Jakie produkty zakwaszają organizm?
Jakie produkty zakwaszają organizm? To pytanie pojawia się coraz częściej. Produkty spożywcze obecne w naszej codziennej diecie dzielą się na te o działaniu kwasowym oraz zasadowym. Dlatego też menu powinno być zróżnicowane, tak aby stanowiło źródło zarówno produktów z jednej grupy jak i tej drugiej. Wówczas będzie możliwe zachowanie całkowitej równowagi kwasowo - zasadowej naszego organizmu. Jednak jakie produkty zakwaszają organizm? Przekonajmy się temu nieco dokładniej.
Gorzka czekolada – dlaczego warto ją jeść?
Gorzka czekolada to doskonale znany smakołyk. Wywiera korzystny wpływ na nasze zdrowie, bowiem poprawia humor gdy mamy chandrę lub gorsze samopoczucie, zwalcza również kaszel, czy nadciśnienie. Ponadto poprawia pamięć i koncentrację. Jakie inne zdrowotne właściwości wykazuje gorzka czekolada oraz dlaczego warto ją jeść? Oto wskazówki.
Suche dłonie – przyczyny i domowe sposoby
Suche dłonie to bardzo powszechny problem, który może pojawić się niezależnie od pory roku oraz wieku. Często sucha oraz popękana skóra to efekt jej wysuszenia poprzez działanie detergentów, gorącej wody czy niskiej temperatury. Mocno wysuszona skóra może również zwiastować pewne choroby takie jak np. łuszczyca. Jakie są przyczyny występowania suchych dłoni oraz jak zwalczyć ten problem domowymi sposobami? Sprawdźmy.
Zaparcia
Zaparcia to dość powszechny problem. Mogą one występować u wielu osób, zarówno u dzieci, młodzieży jak i osób starszych. Przyczyn ich powstawania jest wiele. Jednak na częstotliwość wypróżniania się wpływają w dużym stopniu nasze nawyki np. siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej czy niezdrowe jedzenie. Jakie są przyczyny zaparć oraz jak sobie z nimi radzić?
Jogurt naturalny
Jogurt naturalny jest produktem, który powstaje w wyniku naturalnej fermentacji mleka. Nie jest on nowością na rynku spożywczym, bowiem znany był już w czasach starożytnych. Kiedy dotarł do Europy, uważano go nawet za lekarstwo. A w XX wieku można go było dostać jeszcze w aptece. Jakie właściwości wykazuje jogurt naturalny oraz jak wpływa na nasz organizm? Sprawdźmy.
Bruksizm
Bruksizm to tak zwane mimowolne, mocne ściskanie i zgrzytanie zębami. Choć przyczyny nie są do końca znane, to uznaje się, że niektóre czynniki mogą mieć [...]
Nietolerancja glutenu – objawy i dieta
Nietolerancja glutenu to klasyczna postać choroby trzewnej zwanej celiakią. Głównymi jej objawami jest zgaga, wzdęcia, ból brzucha, problemy z wypróżnieniem, apatia czy złe samopoczucie. Jak [...]
Ekstrakt z granatu
Ekstrakt z granatu, jak i sam owoc, znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Dzięki swoim właściwościom doskonale wpływa na zdrowie naszego organizmu m.in. łagodzi problemy trawienne, zmniejsza objawy menopauzy oraz zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Ekstrakt z granatu nie jest obojętny również wobec skóry, na którą działa odmładzająco.
Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli często zwany jest również pyłkiem kwiatowym. Stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych. Dzięki bogatemu składowi jaki posiada znalazł szerokie zastosowanie m.in. w lecznictwie. Jak się okazuje pyłek pszczeli stał się przedmiotem zainteresowania nie tylko medycyny naturalnej, ale także kosmetologii.
Topinambur (słonecznik bulwiasty) – właściwości zdrowotne
Topinambur, czyli tzw. słonecznik bulwiasty jest produktem łatwym w uprawie, a jego bulwy bardzo smaczne i przede wszystkim zdrowe. Stanowi on doskonałą alternatywę dla ziemniaków. Jednak mogą być również spożywany na surowo. Co takiego kryje w sobie topinambur oraz jakie właściwości zdrowotne wykazuje dla naszego organizmu?
