Najlepsza Spirulina – na co zwrócić uwagę?
Jestem zainteresowana zakupem spiruliny. Jednak czytając różne artykuły o spirulinie kilkakrotnie trafiłam na wiadomość, aby sprawdzić przed zakupem czy została sprawdzona pod kątem zanieczyszczeń. Występowanie w niej ...
Ostropest plamisty
Ostropest plamisty (Silybum marianum) to roślina, której cenne właściwości doceniane były już w średniowieczu. Wykorzystywana była w celu oczyszczenia organizmu z nadmiaru toksyn oraz do przywracania właściwej pracy wątroby. Obecnie ostropest plamisty stosuje się we wspomaganiu leczenia wirusowego zapalenia wątroby (WZW) typu A, B i C oraz u osób mających problem z alkoholem. Sprawdźmy jakie inne działanie wykazuje ta roślina oraz gdzie znalazła zastosowanie.
Sól morska – zalety i zastosowanie
Sól morska stanowi jedną z najbardziej popularnych przypraw na całym świecie. Co odróżnia ją od pozostałych jej rodzajów oraz czy rzeczywiście jest aż tak zdrowa? Oto najważniejsze zalety soli morskiej oraz jej zastosowanie.
Jagody acai – najważniejsze właściwości
Jagody acai to niewielkich rozmiarów, ciemnofioletowe owoce pochodzące z terenów Puszczy Amazońskiej. W ostatnich czasach wiele słyszy się o ich zbawiennym działaniu na nasze zdrowie. Wszystko dlatego, że stanowią doskonałe źródło dużej ilości witamin oraz antyoksydantów. Poznajmy zatem najważniejsze ich właściwości lecznicze.
Ciecierzyca – właściwości i zastosowanie
Ciecierzyca, inaczej nazywana cieciorką lub grochem włoskim, posiada wiele korzystnych właściwości dla naszego zdrowia. Do jej głównych zadań należy niwelowanie zaparć, wspomaganie odchudzania oraz regulacja poziomu cholesterolu we krwi. Jakie inne właściwości posiada ciecierzyca? Podpowiadamy.
Zmęczenie
Zmęczenie spowodowane jest zazwyczaj niewłaściwym stylem życia. Objawia się niewyspaniem lub brakiem ochoty na wiele codziennych czynności. Mimo że nie dają one zwykle powodów do zmartwień, nie należy bagatelizować takich sygnałów. Zbyt długa ich obecność może zwiastować stany chorobowe organizmu takie jak np. anemię lub zakażenie układu moczowego.
Co jeść aby schudnąć?
Co jeść aby schudnąć? To pytanie zadaje sobie wiele osób chcących zgubić zbędne kilogramy. Błędne myślenie wskazuje aby podczas diety wyeliminować z niej wszelkiego rodzaju tłuszcze. Jednak aby zdrowo schudnąć należy je spożywać, ale tylko te zdrowe. Jak więc powinna wyglądać dieta osób odchudzających się? Oto produkty, których nie powinno zabraknąć w ich codziennym menu.
Antyoksydanty
Antyoksydanty to szeroka grupa związków chemicznych występująca w przyrodzie, których zadaniem jest neutralizowanie działania szkodliwych wolnych rodników. Ich dodatkową funkcją jest spowalnianie procesów starzenia się organizmu oraz jego ochrona przed rozwojem różnych chorób. Jakie inne działanie wykazują antyoksydanty oraz gdzie szukać tych wartościowych związków? Podpowiadamy.
Palma sabałowa
Palma sabałowa, nazywana również bocznią piłkowaną, stosowana jest głównie w leczeniu chorób układu moczowego. Jej spożywanie zaleca się przede wszystkim mężczyznom, którzy posiadają problem z przerostem gruczołu krokowego, zapaleniem jąder czy problemami z erekcją. Dla kogo jeszcze polecane jest jej stosowanie? Podpowiadamy.
