana

21 lipca, 2017|Kasza gryczana|

Kasza gryczana nie bez powodu nazywana jest królową kasz. Wyróżnia się bowiem na tle innych smakiem, bogactwem składników odżywczych i wyjątkowymi właściwościami. Kiedyś często gościła [...]

2007, 2017

Szczaw

20 lipca, 2017|Szczaw (Rumex)|

Szczaw polny (łac. Rumex acetosella) to roślina zielna, która często jest używana w kuchni do przygotowywania zup i sałatek ze względu na swój charakterystyczny, kwaskowaty [...]

2007, 2017

Bataty – właściwości i zastosowanie

20 lipca, 2017|Bataty|

Bataty (słodkie ziemniaki) coraz częściej goszczą na polskich stołach. Nic dziwnego bowiem posiadają wiele cennych składników odżywczych oraz wykorzystać je można na wiele różnych sposób. Poznaj zdrowotne właściwości batatów i ich zastosowanie.

2007, 2017

Komosa ryżowa

20 lipca, 2017|Komosa ryżowa|

Komosa ryżowa jest jedną z najstarszych i najbardziej wartościowych roślin na świecie. Charakteryzuje się ona dużą ilością białka i cennych dla nas aminokwasów. Komosa ryżowa lub tzw. quinoa jest bardzo uniwersalnym produktem co dodatkowo działa na jej korzyść. Jak roślina ta wpływa na nasze zdrowie? Poznaj właściwości lecznicze komosy ryżowej.

1907, 2017

Woda kokosowa

19 lipca, 2017|Kokos (Cocos nucifera)|

Woda kokosowa to bardzo lubiany napój przez osoby dbające o swoje zdrowie i urodę. Charakteryzuje się przyjemnym, delikatnym smakiem oraz zapachem. Czym dokładnie jest oraz jakie właściwości posiada? Przyjrzyjmy się bliżej wodzie kokosowej.

Przejdź do góry