Majonez domowy – jak go wykonać?
Majonez domowy jak się okazuje nie jest taki trudny w wykonaniu jak się wielu osobom wydaje. Jego podstawę stanowią dobrej jakości produkty oraz sprawdzony przepis. Jak więc przygotować idealny majonez domowej roboty?
Zakażenie rany – objawy i leczenie
Zakażenie rany powoduje zapalenie, którego zaniedbanie może doprowadzić do niebezpiecznego stanu zagrażającego nawet życiu. Możliwość wystąpienia zakażenia może dotyczyć zarówno ran, które powstały na skutek wypadku jak i po interwencji chirurgicznej.
Pesto – właściwości zdrowotne
Pesto to włoski przysmak w postaci sosu, który szczyci się niepowtarzalnymi walorami smakowymi oraz licznymi właściwościami zdrowotnymi. Stanowi bardzo dobre źródło białka, kwasów tłuszczowych oraz związków mineralnych.
Choroba lokomocyjna – przyczyny, objawy, leczenie
Choroba lokomocyjna (kinetoza) występuje głównie u dzieci, jednak może dotyczyć również osób dorosłych. Schorzenie to aktywuje się w momencie gdy do mózgu docierają sprzeczne bodźce odnośnie ruchu ciała, które znajduje się w przestrzeni. Głównym objawem choroby lokomocyjnej są wymioty, zawroty głowy oraz nudności.
Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu?
Jak naturalnie wzmocnić odporność? Wiele osób, chcąc uniknąć syntetycznych leków, szuka naturalnej alternatywy na wzmocnienie organizmu. Odporność organizmu to reakcja obronna ustroju, której zadaniem jest eliminacja groźnych chorób, wirusów, bakterii i grzybów. Za ten proces odpowiedzialny jest m.in. układ immunologiczny, który współpracuje z innymi tkankami oraz narządami jak np. śledziona, grasica, szpik kostny czy węzły chłonne.
Pestki arbuza – jakie mają zalety?
Pestki arbuza, mimo wielu różnych pogłosek, należą do części jadalnych tego owocu. Bardzo często lądują jednak w koszu, ponieważ mało kto zdaje sobie sprawę, że znajdują zastosowanie w kuchni. Co kryją w sobie pestki arbuza oraz jakie są zalety ich spożywania?
Siniak – przyczyny i leczenie
Siniak to nieestetyczna zmiana skórna, która stanowi efekt silnego stłuczenia. U niektórych szybko się wchłania, u innych nieco dłużej. Należy jednak pamiętać, że siniaki mogą [...]
Przepisy z pokrzywy
Przepisy z pokrzywy są różnorodne. Roślinę tę można wykorzystać zarówno jako naturalny kosmetyk oraz preparat o właściwościach prozdrowotnych. Warto wiedzieć, że cenne działanie wykazuje cała roślina (liście, korzeń oraz jej owoce, zwane orzeszkami).
Nalewka z zielonego orzecha włoskiego
Nalewka z zielonego orzecha włoskiego nie tylko słynie ze swoich niepowtarzalnych walorów smakowych, ale również z właściwości typowo zdrowotnych. Polecana jest w szczególności na dolegliwości [...]
Kiszona kapusta – właściwości i zastosowanie
Kiszona kapusta posiada wiele wartości odżywczych, a także niską kaloryczność dzięki poddaniu jej procesom fermentacji. Bakterie kwasu mlekowego produkowane podczas kiszenia kapusty sprawiają, że produkt ten korzystnie wpływa na florę bakteryjną całego układu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu, a także poprawia stan i wygląd skóry.
Wrotycz pospolity
Wrotycz pospolity skuteczny jest w walce z pasożytami, w związku z tym wykorzystuje się go w dolegliwościach tj. świerzb czy wszawica. Jego właściwości stosuje się również w zwalczaniu much, komarów i kleszczy. Należy jednak pamiętać, że wrotycz pospolity jest również rośliną trującą. Obecny w nim olejek eteryczny pod nazwą tujon jest toksyczny dla organizmu ludzkiego, dlatego też jego stosowanie wymaga dużej ostrożności.
Kiszonki
Kiszonki to naturalne probiotyki, czyli produkty spożywcze posiadające żywe i wyselekcjonowane kultury bakterii. Dzięki temu powodują odbudowę mikroflory bakteryjnej jelit, a przez to prawidłową pracę układu pokarmowego. Co jeszcze zawdzięczamy kiszonkom oraz dlaczego warto włączać je do codziennej diety?
Nalewka z wiśni
Nalewka z wiśni to zdecydowanie najsmaczniejszy, a zarazem najczęściej wykonywany trunek. Domowej roboty wiśniówka to nie tylko kwestia dobrego smaku, ale również korzystnego wpływu na nasze zdrowie. Tego rodzaju produkty wykazują bowiem silne działanie lecznicze.
Jagody inkaskie – charakterystyka
Jagody inkaskie w Polsce traktowane są głównie jako ozdobne rośliny doniczkowe. Naturalnie jednak wykazują dużo większe rozmiary oraz posiadają owoce o intrygującym smaku. Czym są jagody inkaskie oraz jakie właściwości wykazują?
Piołun – właściwości i zastosowanie
Piołun to roślina często stosowana w medycynie naturalnej, ze względu na dużą ilość prozdrowotnych właściwości. Co należy wiedzieć na temat tej rośliny oraz dlaczego warto włączać ją do codziennej diety?
Dieta ketogeniczna – czym jest?
Dieta ketogeniczna to tzw. dieta wysokotłuszczowa, a zarazem niskowęglowodanowa. W trakcie jej stosowania organizmowi dostarcza się tłuszcze, które stanowią główne źródło energii. Co kryje w sobie dieta ketogenna oraz o czym warto pamiętać podczas jej stosowania?
Zioła na pasożyty
Zioła to jeden z naturalnych sposobów odrobaczania ludzkiego organizmu. W Polsce kuracje tego typu wykonuje się dość rzadko, choć należy wiedzieć, że przynoszą dobre efekty. Na jakie zioła warto się zdecydować, aby zyskać zdrowie i lepsze samopoczucie?
Kolagen i kwas hialuronowy przyjmowany jednocześnie
Pytanie Witam, chciałam zapytać czy można spożywać kolagen i kwas hialuronowy razem jako kuracje czy to będzie za dużo jednocześnie? Do tego przy okazji chciałam [...]
Sok z pokrzywy – powody, dla których warto go pić
Sok z pokrzywy wykazuje szeroki wpływ na nasze zdrowie. Wzmacnia odporność organizmu, usuwa nadmiar toksyn oraz uzupełnia niedobory witaminowe. Co jeszcze sprawia, że napój ten warto włączyć do codziennej diety? Oto powody, dla których warto pić sok z pokrzywy.
Naparstnica – prozdrowotne właściwości
Naparstnica to roślina lecznicza, która znalazła zastosowanie m.in. w chorobach serca i pęcherza moczowego. Należy jednak na nią uważać, ponieważ jest również trująca, a spożycie jej w nadmiernych dawkach, skutkować może nawet śmiercią.