Pęknięte naczynko w oku – przyczyny i leczenie
Pęknięte naczynko w oku należy do najczęstszych dolegliwości w obrębie narządu wzroku. Kiedy dochodzi do takiej sytuacji, należy bezzwłocznie udać się do okulisty. Mimo że zjawisko to z reguły nie powoduje poważnych dolegliwości, wymaga jednak wizyty lekarskiej. Przyjrzyjmy się dokładnie czym objawia się pęknięte naczynko w oku oraz jak je leczyć.
Tarta z jabłkami i kruszonką
Tarta z jabłkami to pyszny wypiek, który praktyczne nigdy się nie nudzi i zawsze jest na niego czas. Jest smaczna, rozpływająca się, a zarazem krucha z delikatnym posmakiem cynamonu. Przepis polecamy szczególnie osobą, które nie tolerują glutenu.
Werbena pospolita
Werbena pospolita, nazywana również werbeną lekarską, to roślina zielna, która w czasach starożytnych pełniła wiele ważnych funkcji. O jej wyjątkowości świadczyły między innymi nazwy jak "smocza trawa" oraz "żelazna werbena". Jakie więc właściwości wykazuje werbena pospolita oraz gdzie znalazła zastosowanie? Podpowiadamy.
Sól
Sól (chlorek sodu) to bez wątpienia jedna z najbardziej popularnych przypraw stosowanych na całym świecie. Mimo że stanowi główne źródło sodu, to jej nadmiar może szkodzić naszemu zdrowiu. Głównie ze względu na zatrzymywanie wody w organizmie, co z kolei przekłada się na powstawanie nadciśnienia tętniczego. Przyjrzyjmy się zatem bliżej jaki jeszcze wpływ wykazuje sól na organizm człowieka.
Choroba wrzodowa – przyczyny, objawy, leczenie
Choroba wrzodowa żołądka niesie za sobą bardzo nieprzyjemne symptomy. Należy do nich między innymi zgaga, wzdęcia, nudności, brak apetytu. Dolegliwości te mogą również wystąpić w dwunastnicy. Wówczas mamy do czynienia z chorobą wrzodową dwunastnicy. Jakie są przyczyny występowania tej dolegliwości oraz jak skutecznie ją leczyć? Podpowiadamy.
Zupa pomidorowa z kalafiorem i mozzarellą
Zupa pomidorowa to jedno z najpopularniejszych dań na polskim stole. Nic dziwnego, jest smaczna i pożywna, a do tego dostarcza ważnych dla organizmu witamin i minerałów.
Zioła na trawienie – jakie wybrać?
Od prawidłowych procesów trawiennych w dużym stopniu zależy nasze codziennie funkcjonowanie oraz dobre samopoczucie. Jeśli jednak nagle zacznie doskwierać nam problem z wątrobą czy żołądkiem warto w pierwszej kolejności skorzystać z naturalnych sposobów łagodzenia bólu. Na jakie zioła na trawienie więc się zdecydować?
Żółtko na piance
Żółtko na piance to pożywna, a zarazem lekka propozycja śniadania. Przypadnie do gustu osobą dbającym o linię. Idealnie komponuje się z pieczywem razowym, masłem oraz szynką.
Groch zwyczajny
Groch zwyczajny należy do grupy roślin strączkowych i powszechnie znany jest w każdej kuchni europejskiej. Warzywo to może występować w dwóch postaciach. Niedojrzałej - zielonej oraz dojrzałej - żółtej. Jakie właściwości wykazuje to warzywo oraz gdzie znalazło zastosowanie? Podpowiadamy.
Spirulina – dlaczego jest tak zdrowa?
Spirulina jest zielono-niebieską algą, której historia sięga czasów starożytnych Azteków. Jednak jej popularność w czasach współczesnych możemy zawdzięczać NASA. To właśnie ta agencja kosmiczna dostrzegła [...]
Drganie powieki – przyczyny i leczenie
Drganie powieki to dość często występujący problem zarówno u osób młodych jak i dorosłych. Powszechnie przypuszcza się, że jedną z głównych przyczyn wywołujących ten stan jest zbyt niski poziom magnezu w organizmie. Co jeszcze może wywoływać drganie powieki oraz jak skutecznie temu zapobiegać?