Choroba wieńcowa
Choroba wieńcowa obejmuje stany niedokrwienia mięśnia sercowego związane ze zmianami w tętnicach wieńcowych. Wchodzi w skład choroby niedokrwiennej serca, która jest szerokim pojęciem, obejmującym wszystkie [...]
Celuloza
Celuloza (zwana również błonnikiem pokarmowym) to strukturalny polisacharyd zbudowany z reszt D-glukozy. Stanowi związek naturalnie i powszechnie występujący w roślinach. Synteza i budowa celulozy Celuloza [...]
Chityna
Chityna jest drugim (tuż po celulozie) najbardziej rozpowszechnionym polisacharydem na Ziemi. Należy do polisacharydów zwierzęcych, jednak znajduje szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu. Synteza i [...]
Parafina
Parafina to mieszanina stałych węglowodorów otrzymywana z ropy naftowej. Znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle, a także w fizjoterapii i balneoterapii. Zarówno w medycynie, jak i [...]
Inulina
Inulina (łac. inulinum) to powszechnie występujący w świecie roślin polisacharyd. Posiada duże znaczenie dla człowieka, ponieważ uznawana jest za prebiotyk, czyli substancję korzystnie wpływającą na [...]
Pszenica
Pszenica to jedno z najpopularniejszych zbóż na całym świecie. Towarzyszy człowiekowi od wielu tysięcy lat. Produkty zbożowe dostarczają do organizmu wielu cennych składników odżywczych, z [...]
Maruna bezwonna
Maruna bezwonna (zwana również maruną nadmorską) to jednoroczna, dwuletnia lub wieloletnia roślina zaliczana do chwastów. Gatunek ten silnie się rozprzestrzenia. Charakterystyka botaniczna Maruna bezwonna posiada [...]
Kobalt
Kobalt (symbol: Co) jest niezbędnym składnikiem witaminy B12, która występuje w białkowych produktach pochodzenia zwierzęcego. Zbyt małe spożycie tego pierwiastka może powodować wystąpienie anemii złośliwej [...]
Kazeina
Kazeina to jedno z białek wchodzących w skład mleka, uważane za najważniejsze. Właśnie ona przyczynia się do powstawania skrzepu serowarskiego. Stanowi od 75% do 86% [...]
Brom
Brom (symbol: Br) to pierwiastek chemiczny należący do grupy fluorowców. Jest silnie toksyczny, a jego opary powodują zapalenie błon śluzowych. Posiada charakterystyczny, ostry zapach. Właściwości [...]
Proteiny
Proteiny to zamienne określenie dla białek. Proteiny powszechnie występują w świecie roślin i zwierząt. W organizmie człowieka pełnią różnorodne funkcje, jednak najbardziej znane są ze [...]
Ból brzucha
Ból brzucha jest jednym z najczęściej zgłaszanych objawów wśród pacjentów, bez względu na rodzaj choroby. Dolegliwości bólowe w obrębie jamy brzusznej zalicza się do nieswoistych [...]
Melatonina
Melatonina to hormon produkowany przez szyszynkę, będący pochodną tryptofanu. Wpływa na regulację rytmu dobowego, czyli snu i czuwania. Synteza melatoniny Komórki gruczołowe szyszynki wychwytują z [...]
Wazelina
Wazelina to biała lub żółta mazista substancja będąca mieszaniną alkanów. Ze względu na uniwersalność znalazła zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu i życia. Czym charakteryzuje się [...]
Bulimia
Bulimia (zwana także żarłocznością psychiczną) to zespół psychosomatyczny cechujący się regularnymi epizodami niekontrolowanego spożywania dużych ilości pokarmów. Towarzyszy temu stosowanie ekstremalnych metod zwalczania skutków obżarstwa. Szacuje się, że niemal 90% zachorowań dotyczy kobiet. Szczyt zachorowań przypada na 16-35 rok życia.
Stany zapalne skóry
Stany zapalne skóry to dolegliwość, która dotyka wielu ludzi na całym świecie. Ich przyczyny mogą być różnorodne, jednak schorzenie zawsze wiąże się z dyskomfortem i pogorszeniem samopoczucia.
Żylaki
Żylaki to trwałe poszerzenia żył powierzchownych, mających średnicę więcej niż 3 mm w pozycji stojącej. Lokalizują się najczęściej w obrębie kończyn dolnych i stanowią kliniczny objaw przewlekłej choroby żylnej.
Owies
Owies siewny jest jednym z najbardziej popularnych zbóż w Polsce. Na rynku spotkać można wiele produktów owsianych, które korzystnie oddziałują na zdrowie i samopoczucie konsumenta. Ziarno owsa posiada bowiem bardzo wartościowy skład chemiczny, który jest czynnikiem decydującym o wartości pokarmowej i atrakcyjności tego zboża.
Cukry proste
Cukry proste (monosacharydy) to najprostsze cukry, których cząsteczki zawierają od 3 do 8 atomów węgla. Z tego względu dzielimy je odpowiednio na: triozy, tetrozy, pentozy, heksozy, heptozy i oktozy.
Glutation
Glutation (gamma-glutamylocysteinyloglicyna) to główny niskocząsteczkowy związek tiolowy. Jest najbardziej rozpowszechniony w przyrodzie, ponieważ znajduje się we wszystkich komórkach eukariotycznych.