Zaburzenia apetytu
Zaburzenia apetytu mogą występować z różnych powodów. Jedne z nich są błahe, inne z kolei mogą świadczyć o problemach zdrowotnych. Należy zaznaczyć, że brak apetytu może występować zarówno u dzieci jak i u osób dorosłych.
Zemsta Faraona
Zemsta Faraona (klątwa Faraona) to dolegliwość, która dotyczy głównie turystów. To nic innego jak biegunka podróżnych, którzy spędzają wakacje szczególnie w krajach arabskich m.in. Egipcie czy Turcji. Dolegliwościom żołądkowo-jelitowym towarzyszy ból brzucha, wymioty oraz stan podgorączkowy.
Domowe sposoby na niestrawność
Domowe sposoby na niestrawność obejmują m.in. stosowanie naparów ziołowych, ciepłych okładów czy wykonywanie akrupresury. Metod, które dają możliwość pozbycia się tego problemu jest wiele. Jednak, które z nich okazują się być najbardziej skuteczne? Podpowiadamy.
Blaszka miażdżycowa – przyczyny, objawy, leczenie
Blaszka miażdżycowa gromadzi się w naczyniach krwionośnych w wyniku odkładania się cholesterolu. Jej powierzchnia składa się z włókien kolagenowych oraz mięśni. Z kolei rdzeń tworzą komórki warunkujące stan zapalny oraz złogi tłuszczowe.
Światłowstręt – przyczyny, objawy, leczenie
Światłowstręt, czyli nadmierna wrażliwość na światło, stanowi objaw choroby lub zaburzeń jakie zachodzą w organizmie. Dolegliwość ta może pojawić się z różnych powodów i w dużym stopniu utrudniać codzienne funkcjonowanie. Dlatego w takim przypadku bardzo istotna jest konsultacja z lekarzem.
Witamina B2 – działanie, źródła i skutki niedoboru
Witamina B2 (ryboflawina) zalicza się do szerokiej grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Związek ten bierze udział w procesie prawidłowego widzenia, a także ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. Powszechnie uważa się, że 0,6mg/1000 kcal jest wystarczającą dawką, pokrywającą dzienne potrzeby zdrowego organizmu.
Cynamon i miód – lecznicza mieszanka
Cynamon i miód od dawna używane były w medycynie ludowej na różnego rodzaju schorzenia. Doceniane były przez różne kultury ze względu na swoje właściwości lecznicze. Ponadto połączenie słodkiego i pikantnego smaku jest pyszne i pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia.
Sałata
Sałata to warzywo, na które sezon rozpoczyna się latem. To właśnie wtedy powinniśmy czerpać z niej korzyści, gdyż świeża i młoda jest podstawowym elementem zdrowej diety. Sałata pozwala zachować zgrabną sylwetkę, wspomaga pracę układu nerwowego, a także wzmacnia włosy i paznokcie. Poznajmy bliżej właściwości sałaty.
Witamina B8
Witamina B8 (inozytol) to związek odpowiedzialny za prawidłową pracę układu nerwowego. Ponadto zapewnia również lepsze samopoczucie, a także uczestniczy w przemianie tłuszczów w wątrobie, reguluje profil lipidowy, a także uczestniczy w procesie budulcowym mięśni.
Dieta bez laktozy – jakie produkty jej nie posiadają?
Dieta bez laktozy coraz częściej gości w naszym menu. Nic dziwnego, bowiem coraz więcej osób zapada na przykrą dolegliwość jaką jest nietolerancja tego składnika pokarmowego. W związku z tym dieta wykluczająca laktozę stanowi główną metodę leczenia objawów nadwrażliwości na ten element. Warto wiedzieć, że dietę tą można stosować u niemowląt, dzieci, a także dorosłych.
Zioła na bezsenność
Zioła na bezsenność często są pierwszym wyborem wielu osób. Bezsenność określana jest jako zaburzenie polegające na odczuwaniu przez chorego własnego snu za niewystarczający lub o złej jakości. Jest to spowodowane zwykle jednym z niżej wymienionych czynników: trudność w zasypianiu, trudność w utrzymaniu snu, zbyt wczesne poranne budzenie się, a także odczuwanie snu jako niedającego wypoczynku.
Kapusta włoska – dlaczego warto włączać ją do diety?
Kapusta włoska mimo mniejszej popularności od kapusty białej również stanowi źródło cennych składników odżywczych. Charakteryzuje się delikatniejszym smakiem oraz specyficzną strukturą, dzięki której danie nabiera nowego wyrazu. Co kryje w sobie to warzywo oraz dlaczego warto włączać ją do diety?
Jod
Jod to pierwiastek, który spełnia ważne funkcje w naszym organizmie. Warto jednak zaznaczyć, że zarówno nadmiar jak i niedobór tego pierwiastka jest groźny dla naszego zdrowia. Jakie właściwości wykazuje jod oraz czym objawia się jego nadmiar i niedobór w organizmie?
Dreszcze
Dreszcze to postać niewielkich rozmiarów skurczy grup mięśniowych. Zwykle występują one w trakcie nagłej zmiany temperatury ciała, która może wynikać ze zmarznięcia lub z przebytych [...]
Rola ryb w diecie
Ryby i przetwory rybne, mimo wysokiej wartości odżywczej, nie pojawiają się na polskich stołach tak często, jak zalecają to lekarze i dietetycy. Statystyczny Polak zjada [...]
Owoce acai – właściwości i zastosowanie
Owoce acai należą do grupy superfood, głównie ze względu na właściwości i zastosowanie. Są małe i ciemnofioletowe, z wyglądu przypominają borówkę z jedną pestką w środku. Charakteryzują się intensywnym, fioletowym kolorem i dość cierpkim smakiem. Jagody acai to rośliny pochodzące z tropikalnych lasów Ameryki Południowej.
Choroby dziąseł – przyczyny, objawy, leczenie
Choroby dziąseł wystąpić mogą u każdego, w różnym wieku. Jedną z najczęstszych przyczyn ich pojawienia jest niedostateczna higiena jamy ustnej. Dodatkowo bagatelizowanie tego problemu może przerodzić się nawet w konsekwencję utraty stabilności zębów.
Halucynacje – przyczyny, leczenie i rodzaje
Halucynacje, nazywane również omamami, to zaburzenia percepcyjne (zaburzenia procesów zmysłowych). Pojawiają się bez obecności żadnego bodźca zewnętrznego, a także nie stanowią jego zakrzywionego obrazu. Osoby, które mają do czynienia z halucynacją są pewni, że ich spostrzeżenia są w pełni realne.
Dieta na pamięć i koncentrację
Dieta na pamięć i koncentrację powinna opierać się na produktach bogatych w duże ilości witamin i minerałów. Dzięki temu neurotransmitery będą w stanie szybciej przekazywać sygnały do naszego mózgu. Jednak, aby umysł mógł równie dobrze funkcjonować niezbędne jest również dostarczanie mu odpowiedniej ilości energii. Najlepszym ich źródłem będą oczywiście węglowodany złożone obecne m.in. w ziemniakach, fasoli czy kukurydzy.
Skrobia – co warto o niej wiedzieć?
Skrobia stanowi doskonałe źródło energii i błonnika, który wspomaga regulację procesu trawiennego. Znaleźć ją można wyłącznie w produktach roślinnych, gdzie pełni funkcję magazynującą. Jakie właściwości wykazuje skrobia, co stanowi jej największe źródło oraz jakie występują jej rodzaje?