Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1212, 2019

Alergia na zapach

12 grudnia, 2019|Zdrowie|

Alergia na zapach to nic innego jak uczulenie na substancje zapachowe. Jak wiadomo, na co dzień mamy kontakt nawet z 5000 różnych zapachów, wśród których [...]

1112, 2019

Napar z imbiru

11 grudnia, 2019|Imbir|

Napar z imbiru to popularny napój, który można zarówno kupić w sklepie, jak i przyrządzić samodzielnie w domu. Produkt ten doskonale rozgrzewa organizm, a także [...]

1012, 2019

Kawa mrożona – właściwości

10 grudnia, 2019|Zdrowie|

Kawa mrożona świetnie działania w upalne dni. Chłodzi organizm oraz pobudza do działania. Jedną z najpopularniejszych kaw jest kawa frappe, czyli kawa rozpuszczalna z mlekiem i lodem, którą przygotowuje się przy użyciu blendera. Dlaczego warto pić kawę mrożoną oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Podpowiadamy.

612, 2019

Szkarlatyna – przyczyny, objawy, leczenie

6 grudnia, 2019|Zdrowie|

Szkarlatyna (płonica) to bardzo powszechnie występująca choroba zakaźna. Należy zaznaczyć, że początkowo należała ona do śmiertelnych, jednak z biegiem czasu stała się mniej groźna. Nie ulega jednak wątpliwości fakt, że wymaga natychmiastowej diagnozy w celu uniknięcia przykrych powikłań.

512, 2019

Ryby

5 grudnia, 2019|Zdrowie|

Ryby obecne w codziennej diecie korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Mimo że stanowią dość częsty posiłek wśród Polaków, to nie każdy z nas je docenia. Spożywanie ryb ma wiele zalet. Wspomagają pracę mięśnia sercowego, zwiększają odporność organizmu, a także wpływają na redukcję zbędnych kilogramów.

312, 2019

Owoce, których nie można jeść prosto z krzaka

3 grudnia, 2019|Zdrowie|

Owoce, których nie można jeść prosto z krzaka to przede wszystkim owoce leśne. Rosną one nisko oraz w miejscu gdzie dzikich zwierząt nie brakuje. Oznacza to, że mogą znajdować się na nich jaja pasożytów, których spożycie może przyczynić się nawet do śmierci.

212, 2019

Sól Epsom – działanie i zastosowanie

2 grudnia, 2019|Zdrowie|

Sól Epsom, inaczej sól gorzka to produkt, który nie jest jeszcze tak powszechny jak tradycyjna sól lub sól himalajska. Szkoda, bo podobnie jak inne rodzaje, również sól gorzka wykazuje szereg korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Jak się okazuje cechuje się działaniem regenerującym, oczyszczającym i przeciwzapalnym.

2811, 2019

Klaustrofobia – objawy i leczenie

28 listopada, 2019|Choroby|

Klaustrofobia  to strach przed zamknięciem w małym pomieszczeniu np. windzie, samolocie czy metrze. W medycynie zalicza się ją do schorzeń z zakresu zaburzeń nerwowych. Badania i przeprowadzone statystyki jasno określają, że na klaustrofobię cierpi około 7% społeczeństwa.

2711, 2019

Łzy – charakterystyka

27 listopada, 2019|Zdrowie|

Łzy oczyszczają i koją nerwy, a także pozwalają oczyścić oraz rozładować emocje. Nie sugerują one poczucia słabości czy wygórowanej wrażliwości, a jedynie należą do fizjologicznych reakcji organizmu będących oznaką różnych emocji. Szczególnie szczęścia, bólu smutku, a także systemem obronnym narządu wzroku.

2311, 2019

Produkty rozgrzewające organizm

23 listopada, 2019|Zdrowie|

Produkty rozgrzewające organizm znalazły zastosowanie szczególnie porą jesienno-zimową. Nic dziwnego, niskie temperatury sprawiają, że bardzo chętnie szukamy sposobów na rozgrzanie zmarzniętego ciała. Co warto więc wprowadzić do codziennego jadłospisu, aby szybko zapomnieć o zimnie? Podpowiadamy.

