Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
411, 2019

Zaburzenia apetytu

4 listopada, 2019|Zdrowie|

Zaburzenia apetytu mogą występować z różnych powodów. Jedne z nich są błahe, inne z kolei mogą świadczyć o problemach zdrowotnych. Należy zaznaczyć, że brak apetytu może występować zarówno u dzieci jak i u osób dorosłych.

2910, 2019

Zemsta Faraona

29 października, 2019|Zdrowie|

Zemsta Faraona (klątwa Faraona) to dolegliwość, która dotyczy głównie turystów. To nic innego jak biegunka podróżnych, którzy spędzają wakacje szczególnie w krajach arabskich m.in. Egipcie czy Turcji. Dolegliwościom żołądkowo-jelitowym towarzyszy ból brzucha, wymioty oraz stan podgorączkowy.

2810, 2019

Domowe sposoby na niestrawność

28 października, 2019|Zdrowie|

Domowe sposoby na niestrawność obejmują m.in. stosowanie naparów ziołowych, ciepłych okładów czy wykonywanie akrupresury. Metod, które dają możliwość pozbycia się tego problemu jest wiele. Jednak, które z nich okazują się być najbardziej skuteczne? Podpowiadamy.

2310, 2019

Światłowstręt – przyczyny, objawy, leczenie

23 października, 2019|Zdrowie|

Światłowstręt, czyli nadmierna wrażliwość na światło, stanowi objaw choroby lub zaburzeń jakie zachodzą w organizmie. Dolegliwość ta może pojawić się z różnych powodów i w dużym stopniu utrudniać codzienne funkcjonowanie. Dlatego w takim przypadku bardzo istotna jest konsultacja z lekarzem.

1710, 2019

Cynamon i miód – lecznicza mieszanka

17 października, 2019|Zdrowie|

Cynamon i miód od dawna używane były w medycynie ludowej na różnego rodzaju schorzenia. Doceniane były przez różne kultury ze względu na swoje właściwości lecznicze. Ponadto połączenie słodkiego i pikantnego smaku jest pyszne i pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia.

1610, 2019

Sałata

16 października, 2019|Rośliny świata|

Sałata to warzywo, na które sezon rozpoczyna się latem. To właśnie wtedy powinniśmy czerpać z niej korzyści, gdyż świeża i młoda jest podstawowym elementem zdrowej diety. Sałata pozwala zachować zgrabną sylwetkę, wspomaga pracę układu nerwowego, a także wzmacnia włosy i paznokcie. Poznajmy bliżej właściwości sałaty.

1610, 2019

Witamina B8

16 października, 2019|Witamina B8 (inozytol)|

Witamina B8 (inozytol) to związek odpowiedzialny za prawidłową pracę układu nerwowego. Ponadto zapewnia również lepsze samopoczucie, a także uczestniczy w przemianie tłuszczów w wątrobie, reguluje profil lipidowy, a także uczestniczy w procesie budulcowym mięśni.

1510, 2019

Dieta bez laktozy – jakie produkty jej nie posiadają?

15 października, 2019|Zdrowie|

Dieta bez laktozy coraz częściej gości w naszym menu. Nic dziwnego, bowiem coraz więcej osób zapada na przykrą dolegliwość jaką jest nietolerancja tego składnika pokarmowego. W związku z tym dieta wykluczająca laktozę stanowi główną metodę leczenia objawów nadwrażliwości na ten element. Warto wiedzieć, że dietę tą można stosować  u niemowląt, dzieci, a także dorosłych.

1510, 2019

Zioła na bezsenność

15 października, 2019|Zdrowie|

Zioła na bezsenność często są pierwszym wyborem wielu osób. Bezsenność określana jest jako zaburzenie polegające na odczuwaniu przez chorego własnego snu za niewystarczający lub o złej jakości. Jest to spowodowane zwykle jednym z niżej wymienionych czynników: trudność w zasypianiu, trudność w utrzymaniu snu, zbyt wczesne poranne budzenie się, a także odczuwanie snu jako niedającego wypoczynku.

1410, 2019

Jod

14 października, 2019|Jod|

Jod to pierwiastek, który spełnia ważne funkcje w naszym organizmie. Warto jednak zaznaczyć, że zarówno nadmiar jak i niedobór tego pierwiastka jest groźny dla naszego zdrowia. Jakie właściwości wykazuje jod oraz czym objawia się jego nadmiar i niedobór w organizmie?

1110, 2019

Dreszcze

11 października, 2019|Zdrowie|

Dreszcze to postać niewielkich rozmiarów skurczy grup mięśniowych. Zwykle występują one w trakcie nagłej zmiany temperatury ciała, która może wynikać ze zmarznięcia lub z przebytych [...]

1110, 2019

Rola ryb w diecie

11 października, 2019|Zdrowie|

Ryby i przetwory rybne, mimo wysokiej wartości odżywczej, nie pojawiają się na polskich stołach tak często, jak zalecają to lekarze i dietetycy. Statystyczny Polak zjada [...]

1010, 2019

Owoce acai – właściwości i zastosowanie

10 października, 2019|Jagody acai (Euterpe oleracea), Owoce świata|

Owoce acai należą do grupy superfood, głównie ze względu na właściwości i zastosowanie. Są małe i ciemnofioletowe, z wyglądu przypominają borówkę z jedną pestką w środku. Charakteryzują się intensywnym, fioletowym kolorem i dość cierpkim smakiem. Jagody acai to rośliny pochodzące z tropikalnych lasów Ameryki Południowej.

1010, 2019

Choroby dziąseł – przyczyny, objawy, leczenie

10 października, 2019|Zdrowie|

Choroby dziąseł wystąpić mogą u każdego, w różnym wieku. Jedną z najczęstszych przyczyn ich pojawienia jest niedostateczna higiena jamy ustnej. Dodatkowo bagatelizowanie tego problemu może przerodzić się nawet w konsekwencję utraty stabilności zębów.

910, 2019

Halucynacje – przyczyny, leczenie i rodzaje

9 października, 2019|Choroby|

Halucynacje, nazywane również omamami, to zaburzenia percepcyjne (zaburzenia procesów zmysłowych). Pojawiają się bez obecności żadnego bodźca zewnętrznego, a także nie stanowią jego zakrzywionego obrazu. Osoby, które mają do czynienia z halucynacją są pewni, że ich spostrzeżenia są w pełni realne.

810, 2019

Dieta na pamięć i koncentrację

8 października, 2019|Zdrowie|

Dieta na pamięć i koncentrację powinna opierać się na produktach bogatych w duże ilości witamin i minerałów. Dzięki temu neurotransmitery będą w stanie szybciej przekazywać sygnały do naszego mózgu. Jednak, aby umysł mógł równie dobrze funkcjonować niezbędne jest również dostarczanie mu odpowiedniej ilości energii. Najlepszym ich źródłem będą oczywiście węglowodany złożone obecne m.in. w ziemniakach, fasoli czy kukurydzy.

710, 2019

Skrobia – co warto o niej wiedzieć?

7 października, 2019|Zdrowie|

Skrobia stanowi doskonałe źródło energii i błonnika, który wspomaga regulację procesu trawiennego. Znaleźć ją można wyłącznie w produktach roślinnych, gdzie pełni funkcję magazynującą. Jakie właściwości wykazuje skrobia, co stanowi jej największe źródło oraz jakie występują jej rodzaje?

Przejdź do góry