Niedobór kwasu foliowego
Niedobór kwasu foliowego w codziennej diecie może negatywnie wpłynąć na zdrowie każdego człowieka. Substancja jest znana głównie z korzystnego wpływu na przebieg ciąży. Nie każdy jednak wie, że jej suplementacja powinna dotyczyć wszystkich. Kwas foliowy określa się również jako witamina B9, należy do grupy folianów i jest rozpuszczalny w wodzie.
Rumień wielopostaciowy
Rumień wielopostaciowy to choroba skórna, która polega na pojawianiu się zmian o charakterze rumieniowo-obrzękowych lub też pęcherzy występujących na skórze oraz błonach śluzowych. Jakie są przyczyny tej choroby oraz na czym polega jej leczenie? Podpowiadamy.
Marakuja – niezwykły egzotyczny owoc
Marakuja (inaczej męczennica jadalna, passiflora) to owoc, którego właściwości zdrowotne docenia się już od dawna. Nie bez powodu. Pomaga bowiem zwalczać dolegliwości ze strony układu nerwowego, ponadto działa odżywczo zarówno na skórę jak i cały organizm. Co kryje w sobie marakuja oraz jakie ma właściwości? Oto wskazówki.
Likopen
Wiele osób stawia sobie pytania na temat związku o nazwie likopen – czym jest i jak działa? Związane jest to ze wzrostem zainteresowania konsumentów żywnością oraz zdrowym trybem życia.
Sok z brzozy – jakie ma właściwości?
Sok z brzozy staje się coraz popularniejszy na polskim rynku. Nazywa się go zamiennie bzowiną lub oskołą.Sam w sobie nie posiada zapachu i jest przeźroczysty, jednak bardzo dobrze chłonie zapachy z otoczenia. Należy mieć to na względzie przechowując sok obok innych produktów spożywczych. Sok z brzozy nie posiada również charakterystycznego dla siebie smaku. Wiele osób porównuje go do mocno posłodzonej wody mineralnej.
Kefir a maślanka – czym się różnią?
Kefir a maślanka to dwa różne produkty spożywcze, należą jednak do tej samej grupy mlecznych napojów fermentowanych. Według definicji Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej, mleczne napoje fermentowane to produkty powstałe z mleka pełnego, częściowo odtłuszczonego lub całkowicie pozbawionego tłuszczu.
Opryszczka na ustach – przyczyny i leczenie
Opryszczka na ustach nie wiąże się tylko z defektem kosmetycznym, ale również z dyskomfortem oraz dolegliwościami bólowymi. Co przyczynia się do jej powstawania oraz jak leczyć opryszczkę? Podpowiadamy.
Zioła na stres
Zioła na stres są bardzo pomocne w przypadku długotrwałego narażenia organizmu na sytuacje napięcia psychicznego, a także przy wypaleniu zawodowym. Sięgamy po nie również przy jednorazowych sytuacjach stresowych, np. przed ważnym egzaminem lub spotkaniem. Znajomość i stosowanie ziół aby złagodzić napięcie wywołane stresem jest szczególnie ważna w dzisiejszych czasach, ponieważ wszechobecny pośpiech sprzyja tym stanom, a ludzie coraz częściej szukają rozwiązań w naturze.
Babka lancetowata
Babka lancetowata (wąskolistna) jest byliną z rodziny babkowatych. Swoim zasięgiem obejmuje prawie całą Europę i północną oraz środkową Azję. Od wieków roślina była znana ze swoich właściwości leczniczych, głównie przy leczeniu ran. W tym celu wykorzystuje się jej liście. W Polsce, mimo swoich licznych zalet, roślinę uznaje się za chwast.
Olej z pestek malin – właściwości i zastosowanie
Olej z pestek malin posiada wszechstronne działanie pielęgnacyjne, stąd też znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Posiada lekką, przyjemną formułę, dzięki czemu łatwo się go aplikuje. Bardzo szybko się wchłania, pozostawiając gładką i nawilżoną skórę. Co kryje w sobie olej z pestek malin oraz jak jeszcze wpływa na naszą urodę? Oto wskazówki.
Olej z dyni
Olej z dyni, a właściwie z jej pestek jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Ważne, aby był tłoczony na zimno - wówczas jego regularne spożywanie [...]
Źródła kwasu foliowego – gdzie go szukać?
