Dżemy, konfitury, powidła – czym się różnią?
Dżemy, konfitury i powidła uwielbiają wszyscy. Stanowią składnik ciast, pączków oraz innych słodkich wypieków. Co jednak różni je od siebie oraz jakie wartości odżywcze posiada każdy z nich? Oto wskazówki.
Młody jęczmień a odchudzanie
Młody jęczmień wpływa korzystnie między innymi na odchudzanie. W ostatnich latach zyskał ogromną popularność wśród suplementów diety oraz fitofarmaceutyków. Na rynku można spotkać wiele preparatów [...]
Cukrzyca
Cukrzyca (łac. diabetes mellitus) to nie jedna jednostka chorobowa, lecz grupa chorób metabolicznych cechujących się hiperglikemią, czego przyczyną jest defekt wydzielania lub działania insuliny. Przewlekła [...]
Śmietana
Śmietana to produkt pochodzenia mlecznego, który powstaje w wyniku oddzielenia tłuszczu od mleka krowiego. Występują różne rodzaje śmietany, które w dużej mierze zależne są od zawartości tłuszczu. Powszechnie uważa się, że śmietana jest niezdrowa i negatywnie odbija się na funkcjonowaniu organizmu. Ale czy faktycznie należy jej unikać?
Patulina – objawy zatrucia
Patulina to rodzaj mytotoksyny, czyli toksyny, wytwarzanej przez grzyby. Na organizm człowieka związek ten ma bardzo negatywny wpływ bowiem wykazuje działanie teratogenne, mutagenne oraz rakotwórcze. Czym dokładnie jest patulina oraz czym grozi zatrucie się nią? Podpowiadamy.
Mentol – czym jest i jak działa?
Mentol jest alkoholem należącym do grupy terpenów, który charakteryzuje się mocnym miętowym smakiem i zapachem. Wykazuje działanie chłodzące, odświeżające, a niekiedy nawet i przeciwbólowe. W związku z tym często występuje nawet w niektórych produktach farmaceutycznych.
Borelioza
Borelioza to jedna z najbardziej znanych chorób odkleszczowych. Wywołuje ona objawy bardzo zbliżone do grypy włączając w to drętwienie kończyn i języka, ból stawów, wysypkę skórną oraz stany depresyjne. Po czym jeszcze można rozpoznać boreliozę oraz jak przebiega jej leczenie? Oto wskazówki.
Melanina – czym jest i jaką funkcję spełnia?
Melanina to pigment znajdujący się w naszej skórze, włosach, a nawet tęczówce oka. Jego nazwa wywodzi się z języka greckiego od słowa "melas" co w wolnym znaczeniu oznacza "ciemny" lub "brązowy". Produkcję melaniny warunkuje enzym - tyrozynaza, który wchodząc w reakcję ze światłem (promieniowaniem UV) zapoczątkowuje proces melanogenezy (powstawanie melanin).
Powody, dla których warto jeść zupy
Zupy to jeden z najbardziej niedocenianych posiłków w ciągu dnia i wbrew wszelkim opiniom nie są one tak trudne w wykonaniu jakby mogło się to wydawać. Rzadkie spożywanie zup to częsty błąd żywieniowy, ponieważ stanowią one źródło wielu składników odżywczych, dodatkowo są sycące oraz niskokaloryczne.
Syrop z sosny – właściwości zdrowotne
Syrop z sosny to naturalny produkt, który wykazuje silne właściwości lecznicze. W związku z tym zaleca się jego stosowanie nie tylko w momencie pojawienia się choroby, ale również profilaktycznie przez cały rok. Do sporządzania syropu stosuje się młode pędy oraz pączki sosny zwyczajnej.
Łojotok
Łojotok to dolegliwość stanowiąca nieprzyjemny defekt kosmetyczny, choć może zataczać szerszy krąg, wywołując łojotokowe zapalenie skóry lub trudny w leczeniu trądzik. W związku z tym bardzo ważne jest jak najszybsze rozpoznanie objawów oraz niezwłoczna interwencja lekarska.
Kawa na czczo – czy warto tak pić?
Kawa na czczo to jedno z najczęściej występujących rutynowych zachowań ludzi zaraz po przebudzeniu. Dzieje się tak, ponieważ wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki dobrze zaparzonej kawy, szczególnie jeśli sen nie był najwyższej jakości. Mimo to istnieje wiele powodów, dla których warto zrezygnować z tego nawyku.
Próchnica – objawy i leczenie
Próchnica to choroba zębów o podłożu bakteryjnym. Jej zaniedbanie może nie tylko negatywnie wpłynąć na pozostałe zęby, ale również być przyczyną chorób ogólnoustrojowych. Co przyczynia się do rozwoju próchnicy oraz jak skutecznie ją leczyć? Podpowiadamy.
Sok, nektar, napój – czym różnią się od siebie?
Sok, nektar, napój to wbrew pozorom produkty, które różnią się znacząco pomiędzy sobą. Jak więc odróżnić wartościowy sok od wody z cukrem, barwnikami i konserwantami? [...]
Syrop cebulowy
Syrop cebulowy to jeden z najbardziej popularnych i naturalnych preparatów stosowanych w przypadku przeziębienia. Oprócz tego zmniejsza objawy kataru, a także kaszlu, ponieważ usuwa bakterie [...]
Mleko skondensowane – rodzaje i właściwości
Mleko skondensowane to bardzo popularny produkt. Powstaje na skutek częściowego usunięcia wody z mleka krowiego. Dodaje się je zwykle do zup, sosów, a także do [...]
Efekt jo-jo – czym jest oraz jak go uniknąć?
Efekt jo-jo to przybieranie na wadze tuż po odbyciu diety odchudzającej. Zjawisko to może pojawiać się wiele razy i być jednocześnie niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jak więc sprawić aby po zgubieniu zbędnych kilogramów uniknąć ponownego przytycia?
Mleko owsiane – jak je zrobić?
Mleko owsiane to doskonała alternatywa dla mleka zwierzęcego. Nie zawiera laktozy, stanowi doskonałe źródło błonnika, witamin oraz soli mineralnych. Dużą zaletą tego produktu jest fakt, że może występować w diecie alergików, ponieważ nie uczula. Szczególnie zaleca się je osobom z anemią, chorobami układu krążenia oraz z zaburzeniami procesów trawiennych.
Wasabi – właściwości i zastosowanie
Wasabi (chrzan japoński) należy do najmocniejszych przypraw na świecie. Swoją intensywność zawdzięcza izotiocyjanianom, czyli naturalnym substancjom, które powstają na skutek ucierania świeżego kłącza rośliny. Jakie [...]
Obfite miesiączki – przyczyny i leczenie
Obfite miesiączki to jedna z najczęściej występujących kobiecych dolegliwości. Przekłada się to na silne zmęczenie i osłabienie organizmu, a także na możliwość wystąpienia zaburzeń hormonalnych w ciele kobiety. Co przyczynia się do zjawiska obfitych miesiączek oraz jak leczyć ten problem?