Mleko owsiane – jak je zrobić?
Mleko owsiane to doskonała alternatywa dla mleka zwierzęcego. Nie zawiera laktozy, stanowi doskonałe źródło błonnika, witamin oraz soli mineralnych. Dużą zaletą tego produktu jest fakt, że może występować w diecie alergików, ponieważ nie uczula. Szczególnie zaleca się je osobom z anemią, chorobami układu krążenia oraz z zaburzeniami procesów trawiennych.
Wasabi – właściwości i zastosowanie
Wasabi (chrzan japoński) należy do najmocniejszych przypraw na świecie. Swoją intensywność zawdzięcza izotiocyjanianom, czyli naturalnym substancjom, które powstają na skutek ucierania świeżego kłącza rośliny. Jakie [...]
Obfite miesiączki – przyczyny i leczenie
Obfite miesiączki to jedna z najczęściej występujących kobiecych dolegliwości. Przekłada się to na silne zmęczenie i osłabienie organizmu, a także na możliwość wystąpienia zaburzeń hormonalnych w ciele kobiety. Co przyczynia się do zjawiska obfitych miesiączek oraz jak leczyć ten problem?
Ryż – właściwości i rodzaje
Ryż mimo że jest niezbędnym składnikiem kuchni azjatyckiej, w polskiej staje się równie popularnym. Stanowi on produkt o wszechstronnych właściwościach, ponieważ z jego udziałem można [...]
Surowa woda – co warto o niej wiedzieć?
Surowa woda to nieuzdatniona woda, która nienaruszona jest ludzką lub mechaniczną interwencją. Mimo iż powszechnie uważa się, że powinno się jej unikać w codziennej diecie, posiada ona wielu swoich zwolenników.
Rodzynki
Rodzynki należą do grupy bakalii, czyli suszonych owoców południowych, które cieszą się dużą popularnością. Są bardzo słodkie, dzięki czemu doskonale komponują się z deserami jak np. lody czy ciasta. Oprócz wysokich walorów smakowych, rodzynki stanowią także bogate źródło cennych składników odżywczych. Co kryją w sobie rodzynki oraz jak przez to wpływają na nasze zdrowie? Oto wskazówki.
Kac – objawy i leczenie
Kac to stan organizmu, w którym po spożyciu alkoholu nie jesteśmy w stanie funkcjonować na pełnych obrotach. Zwykle pojawia się on na drugi dzień po spożyciu alkoholu i najczęściej towarzyszy mu intensywny ból głowy. Czym jeszcze objawia się kac oraz jak załagodzić jego symptomy?
Fioletowe ziemniaki – właściwości i zastosowanie
Fioletowe ziemniaki (tzw. truflowe) wywodzą się z regionów Ameryki Południowej. Stanowią źródło wielu związków odżywczych o działaniu przeciwnowotworowym, do których zaliczają się antocyjany. Dlaczego warto włączać je do codziennej diety oraz jak wpływają na nasze zdrowie?
Zatrucie alkoholem – objawy i leczenie
Zatrucie alkoholem występuje w momencie gdy spożyjemy zbyt dużą jego ilość i organizm nie jest w stanie przyswoić go lub wydalić. Związki znajdujące się w alkoholu wywołują zaburzenia w prawidłowej pracy ustroju. Mogą powodować m.in. ból głowy, mdłości, osłabienie, wymioty, zaburzenia mowy oraz równowagi.
Produkty light – co warto o nich wiedzieć?
Produkty light promuje się w sklepach już od dłuższego czasu. Ich nazwa oznacza przede wszystkim obniżoną wartość kaloryczną, co równoznaczne jest również z ograniczoną zawartością [...]
Przewianie organizmu – przyczyny, objawy, leczenie
Przewianie organizmu może być spowodowane wieloma czynnikami, a także stanowić podłoże różnego rodzaju innych dolegliwości. Zwykle przyczynia się do rozwoju przeziębienia lub grypy. Czym dokładnie jest przewianie organizmu oraz jakie daje objawy? Podpowiadamy.
Oczopląs
Oczopląs to schorzenie dotyczące oczu, w przebiegu którego dochodzi do niekontrolowanego ruchu gałek ocznych. Z tego względu wyróżnia się kilka rodzajów tej choroby. Czym objawia się oczopląs oraz jak można go leczyć?
Sorbitol – działanie i zastosowanie
Sorbitol jest związkiem słodzącym, który często dodaje się do produktów dedykowanych szczególnie osobom chorującym na cukrzycę. Sorbitol występuje również naturalnie w owocach np. śliwkach, gruszkach oraz jabłkach. Jakie działanie wykazuje sorbitol oraz gdzie znalazł zastosowanie?
Poziomki
Poziomki to owoce rosnące dziko w lasach niemalże całej Europy. Mimo że posiadają niewielkie rozmiary moją nam naprawdę dużo do zaoferowania. Pozytywnie wpływają na samopoczucie, wygląd oraz zdrowie i są oczywiście bardzo smaczne.
Złe nawyki żywieniowe
Złe nawyki żywieniowe mogą dotyczyć każdego. Wszystko dlatego, że z każdej strony kuszą nas słabej jakości, wysokokaloryczne lub wysokoprzetworzone produkty. Długotrwałe jedzenie tego rodzaju żywności może w sposób negatywny odbić się na naszym ogólnym samopoczuciu oraz zdrowiu. Jakie mogą być konsekwencje złych nawyków żywieniowych oraz jakie błędy najczęściej popełniamy?
Biały ser – wartości odżywcze
Biały ser, nazywany również twarogiem, to produkt zarówno smaczny jak i wartościowy. Oprócz dużej ilości składników odżywczych ten rodzaj sera znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Nic dziwnego, bowiem można go przygotować na wiele sposobów, zarówno na słodko jak i na słono.
Durian – śmierdzący owoc tropikalny
Durian uznawany jest za najniebezpieczniejszy oraz za najbardziej śmierdzący owoc świata. Pochodzi z Indonezji, a jego uprawy znajdują się na terenach całej Azji południowo-wschodniej. Stanowi przysmak Malezji oraz Tajlandii.
Rodzaje mleka
Jakie wyróżniamy rodzaje mleka? Obecnie w niemalże w każdym sklepie pojawia się coraz większy wybór mleka. Należy do nich filtrowane, UHT, pasteryzowane, a nawet w proszku. Czym każde z nich się charakteryzuje oraz, który rodzaj będzie najlepszym wyborem?
Musztarda – właściwości i zastosowanie
Musztarda to jedna z najbardziej znanych przypraw kuchni polskiej. Mimo to, nie każdy wie jakie właściwości wykazuje. W czasach starożytnych wykorzystywana była jako naturalny lek na reumatyzm, dziś wiadomo również, że wzmacnia funkcje układu pokarmowego.
Agar-agar – właściwości i zastosowanie
Agar-agar to substancja, którą pozyskuje się z naturalnych produktów pochodzenia roślinnego, do których należą algi. Z tego względu nazywany jest również „morską żelatyną”. Dzięki swoim [...]