Guarana – charakterystyka
Guarana to roślina pnąca ceniona przede wszystkim za swoje charakterystyczne owoce. Jej właściwości terapeutyczne znane były już plemionom Ameryki Południowej. Jednak popularność zyskała stosunkowo niedawno, kiedy wykazano, że posiada działanie odchudzające. Czym dokładnie jest guarana oraz jak wpływa na zdrowie człowieka? Oto wskazówki.
Olej z wiesiołka – właściwości i stosowanie
Olej z wiesiołka znany jest przede wszystkim jako składnik kosmetyków oraz suplementów diety. Nie bez powodu jest więc tak popularny. Słynie ze swojego wartościowego składu, w którym znajduje się m.in. kwas linolowy, gamma - linolenowy, aminokwasy, witaminy oraz inne kwasy tłuszczowe. Czym jeszcze charakteryzuje się olej z wiesiołka oraz jakie właściwości wykazuje? Podpowiadamy.
Eukaliptus – zastosowanie i właściwości lecznicze
Eukaliptus to roślina, która ma wiele odmian (obejmuje około 600 gatunków drzew i krzewów). Pochodzi z Australii oraz Nowej Gwinei. Jednak występuje również w Afryce, Azji oraz Ameryce Południowej. Gdzie eukaliptus znalazł zastosowanie oraz jakie właściwości zdrowotne posiada? Podpowiadamy.
MSM – charakterystyka i zastosowanie
Metylosulfonylometan, powszechnie znany jako MSM, jest popularnym suplementem diety stosowanym w leczeniu szerokiego zakresu objawów i stanów. Niektóre osoby często narzekają na problemy ze stawami lub też na inne dolegliwości reumatologiczne, a niejednokrotnie nie są to osoby w podeszłym wieku. Czasem przyjęta dieta oraz prowadzony styl życia może sprawić, że w organizmie zacznie tej substancji brakować. A ma ona fundamentalne znaczenie dla naszych stawów oraz chrząstek.
Olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki (Oleum Nigellae Sativae) posiada szereg udowodnionych oraz przypuszczalnych działań prozdrowotnych, jak i leczniczych. Jego właściwości zostały zauważone już w starożytności, gdzie roślina ta odgrywała ważną rolę w takich nurtach medycznych jak medycyna ajurwedyjska, czy też medyczny kanon Tibb. Współcześnie, olej z czarnuszki nadal pozostaje w kręgu zainteresowań lekarzy oraz farmaceutów. Każdego roku ukazują się nowe prace prezentującego jego właściwości i potencjalne zastosowania.
Bigos wigilijny z szybkowaru
Wigilijny bigos z szybkowaru z dodatkiem wędzonych śliwek oraz suszonych grzybów często gości na stołach w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Jest to potrawa bardzo sycąca, a co najważniejsze można ją wykonać nawet tydzień lub dwa wcześniej, nałożyć do uprzednio wyparzonych słoików i pasteryzować.
Gorzkie pestki moreli – czy są zdrowe?
Gorzkie pestki moreli powszechnie uważa się za skuteczny sposób w walce z chorobami nowotworowymi. Nie bez powodu więc od wielu lat znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej oraz tzw. niekonwencjonalnych metodach leczenia. Jaki wpływ na zdrowie człowieka wykazują gorzkie pestki moreli oraz czy faktycznie są dla nas tak zdrowe i bezpieczne? Podpowiadamy.
Fitohormony – czym są i jak działają?
Fitohormony to hit wśród zabiegów z zakresu medycyny estetycznej i kosmetologii. Stosowanie ich wpływa na łagodzenie objawów menopauzy, a także przedłuża młodość. Czym dokładnie są fitohormony oraz na czym polega ich działanie? Podpowiadamy.
Pochrzyn włochaty – właściwości i zastosowanie
Pochrzyn włochaty (Dioscorea villosa) to wciąż mało znana roślina w Polsce. Naturalnie występuje w Ameryce Północnej i Południowej, ale czasem można ją spotkać także w Azji. W każdym z tych krajów ceniona jest za swoje właściwości lecznicze. Czym dokładnie charakteryzuje się pochrzyn włochaty oraz gdzie znalazł zastosowanie? Podpowiadamy.
Buzdyganek naziemny – czym jest i jak działa?