2111, 2019

Glukoza

21 listopada, 2019|Chemia|

Glukoza to najbardziej znany monosacharyd występujący w naszym otoczeniu. Jego najważniejszą funkcją jest dostarczenie energii komórkom całego organizmu. Glukozę można śmiało nazywać paliwem biologicznym, które najważniejsze jest dla naszego mózgu. Czym dokładnie jest glukoza, jakie występują jej rodzaje oraz gdzie znalazła zastosowanie?

1911, 2019

Fruktoza – charakterystyka

19 listopada, 2019|Zdrowie|

Fruktoza jest cukrem prostym, który znajduje się m.in. w owocach, nektarze kwiatów czy miodzie. Jej niebywałą zaletą jest fakt, że posiada aż 3 razy mniejszy indeks glikemiczny, co zapobiega drastycznym zmianom insuliny we krwi. Co jeszcze warto wiedzieć na temat fruktozy oraz dlaczego warto z niej korzystać?

1811, 2019

Proso

18 listopada, 2019|Zboża|

Proso to zboże, które charakteryzuje się bogatym działaniem zdrowotnym, a także szerokimi wartościami odżywczymi. Należy do produktów bezglutenowych, dlatego też bez problemu może być spożywane [...]

1311, 2019

Nawłoć pospolita – właściwości i zastosowanie

13 listopada, 2019|Rośliny świata|

Nawłoć pospolita w medycynie naturalnej określana jest również jako złotnik, złota rózga oraz złota dziewica. Należy ona do gatunku roślin wieloletnich z rodziny astrowatych. Nawłoć pospolita występuje w całej Polsce, ale również w krajach tj. Azja czy Ameryka Północna. Jakimi właściwościami charakteryzuje się ta roślina oraz gdzie znalazła największe zastosowanie?

1211, 2019

Nadżerka – przyczyny, objawy, leczenie

12 listopada, 2019|Zdrowie|

Nadżerka to dolegliwość, która występuje u co 3 lub 4 kobiety w Polsce. Zwykle nie powoduje żadnych objawów, jednak zaniedbana może prowadzić do rozwoju raka szyjki macicy. Co przyczynia się do powstawania nadżerki oraz jak przebiega jej leczenie? Podpowiadamy.

811, 2019

Pot

8 listopada, 2019|Fizjologia|

Funkcje potu obejmują wiele aspektów dotyczących naszego organizmu. Należy zaznaczyć, że pocenie się jest czynnością fizjologiczną, odpowiedzialną za wiele procesów w naszym ciele. Jednak nie do końca zdajemy sobie sprawę z tego czemu służy pojawianie się kropel potu na powierzchni skóry. Przedstawiamy zatem jego najważniejsze funkcje.

711, 2019

Ślina – charakterystyka

7 listopada, 2019|Fizjologia|

Ślina to przeźroczysty płyn produkowany przez ślinianki - tzw. gruczoły ślinowe. Jej ilość w jamie ustnej zmienia się w zależności od pokarmów jakie spożywamy oraz ich smaku. Jedno jest pewne, człowiek produkuje około 1,5 litra śliny na dobę.

611, 2019

Jakich produktów nie warto ze sobą łączyć?

6 listopada, 2019|Zdrowie|

Jakich produktów nie warto ze sobą łączyć? Wydawać by się mogło, że produkty typu biały ser, pomidor, ogórek, herbata czy cytryna nie mogą wchodzić ze sobą w negatywne interakcje. Jak się okazuje razem spożywane mogą stać się zupełnie bezwartościowe, a co gorsze zaszkodzić naszemu zdrowiu. Na jakie połączenia warto więc uważać? Oto  wskazówki.

511, 2019

Kawa bez kofeiny – czy warto ją pić?

5 listopada, 2019|Zdrowie|

Kawa bez kofeiny to idealny napój dla osób, które lubią smak kawy, ale bez działania pobudzającego. Należy zaznaczyć, że kawa bez kofeiny nie jest całkowicie jej pozbawiona. Zawartość kofeiny w kawie jest znacznie obniżona, bo aż nawet dwudziestokrotnie. Czy warto więc pić kawę bezkofeinową? Oto wskazówki.

Przejdź do góry