Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
2809, 2017

Herbata

28 września, 2017|Zdrowie|

Herbata, kiedyś tylko spożywana przez społeczeństwo klasy najwyższej, dziś stanowi jeden z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. Spożywana na ciepło doskonale rozgrzewa organizm i [...]

2709, 2017

Dieta na trądzik

27 września, 2017|Dieta|

Dieta na trądzik jest podstawą kompleksowego i skutecznego leczenia problemów skórnych. Czy faktycznie warunkuje to, w jaki sposób wyglądamy i czy może wpłynąć na złagodzenie [...]

2409, 2017

Przebarwienia po trądziku – domowe sposoby redukcji

24 września, 2017|Zdrowie|

Przebarwienia po trądziku to częste następstwo młodzieńczych chorób skóry, najczęściej po trądziku pospolitym. Nie dość, że czas kiedy może pojawić się trądzik jest trudnym momentem w życiu, to fakt posiadania defektu jaki po sobie zostawia jeszcze bardziej utrudnia nam jego przetrwanie. Na szczęście, obecnie istnieje wiele sposobów poprawy wglądu skóry. Można zrobić to w sposób naturalny i domowy lub wybrać się do salonu kosmetycznego, gdzie zostanie profesjonalnie przeprowadzony zabieg pielęgnacji skóry. Dziś przedstawiamy domowe sposoby jakimi można usunąć przebarwienia po trądziku.

2409, 2017

Chili – właściwości i zastosowanie

24 września, 2017|Papryka (Capsicum)|

Chili, jak każdy doskonale wie, charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Dodawane do potraw podkreśla ich smak i aromat. Jak się okazuje papryka chili to nie tylko wyrazisty charakter dań, ale również cenne składniki odżywcze. Poznajmy zatem właściwości papryki chili oraz jakie znalazła zastosowanie.

2309, 2017

Majeranek – właściwości lecznicze i zastosowanie

23 września, 2017|Lebiodka majeranek (Origanum majorana)|

Majeranek to bardzo znana przyprawa w kuchni polskiej. Oprócz tego, dzięki swoim właściwościom szeroko wykorzystywany jest również w medycynie naturalnej. Majeranek stosowany jest m.in. przy katarze, kaszlu czy chorych zatokach. W jakich innych dolegliwościach może być jeszcze pomocny? Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie majeranku.

2109, 2017

Biała herbata

21 września, 2017|Zdrowie|

Biała herbata, jak wykazuje historia, była przywilejem ludzi zamożnych. Ciekawostką jest fakt, że napój ten należy do najmniej przetworzonych, co sprawia, że posiada najwięcej składników [...]

2109, 2017

Ból gardła

21 września, 2017|Schorzenia|

Ból gardła, znany również jako ból w gardle, to uczucie dyskomfortu, bólu lub bolesności w obszarze gardła. Może mieć różne przyczyny, w tym infekcje wirusowe [...]

2009, 2017

Mleko

20 września, 2017|Nabiał|

Mleko (łac. lactus) to w niektórych kulturach oraz dla osób w pewnym wieku niezbędny składnik diety. Jednak w ostatnich kilku latach włączanie mleka do jadłospisu [...]

2009, 2017

Ksylitol

20 września, 2017|Zdrowie|

Ksylitol nazywany jest również cukrem brzozowym. To jeden z najbardziej znanych i popularnych zamienników cukru tradycyjnego. Nie ma się co temu dziwić, ponieważ jest zdrowszy [...]

1909, 2017

Zioła na sen

19 września, 2017|Zioła|

Problemy ze snem często wynikają z niewłaściwie prowadzonego trybu życia. Ciągły stres, obfite posiłki, palenie papierosów i brak ruchu to tylko kilka przyczyn, które mogą powodować bezsenność. Jak więc pozbyć się tego problemu i móc dobrze  funkcjonować? Do jednych z naturalnych metod leczenia zaburzeń snu należy spożywanie ziołowych naparów. Na jakie zdecydować się, aby zyskać oczekiwany efekt? Dziś przedstawiamy najlepsze zioła na problem ze snem.