Buzdyganek naziemny z łac. Tribulus terrestris to roślina, która od tysięcy lat znana i wykorzystywana jest w medycynie naturalnej chińskiej i indyjskiej. Czym się charakteryzuje oraz gdzie znalazła zastosowanie? Podpowiadamy.
Morwa czarna
Morwa czarna nie jest tak znana w Polsce jak jej kuzynka morwa biała. Szkoda, ponieważ posiada wiele cennych właściwości, a do tego jest nieco smaczniejsza. Owoce morwy czarnej wykorzystywane są m.in. do produkcji soków oraz syropów, które stosowane są z kolei w stanach zapalnych jamy ustnej oraz gardła. Jaki inny wpływ na zdrowie wykazuje morwa czarna oraz gdzie znalazła zastosowanie? Oto wskazówki.
Cukier trzcinowy – czy jest zdrowy?
Cukier trzcinowy to produkt pozyskiwany z trzciny cukrowej. Charakteryzuje się brązowym zabarwieniem, wpadającym niekiedy delikatnie w złotawy odcień. Jakie właściwości zdrowotne wykazuje oraz czy faktycznie jest zdrowy? Podpowiadamy.
CLA (sprzężony kwas linolowy) – czym dokładnie jest?
CLA (sprzężony kwas linolowy) to nienasycony kwas należący do grupy omega-6 czyli do tzw. egzogennych kwasów tłuszczowych. Stanowi on niezbędny składnik diety i musi być dostarczany organizmowi z zewnątrz (wraz z pożywieniem). Czym charakteryzuje się sprzężony kwas linolowy oraz jakie działanie wywołuje na nasz organizm? Podpowiadamy.
Masło kakaowe – właściwości, zastosowanie
Masło kakaowe to bez wątpienia produkt naturalny, a co za tym idzie zdrowy i polecany niemal każdemu. Jakie właściwości wykazuje oraz gdzie znalazło zastosowanie? Oto wskazówki.
Moringa
Moringa olejodajna powszechnie znana jest również jako drzewo chrzanowe. A to poprzez specyficzny smak jej korzeni, który zbliżony jest właśnie do chrzanu. Moringa często nazywana jest również "drzewem życia" lub "cudownym drzewem" ze względu na swoje cenne właściwości zdrowotne. To właśnie dlatego zaliczana jest między innymi do tzw. superfood. Co więc kryje w sobie to drzewo oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Podpowiadamy.
Pestki słonecznika
Pestki słonecznika to źródło licznych składników odżywczych. Należy do nich między innymi witamina A i E, które są cenne dla włosów, skóry i paznokci. W pestkach również można znaleźć fitosterole, warunkujące poziom cholesterolu oraz zapobiegające chorobom serca. Co jeszcze kryją w sobie pestki słonecznika oraz jaki wpływ wywierają na nasze zdrowie?
Szkodliwe działanie cukru
Szkodliwe działanie cukru przejawia się szczególnie gdy jest spożywany w nadmiarze. A o to nie trudno, ponieważ występuje niemalże w każdym produkcie spożywczym, a do tego uzależnia. Znajdziemy go nie tylko w słodyczach, ale również sokach, chlebie, a także gotowych sosach. Spożywając go w sposób regularny i w dużych ilościach możemy wyraźnie sobie zaszkodzić. Sprawdźmy więc jakie szkodliwe działanie wywołuje na organizm cukier.
Jak działa chrom?
Jak działa chrom? To pytanie zadaje sobie wielu z nas, szczególnie jeśli mamy na uwadze jego działanie odchudzające. Jednak czy pierwiastek ten naprawdę wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej i pozwala osiągnąć prawidłową masę ciała? Poznajmy zatem właściwości chromu oraz to, w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie.
Yerba mate – wszystko co warto wiedzieć
Yerba mate to napój sporządzany z listków oraz gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jak się okazuje jest zdrowszy od kawy i herbaty. Ponadto dodaje energii i nie uzależnia. Jakie właściwości wykazuje yerba mate oraz czym dokładnie się charakteryzuje? Podpowiadamy.
Morwa biała – wpływ na zdrowie człowieka
Morwa biała to roślina, która zyskała olbrzymią popularność dzięki swym właściwościom leczniczym. Związki w niej obecne między innymi zapobiegają rozwojowi cukrzycy, łagodzą objawy gorączki, działają oczyszczająco i moczopędnie. Ponadto morwa biała może stanowić doskonałe wsparcie w procesie odchudzania. Co jeszcze kryje w sobie ta roślina? Podpowiadamy.