Źródła kwasu foliowego obejmują zarówno produkty pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Uzupełnianie jego niedoborów opiera się jednak przede wszystkim na suplementacji. Kwas foliowy, zwany również witaminą B9, oraz jego pochodne należą do grupy folianów. Związki te charakteryzują się podobną aktywnością biologiczną, jednak kwas foliowy jest najbardziej stabilnym oraz najlepiej przyswajalnym związkiem tej grupy.
Przedawkowanie biotyny
Przedawkowanie biotyny zwykle nie jest możliwe, co jest jedną z zalet tej witaminy. Biotyna (zwana także witaminą B7, H, koenzymem R lub witaminą piękna) jest rozpuszczalna w wodzie. Nazwa pochodzi on niemieckiego słowa "haut", które oznacza skórę, ponieważ zawiera cząsteczki siarki, które budują keratynę.
Cytryniec chiński
Cytryniec chiński jest pnączem należącym do rodziny cytryńcowatych. Występuje głównie w południowo-wschodniej Azji, gdzie od dawna tę roślinę stosuje się w celach leczniczych. Cytryniec chiński z powodzeniem można jednak uprawiać nawet w Polsce, ponieważ dobrze znosi umiarkowane warunki klimatyczne. Współcześnie wykorzystuje się przede wszystkim owoce. Jak sama nazwa może wskazywać – charakteryzują się cytrynowym posmakiem i zapachem.
Nici dentystyczne – rodzaje i użytkowanie
Nici dentystyczne to jeden z elementów prawidłowej higieny jamy ustnej. Należy zaznaczyć, że samo szczotkowanie zębów nie wyczyści dokładnie przestrzeni między zębowych, dlatego tak ważne jest ich dodatkowe stosowanie. Jak właściwie korzystać z nici dentystycznych oraz jakie ich rodzajewyróżniamy? Oto wskazówki.
Ogórek – właściwości odżywcze i pielęgnacyjne
Ogórek docenia się przede wszystkim za delikatny, a także orzeźwiający smak. Posiada również małą ilość kalorii, dlatego chętnie poleca się go osobom dbającym o linię. Warzywo to może występować w różnych postaciach. Jedni zaliczają je do grona tzw. superfood, innym idealnie pasują w formie kiszonek. Co kryją w sobie ogórki oraz jakie właściwości odżywcze wykazują? Oto wskazówki.
Biotyna w jedzeniu – gdzie jej szukać?
Biotyna zwana również witaminą H lub B7 znajduje się między innymi w jedzeniu. Może być również syntezowana przez bakterie układu pokarmowego. Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Uznaje się, że dzienne zapotrzebowanie człowieka na biotynę wynosi około 100 ug (0,1 mg), jednakże z powodu braku danych nie została wyznaczona bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych. Dlatego właśnie źródłem tej witaminy powinno być pożywienie. Ciekawostką jest, iż nazwa "witamina H" powstała w 1927 roku. Wówczas odkryto nieznany czynnik skuteczny w leczeniu zmian skórnych, dlatego dano jej skrót "H" od niemieckiego słowa "haut" co oznacza skórę.
Maliny – jak wpływają na nasze zdrowie?
Maliny to owoce, które pięknie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują. Szczególnie doceniane są przez specjalistów od dietetyki oraz zielarzy, ponieważ stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych. Należy zaznaczyć, że maliny doskonale odnalazły się w kuchni, zwłaszcza w przygotowywaniu letnich deserów. Jakie właściwości wykazują te pyszne owoce? Poznajmy wpływ malin na zdrowie człowieka.
Astma oskrzelowa
Astma oskrzelowa to jednostka chorobowa o przebiegu ostrym i przewlekłym, która dotyczy górnych dróg oddechowych. Do głównych jej objawów należy duszność, świszczący oddech, a także uciążliwe ataki kaszlu. Jak powstaje astma oskrzelowa oraz jak skutecznie ją leczyć? Podpowiadamy.
Kwasy tłuszczowe omega-6
Kwasy tłuszczowe omega-6 to niezbędny składnik codziennej diety każdego człowieka. Należy zaznaczyć, że związki te nie są samodzielnie produkowane przez organizm. W związku z tym muszą być dostarczane z zewnątrz, głównie pod postacią produktów pochodzenia roślinnego. Dlaczego kwasy tłuszczowe omega-6 są tak ważne dla naszego zdrowia oraz gdzie szukać ich podstawowych źródeł? Oto wskazówki.