Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1003, 2020

Ból głowy

10 marca, 2020|Choroby|

Ból głowy jest dolegliwością stosunkowo częstą - większość osób przynajmniej raz w życiu doświadczyła tego uczucia. Etiologia może być różna, dlatego niekiedy zdiagnozowanie pierwotnej przyczyny [...]

903, 2020

Nadwaga

9 marca, 2020|Choroby|

Nadwaga dotyczy coraz większego odsetka populacji, co wiąże się głównie z wszechobecną przetworzoną żywnością, brakiem aktywności fizycznej (oraz często brakiem czasu na jakąkolwiek aktywność), a także siedzącym trybem życia.

503, 2020

Oliwa z oliwek

5 marca, 2020|Zdrowie|

Oliwa z oliwek cieszy się dużym zainteresowaniem nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Nic w tym dziwnego. Oprócz doskonałych walorów smakowych posiada również niebywałe właściwości zdrowotne. Dlaczego więc warto korzystać z oliwy z oliwek? Poznajmy jej dobroczynne działanie.

303, 2020

Molibden

3 marca, 2020|Minerały|

Molibden (Mo) stanowi srebrzystobiały pierwiastek należący do metali, jest przy tym jednym z najrzadziej występujących pierwiastków. Spotykany jest stosunkowo rzadko, a w pożywieniu znajdują się jego śladowe ilości. Mało kto jednak wie, że pełni on ważne funkcje w organizmie.

2602, 2020

Insulina

26 lutego, 2020|Hormony|

Insulina jest anabolicznym hormonem peptydowym odpowiadającym za produkcję i magazynowanie węglowodanów, lipidów oraz białek. Ponadto hamuje ich rozpad i uwalnianie do krwiobiegu. Z insuliną związana jest choroba o nazwie cukrzyca.

2402, 2020

Kozie mleko

24 lutego, 2020|Zdrowie|

Mleko kozie cieszy się dużą popularnością ze względu na walory smakowe, lekkostrawność, a także działanie prozdrowotne.

2102, 2020

Prolaktyna

21 lutego, 2020|Hormony|

Prolaktyna (PRL) jest peptydowym hormonem wytwarzanym w rytmie okołodobowym oraz wydzielanym przez przysadkę mózgową. Składa się ze 198 aminokwasów.

1902, 2020

Tłuszcze

19 lutego, 2020|Tłuszcze|

Tłuszcze są dość dużą grupą składników odżywczych. Z fizjologicznego punktu widzenia tłuszcz pokarmowy jest głównie źródłem energii niezbędnej do prawidłowego rozwoju i utrzymania funkcji życiowych organizmu.

1802, 2020

Alergia pokarmowa

18 lutego, 2020|Zdrowie|

Alergia pokarmowa stanowi coraz częściej występującą nieprawidłową reakcję organizmu na niektóre rodzaje produktów spożywczych. Szacuje się, że dotyka około 7% dzieci i 2% osób dorosłych, przy czym wśród dzieci objawia się w większości już przed 5. rokiem życia.

1702, 2020

Popękane usta – przyczyny i leczenie

17 lutego, 2020|Zdrowie|

Popękane usta stanowią częsty defekt zdrowotny i estetyczny, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy twarz narażona jest na działanie wielu niekorzystnych czynników zewnętrznych. Problem ten dotyka osób w każdym wieku i bez względu na płeć. Istnieją jednak metody zapobiegawcze, a także wspomagające gojenie pęknięć.

1402, 2020

Celiakia

14 lutego, 2020|Choroby|

Celiakia, zwana także chorobą trzewną, odnosi się do nadwrażliwości na gluten. To trwająca całe życie enteropatia jelita cienkiego, której przyczyną są zaburzenia trawienia oraz wchłaniania w jelitach. Należy wiedzieć, że celiakia nie jest alergią, choć często bywa z nią mylona. To jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowych człowieka.

1302, 2020

Leptyna – hormon sytości

13 lutego, 2020|Hormony|

Leptyna, zwana również hormonem sytości, jest ważnym peptydem uczestniczącym w długoterminowej kontroli przyjmowania pokarmów. Ponadto pełni w organizmie człowieka wiele innych funkcji, dlatego uznaje się ją za kluczową do prawidłowego funkcjonowania ustroju.

1102, 2020

Probiotyki

11 lutego, 2020|Probiotyki|

Probiotyki to ogólnie dostępne, doustne produkty spożywcze zawierające wyselekcjonowane kultury bakterii lub drożdży. Zalicza się je do żywności funkcjonalnej. Najczęściej są to bakterie kwasu mlekowego. Ostatnimi czasy coraz częściej wykorzystuje się te produkty w celach leczniczych. Należy jednak pamiętać, że nie są one lekami.

1002, 2020

Ubichinol

10 lutego, 2020|Koenzym Q10|

Ubichinol stanowi zredukowaną postać koenzymu Q10, czyli pozbawioną tlenu. Badaniem i izolowaniem koenzymu zajmował się w dużej mierze dr R.A. Morton. To właśnie on wyodrębnił dwie formy koenzymu: ubichinol oraz ubichinon (postać utlenioną).

502, 2020

Kurkumina

5 lutego, 2020|Zdrowie|

Kurkumina jest związkiem pochodzenia roślinnego, pozyskiwanym z kłączy ostryżu długiego (popularnej kurkumy). To właśnie ona decyduje o większości prozdrowotnych właściwości tej przyprawy i nadaje jej charakterystyczną barwę.

402, 2020

Ospa wietrzna

4 lutego, 2020|Choroby|

Ospa wietrzna należy do chorób wysoce zakaźnych i występuje na całym świecie. Jej charakterystyczną cechą jest wysypka skórna. Choroba najczęściej dotyczy wieku dziecięcego, jednak może wystąpić u każdego. Po zachorowaniu organizm nabiera odporności, w związku z czym ponowne zachorowania zwykle się nie zdarzają.

302, 2020

Odra

3 lutego, 2020|Choroby|

Odra (łac. morbilli) należy do wirusowych chorób zakaźnych wieku dziecięcego, jednak może wystąpić niezależnie od wieku. Pomimo ciągłej intensyfikacji szczepień choroba ta w dalszym ciągu [...]

3101, 2020

Solarium

31 stycznia, 2020|Zdrowie|

Korzystanie z solarium wciąż należy do popularnych czynności wykonywanych celem poprawy wyglądu zewnętrznego. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak zabieg ten wpływa na skórę oraz ogólne zdrowie użytkownika.

Przejdź do góry