NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) nie są produkowane w ludzkim organizmie, jednak są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Do tej grupy substancji zalicza się kwasy omega-3 oraz omega-6, których podaż powinna odbywać się w odpowiednich proporcjach. Kwas linolowy reprezentuje rodzinę n-6, natomiast alfa-linolenowy rodzinę n-3.
Adrenalina
Adrenalina należy do biogennych amin katecholowych i wraz z noradrenaliną jest syntezowana przez rdzeń nadnerczy. Ma bardzo duże znaczenie w regulacji nastroju i uwagi w okresie czuwania, a także w podtrzymywaniu cyklu sen-czuwanie.
Termogeneza – na czym polega?
Termogeneza jest pojęciem związanym z termoregulacją organizmu. Odnosi się do zespołu fizjologicznych i metabolicznych procesów, a także reakcji behawioralnych, czego celem jest wytworzenie ciepła dla utrzymania stałej temperatury ciała.
Hummus
Hummus zalicza się do grupy tradycyjnych potraw kuchni Bliskiego Wschodu. Jest to pasta wykonywana najczęściej z ugotowanej, a następnie utartej ciecierzycy, chociaż można do jej przygotowania wykorzystać także inne rośliny strączkowe.
Kora wierzby
Kora wierzby białej (łac. Salicis cortex) stanowi coraz powszechniej stosowany w medycynie surowiec zielarski. Wierzba należąca do rodzaju salix L. występuje powszechnie w stanie naturalnym. Zasiedla tereny wilgotne, brzegi wód, ale także tereny suche i ubogie w składniki odżywcze.
Metionina
Metionina (skróty: Met, M) jest jednym z 9 niezbędnych aminokwasów. Należy do grupy aminokwasów egzogennych, co oznacza, że organizm ludzki nie jest w stanie jej [...]
Boswellia
Boswellia serrata, zwana popularnie kadzidłowcem, jest drzewem rosnącym na terenach Afryki, Indii i Arabii. W medycynie tradycyjnej na obszarach krajów, gdzie drzewo występuje, od dawna [...]
Kapary
Kapary to półkrzew o zdrewniałej łodydze, od której odchodzą we wszystkich kierunkach długie i delikatne gałązki. Właściwości spożywcze rośliny znane są już od dawna, dlatego stanowi składnik wielu wykwintnych dań. Współcześnie, w farmacji i medycynie zastosowanie znajdują kwiaty kaparów, kora lub korzenie.
Len – jakie posiada właściwości lecznicze?
Len jest jednoroczną rośliną użytkową cenioną ze względu na bogaty skład i jego cenne właściwości. Wyróżnia się dwie formy użytkowe rośliny – len włóknisty i oleisty.
Niedoczynność tarczycy
Niedoczynność tarczycy stanowi zespół objawów związanych z względnym lub bezwzględnym niedoborem hormonów tarczycy. Jest to najczęstsza choroba gruczołu tarczowego, na którą choruje około 2% osób w Polsce (częściej kobiety). Ponadto częstość występowania choroby wzrasta wraz z wiekiem.
Hakorośl rozesłana
Hakorośl rozesłana (łac. Harpagophytum procumbens), zwana także czarcim pazurem, jest byliną występującą głównie na obrzeżach pustyni Namibii i terenach południowej Afryki. Posiada liczne korzystne dla [...]
Gorączka
Gorączka stanowi złożoną odpowiedź organizmu w przebiegu niektórych chorób. Charakteryzuje się wzrostem temperatury ciała spowodowanym działaniem niektórych cytokin, wzbudzeniem reakcji ostrej fazy, a także aktywizacją mechanizmów fizjologicznych, metabolicznych i immunologicznych. Gorączka nie jest zatem objawem występującym samoistnie.
Glukozamina w organizmie człowieka
Glukozamina (siarczan glukozaminy) należy do aminocukrów i jest podstawowym składnikiem chityny (która z kolei buduje ściany grzybów czy niektórych bakterii). Coraz częściej badaniom poddaje się [...]
Proces starzenia się organizmu
Proces starzenia się organizmu definiuje się jako zespół postępujących w czasie zmian anatomicznych i fizjologicznych, prowadzących do zmniejszenia istniejących rezerw i ograniczenia zdolności utrzymania homeostazy w warunkach stresu. Zachodzące zmiany odbijają się na funkcjonowaniu każdej komórki, dotyczą zatem wszystkich tkanek i układów.
Polifenole – czym są i jaką rolę pełnią?
Polifenole to związki organiczne z grupy fenoli, które mają przynajmniej 2 grupy hydroksylowe przyłączone do pierścienia benzenowego o charakterze kwasowym. Są bardzo rozpowszechnione w świecie roślinnym. Związki te charakteryzują się wysoką aktywnością przeciwutleniającą, a co się z tym wiąże – korzystnie wpływają na zdrowie człowieka znacznie zmniejszając m.in. ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.
Otyłość
Otyłość ze względu na narastające rozpowszechnienie stanowi poważny problem społeczny i zdrowotny. Ponadto dotyczy każdej grupy wiekowej, niezależnie od płci czy rasy. Zgodnie z definicją to stan patologiczny, polegający na zwiększeniu masy tkanki tłuszczowej, co prowadzi do upośledzenia czynności organizmu człowieka w wielu aspektach życia. Co za tym idzie - zwiększa ryzyko chorobowości i śmiertelności.
Metabolizm
Metabolizm to całokształt przemian materii i energii, które zachodzą w organizmie. Innymi słowy, termin ten opisuje zbiór reakcji biochemicznych występujących w organizmie żywym. U ludzi reakcje te umożliwiają uzyskiwanie energii z pokarmu i syntezę cząsteczek koniecznych do podtrzymania życia.
Cholesterol
Cholesterol to organiczny związek chemiczny - lipid z grupy steroidów, obecny jest w organizmie każdego człowieka. Pełni szereg niezwykle ważnych funkcji, jednak może się także [...]
Helioterapia – leczenie słońcem
Helioterapia czyli leczenie słońcem znajduje zastosowanie głównie w kosmetologii oraz dermatologii. Mimo to, może wykazywać również korzystny wpływ na osoby z osteopenią czy osteoporozą. Należy zaznaczyć, że helioterapia ze względu na szerokie zastosowanie wykazuje pozytywny wpływ na wiele jednostek chorobowych. Jednak nie zaleca się jej w każdym przypadku.
Maski nawilżające w zabiegach kosmetycznych
Maski nawilżające w zabiegach kosmetycznych odgrywają bardzo ważną rolę. Ich zadaniem jest nie tylko nawilżanie skóry, ale również odżywianie oraz łagodzenie ewentualnych podrażnień. Z jakimi więc rodzajami masek mamy do czynienia oraz, które z nich najlepiej sprawdzają się w pielęgnacji skóry twarzy? Podpowiadamy.