Wiśnie – dlaczego warto je jeść?
Wiśnie należą do owoców sezonowych i stanowią źródło wielu składników odżywczych. Posiadają lekko kwaśny smak. Dlatego większość osób woli sięgać po jej słodszą kuzynkę czereśnię. Medycyna naturalna poleca szczególnie spożywanie wiśni w przypadku kamicy nerkowej, zaburzeniach pracy serca, a także w schorzeniach układu moczowego. Jak jeszcze owoce te wpływają na nasze zdrowie oraz dlaczego warto je jeść? Podpowiadamy.
Orzeszki piniowe – właściwości odżywcze
Orzeszki piniowe posiadają zbliżone właściwości do innych bakalii. Jednak jedną cechą, która je różni jest fakt, że orzeszki pini charakteryzują się wysoką zawartością cynku. Co jeszcze kryją w sobie piniole oraz jak wpływają na nasze zdrowie? Oto wskazówki.
Melon – właściwości i zastosowanie
Melon to owoc o zaskakujących właściwościach zdrowotnych. Mimo że zwykle kojarzony jest z klimatem tropikalnym, w Polsce jest owocem łatwo dostępnym. Co takiego kryje w sobie melon oraz gdzie znalazł największe zastosowanie? Podpowiadamy.
Spirulina platensis – jaką kupić?
Poproszę o informację czym się różni Spirulina platensis od Spiruliny bioalgi? Widzę że ceny są takie same. Spirulinę kupuję w Państwa sklepie już od przeszło kilku lat. Zależy mi na zakupie dobrej spiruliny ...
Resweratrol – działanie, właściwości, źródła
Resweratrol jest związkiem występującym głównie w winogronach i właśnie dlatego jest najbardziej znany ze swojej obecności w czerwonym winie. Należy do związków słabo rozpuszczalnych w wodzie, jednakże istnieją przesłanki wskazujące na fakt, że może być wchłaniany bez obecności kwasów tłuszczowych. Ciekawostką jest, że pokarm nie wpływa na jego ogólne wchłanianie.
Łuszczyca – przyczyny, przebieg, leczenie
Łuszczyca jest jedną z częstszych przewlekłych chorób zapalnych skóry. Występuje u około 2-4% populacji i w większości przypadków charakteryzuje się łagodnym przebiegiem. Choroba nie jest zależna od płci ani wieku, jednak szczyt zachorowań przypada na 20 rok życia, a następnie na 60 rok życia.
Kwas foliowy w ciąży – czy jest ważny?
Kwas foliowy w ciąży jest jedną z najważniejszych i najpotrzebniejszych witamin. Jego suplementacja powinna obejmować nie tylko kobiety w ciąży, lecz każdego człowieka, ponieważ niedobór może przyczynić się do wielu negatywnych konsekwencji. Kwas foliowy zwany jest również witaminą B9, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest powszechnie dostępny w produktach żywnościowych.
Kremy z kolagenem
Kremy z kolagenem (oraz inne środki pielęgnacyjne z jego użyciem) zyskują dużą popularność w grupie osób dojrzałych. Kolagen to naturalny polimer i dominujący element macierzy zewnątrzkomórkowej większości tkanek łącznych, w tym skóry właściwej. Stanowi około 1/3 białek w organizmie i pełni funkcje głównie strukturalne.
Egzema
Egzema (zwana również wypryskiem) jest powierzchownym stanem zapalnym skóry wywołanym zarówno czynnikami zewnątrz- jak i wewnątrzpochodnymi. Do głównych przyczyn schorzenia zalicza się alergie, jednak sporadycznie mogą to być grzyby, łojotok lub mikroby.
Olej z ostropestu
Olej z ostropestu uzyskiwany jest z rośliny zwanej ostropestem plamistym. Z wyglądu przypomina osta, łodyga może osiągać nawet do 2 metrów wysokości. Decydując się na olej należy zwrócić uwagę, aby był tłoczony na zimno, ponieważ w procesie obróbki nie traci on swoich cennych właściwości.
Ziołowe płukanki do włosów
Ziołowe płukanki do włosów są od dawna elementem zabiegów kosmetycznych wykonywanych w domowych warunkach. Cechuje je duża skuteczność, niska cena oraz prostota wykonania.
Ubichinon
Ubichinon jest bardziej znany pod nazwą koenzym Q10. To lipofilowy przeciwutleniacz powszechnie występujący zarówno w świecie roślinnym jak i zwierzęcym. Jest intensywnie żółty i posiada charakterystyczny zapach. Rozpuszcza się w tłuszczach, natomiast nie da się go rozpuścić w wodzie.
Gruszka
Gruszka to owoc, którego słodki smak oraz delikatny zapach podbija świat od wieków. Obecnie wyróżnia się kilka gatunków oraz podgatunków gruszki, które wykazują różny smak oraz właściwości. Czym więc charakteryzuje się ten owoc oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Oto wskazówki.
Właściwości guarany
Właściwości guarany są znane od dawna. Owoc kojarzy się przede wszystkim ze zwiększaniem energii, dlatego jest częstym składnikiem między innymi popularnych energetyków. Nie każdy jednak wie, że działanie guarany jest bardziej obszerne.
Kalarepa
Kalarepa, choć niezbyt popularna w Polsce, stanowi źródło wielu składników odżywczych. Oprócz witamin i minerałów, w jej składzie znaleźć można również izotiocyjany, a także indole czyli związki o właściwościach przeciwnowotworowych. Co jeszcze zawiera kalarepa oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Podpowiadamy.
Rzodkiewka
Rzodkiewka to warzywo, które jako jedne z pierwszych pojawia się po długiej zimie i cieszy przyjemnym smakiem. Co kryje w sobie ten przysmak oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Oto wskazówki.
Lukrecja
Bardzo cenioną rośliną jest lukrecja, zarówno ze względu na właściwości jak i obszerne zastosowanie. Lukrecja gładka należy do rodziny bobowatych, może dorastać do 1,5 metra wysokości, a jej owocem jest gładki i niekolczasty strąk o skórzastej strukturze. Zawiera od 3 do 5 nasion. Naturalnie występuje w rejonie Morza Śródziemnego, głównie w Hiszpanii, a także we Włoszech.
Olej makadamia
Olej makadamia jest tłoczony z orzechów makadamia, które uprawiane są głównie w Afryce Południowej. Naturalne środowisko występowania drzewa makadamii obejmuje Australię i Nową Zelandię. Aby olej posiadał zróżnicowany skład oraz pełnię właściwości zdrowotnych należy tłoczyć go na zimno.
Niedobór kwasu foliowego
Niedobór kwasu foliowego w codziennej diecie może negatywnie wpłynąć na zdrowie każdego człowieka. Substancja jest znana głównie z korzystnego wpływu na przebieg ciąży. Nie każdy jednak wie, że jej suplementacja powinna dotyczyć wszystkich. Kwas foliowy określa się również jako witamina B9, należy do grupy folianów i jest rozpuszczalny w wodzie.
Rumień wielopostaciowy
Rumień wielopostaciowy to choroba skórna, która polega na pojawianiu się zmian o charakterze rumieniowo-obrzękowych lub też pęcherzy występujących na skórze oraz błonach śluzowych. Jakie są przyczyny tej choroby oraz na czym polega jej leczenie? Podpowiadamy.