Cytokiny
Cytokiny to peptydowe substancje hormonopodobne, wytwarzane przede wszystkim przez komórki układu immunologicznego. Oddziałują na aktywność biologiczną innych, sąsiadujących z nimi i współdziałających komórek. Czym są [...]
Grelina
Grelina to hormon odkryty dopiero w 1999 roku. Za jego syntezę odpowiadają komórki dna żołądka. Jest związkiem polipeptydowym, odpowiadającym za uczucie głodu i sytości oraz [...]
Babka płesznik
Babka płesznik (zwana również babką afrykańską) to jednoroczna roślina o pionowo rozgałęzionej łodydze. Ze względu na charakterystyczny skład znalazła zastosowanie w medycynie alternatywnej. Jej działanie [...]
Rutyna
Rutyna to glikozyd zbudowany z kwercetyny i rutynozy. Wykazuje działanie zwiększające elastyczność naczyń krwionośnych, przez co wykorzystywana jest jako suplement diety oraz substancja lecznicza. Często [...]
Choroba niedokrwienna serca
Choroba niedokrwienna serca zwana jest zamiennie chorobą wieńcową. W jej przebiegu zauważa się między innymi charakterystyczny ból w klatce piersiowej, co jest wynikiem niedokrwienia mięśnia [...]
Kwas palmitynowy
Kwas palmitynowy to popularny związek organiczny należący do nasyconych kwasów tłuszczowych. Występuje w postaci estrów glicerynowych w olejach (zwłaszcza w oleju palmowym) oraz tłuszczach roślinnych [...]
Pieluszkowe zapalenie skóry
Pieluszkowe zapalenie skóry to częsta dolegliwość wieku niemowlęcego. Może pojawić się u każdego dziecka noszącego pieluchy, szczególnie w przypadku obniżonej odporności. Problem objawia się powstawaniem [...]
Wolne kwasy tłuszczowe
Wolne kwasy tłuszczowe to takie, które nie zostały zestryfikowane. Stanowią jeden z rodzajów lipidów osocza. Innymi słowy, nie wchodzą w skład innych tłuszczy, lecz występują [...]
Mącznica lekarska
Mącznica lekarska to wiecznie zielona krzewinka o płożących pędach pokrytych łuszczącą się korą. Jej liście są bogate w cenne składniki odżywcze, w tym głównie w [...]
Hyzop lekarski
Hyzop lekarski to roślina zielna pochodząca z rodziny wargowych (do tej rodziny należą również: szałwia, tymianek, rozmaryn, lawenda czy mięta). Posiada wiele wszechstronnych właściwości, choć [...]
Cząber ogrodowy
Cząber ogrodowy to popularna roślina zielna stosowana jako przyprawa. Znana jest już od 2 tysięcy lat – początkowo uznawana była za afrodyzjak i lek na [...]
Nikiel
Nikiel (symbol: Ni) to pierwiastek chemiczny należący do niklowców. To metal o szerokim zastosowaniu w przemyśle, między innymi podczas wykonywania powłok ochronnych (tak zwane niklowanie). [...]
Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to termin odnoszący się do procentowej szybkości wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów w porównaniu do wzrostu, jaki następuje po [...]
Kora sosny
Kora sosny to produkt pozyskiwany z sosny (można wykorzystywać różne gatunki tego drzewa, najczęściej jednak stosuje się sosnę zwyczajną, ze względu na jej powszechność i [...]
Dym tytoniowy
Powszechnie wiadomo, jak bardzo szkodliwy jest dym tytoniowy – zarówno dla palaczy czynnych, jak i biernych. Zawiera on bowiem około 4000 związków chemicznych, które negatywnie [...]
Postbiotyki
Postbiotyki to stosunkowo nowe pojęcie na rynku farmaceutycznym i gastronomicznym. Z pewnością zainteresuje osoby dbające o zdrowie i wygląd, szczególnie poprzez stosowanie zbilansowanej, zdrowej diety [...]
Kora dębu
Kora dębu, jak wskazuje nazwa, jest wysuszoną korą (zewnętrzną warstwą pnia i gałęzi) dębu szypułkowego. Jest niezwykle cenionym i popularnym składnikiem wielu preparatów w medycynie [...]
Sok żołądkowy
Sok żołądkowy to ciecz produkowana przez komórki okładzinowe, główne i śluzowe żołądka. Posiada pH około 1-3,5, na co wpływa charakterystyczny skład soku żołądkowego. Jest to [...]
Synbiotyki
Synbiotyki to preparaty zawierające w swoim składzie zarówno prebiotyki, jak i probiotyki. Dzięki temu ich działanie jest znacznie skuteczniejsze. Zaleca się stosowanie synbiotyków zarówno w [...]
Mikroflora jelitowa
Mikroflora jelitowa to określenie opisujące zbiór wszystkich drobnoustrojów fizjologicznie zasiedlających długość jelita cienkiego oraz jelita grubego. W ostatnich latach znacznie wzrosła świadomość ludzi z zakresu [...]