Szafran – dlaczego jest tak ceniony?
Szafran to obecnie jedna z najdroższych przypraw świata. Za jeden kilogram można zapłacić aż kilka tysięcy złotych. Co więc powoduje, że szafran jest tak cenną przyprawą? Jakie właściwości wykazuje oraz do czego można go wykorzystać?
Wanilia
Wanilia to bardzo popularna roślina, zarówno w Polsce jak i na całym świecie. Jest produktem wysoce cenionym, a to ze względu na przyjemny smak i aromat. Jak się okazuje stanowi jedną z najdroższych przypraw na świecie. Jakie właściwości wykazuje wanilia oraz gdzie znalazła zastosowanie? Sprawdźmy.
Mleko migdałowe – właściwości zdrowotne
Mleko migdałowe jest jednym z głównych produktów w diecie wegetarian oraz osób nietolerujących laktozę. Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem, dzięki czemu jest świetnym dodatkiem do owsianek, kawy czy deserów. Jakie właściwości wykazuje to mleko oraz do czego jeszcze można je wykorzystać?
Ocet lawendowy – przepis i zastosowanie
Ocet lawendowy choć brzmi dziwnie, znalazł równie szerokie zastosowanie co olejek lawendowy czy inne produkty pozyskiwane z lawendy. Do czego jest wykorzystywany oraz jak samodzielnie go wykonać? Oto odpowiedź.
Pistacje
Pistacje to bardzo zdrowy produkt, a przy tym niskokaloryczny. Zaleca się je jako przekąska, która stanowi źródło wielu witamin i minerałów. Co kryją w sobie pistacje oraz jaki wpływ wywierają na zdrowie człowieka?
Suplementacja letnia
Wiosna i lato za pasem, zmieniają się więc potrzeby Twojego organizmu. Na pewno sam zresztą doskonale wiesz, że zimą i latem działasz zupełnie inaczej. Odpowiada za to chemia organizmu. Homeostaza, czyli naturalny stan równowagi organizmu, jest wprawdzie stabilna, ale i dynamiczna. Oznacza to, że ten stan równowagi może się przesuwać. W związku z tym zmienia się także zapotrzebowanie na różne substancje odżywcze, więc powinny się często zmienić także Twoje zasady suplementacji diety.
Suplementy o działaniu ogólnym i miejscowym
W celu zaplanowania prawidłowej suplementacji diety trzeba znać działanie suplementów. To pozwala na wybór najlepszego preparatu, a także na oszacowanie jego skuteczności w konkretnym przypadku. Najłatwiej będzie, jeśli podzielisz sobie suplementy diety na dwie grupy: te, które działają równocześnie na cały organizm i te, których działanie skupione jest na konkretnym narządzie.
Zioła na bolesne miesiączki
Każda kobieta doskonale wie, że miesiączka może solidnie dokuczyć. Najczęściej w takiej sytuacji sięga się po leki przeciwbólowe, które niekiedy w mniejszym lub w większym stopniu uśmierzają ból. Mimo to istnieją skutki uboczne korzystania z takich metod. Comiesięczne, a więc regularne i długotrwałe stosowanie farmaceutyków wywiera negatywny wpływ na nasze narządy wewnętrzne. Na szczęście, istnieją inne, a co ważne naturalne sposoby na bolesne miesiączki. Warto więc sięgnąć po zioła, które stanowią zdrową alternatywę w redukcji bólu. Na jakie się zdecydować?
Suszone śliwki – dlaczego warto je jeść?
Suszone śliwki to bardzo popularne owoce w Polsce. Znalazły szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Stanowią bowiem zdrowy i smaczny składnik ciast, dżemów oraz kompotów. Gdzie jeszcze wykorzystuje się te owoce oraz dlaczego warto je jeść? Oto odpowiedź.
Masło kokosowe
Masło kokosowe to produkt spożywczy wykorzystywany zarówno w kuchni jak i w kosmetologii. Stanowi więc zdrowy i smaczny dodatek do dań, a także wartościowy kosmetyk do pielęgnacji skóry. Jakie właściwości wykazuje masło kokosowe oraz gdzie znalazło zastosowanie? Oto wskazówki.