1809, 2017

Liść laurowy – właściwości i zastosowanie

18 września, 2017|Wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis)|

Liść laurowy czyli tzw. wawrzyn szlachetny, liść bobkowy lub bobkowe, ziele znalazł szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Oprócz tego posiada wiele właściwości leczniczych. Napar z liści laurowych stosowany jest na bóle stawów oraz w przypadku cukrzycy. Natomiast olejek na wypadające włosy oraz problemy ze skórą np. trądzikiem pospolitym. Jakie jeszcze właściwości wykazuje? Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie liści laurowych.

1509, 2017

Kukurydza

15 września, 2017|Kukurydza zwyczajna (Zea mays)|

Kukurydza należy do jednych z najbardziej popularnych roślin uprawnych. Najczęściej spożywamy ją w postaci płatków na śniadanie lub jako zdrową, gotowaną przekąskę. Dodatkowo przetwarza się ją, co daje produkt końcowy w postaci mąki kukurydzianej. Skoro tak wszechstronnie występuje w naszej kuchni czy wiemy jakie wartości odżywcze posiada? Poznajmy bliżej właściwości kukurydzy.

1309, 2017

Czerwona herbata – czy działa tylko na odchudzanie?

13 września, 2017|Zdrowie|

Czerwona herbata słynie ze swoich właściwości odchudzających. Ponadto przypisuje się jej działanie ułatwiające trawienie oraz obniżające poziom cholesterolu. Ale czy faktycznie tylko taki wpływ wywiera na nasz organizm. Przedstawiamy właściwości zdrowotne czerwonej herbaty.

1209, 2017

Jałowiec

12 września, 2017|Jałowiec (Juniperus)|

Jałowiec to zielony krzew posiadający ozdobny charakter. Jednak oprócz tego zawiera bardzo aromatyczne owoce, które wykorzystywane były w kuchni staropolskiej. Jakie więc właściwości wykazuje ten krzew? Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie jałowca.

809, 2017

Liczi – co warto o nim wiedzieć?

8 września, 2017|Liczi|

Liczi nazywane chińską śliwką, mimo że pochodzi z Południowo-Wschodniej Azji, swoich wielbicieli posiada również w całej Europie. Owoc ten charakteryzuje się ciekawym wyglądem, a także świetnie smakuje. Przyjrzyjmy się jednak bliżej właściwościom liczi oraz jakie zastosowanie posiada.

709, 2017

Stewia

7 września, 2017|Stewia (Stevia)|

Stewia od wielu lat uznawana jest za naturalny środek słodzący oraz leczniczy. Ciekawą jest fakt, że jedna mała łyżeczka sproszkowanych liści stewii równoznaczna jest z [...]

609, 2017

Mleko kokosowe

6 września, 2017|Kokos (Cocos nucifera)|

Mleko kokosowe znalazło zastosowanie w wielu kulturach świata. Jako alternatywa dla tradycyjnego mleka, stanowi obecnie jedno z najlepszych rozwiązań. Mleko kokosowe pozyskiwane z miąższu orzecha [...]

509, 2017

Masło orzechowe

5 września, 2017|Orzechy|

Masło orzechowe, mimo że posiada sporo kalorii, należy do wartościowych produktów w naszej diecie. Jednak zanim zdecydujemy się na zakup należy dokonać odpowiedniego wyboru tego produktu. Ważne jest, aby masło orzechowe pozbawione było zbędnych tłuszczów utwardzonych czy cukru. Aby mieć pewność w 100% bardzo dobrym rozwiązaniem jest zrobienie masła orzechowego samemu w domu. Jednak zanim je wykonamy poznajmy bliżej jego właściwości i przekonajmy się czy faktycznie jest dla nas aż tak zdrowe.

Przejdź do góry