Bóle menstruacyjne
Bóle menstruacyjne to dolegliwość znana niemal wszystkim kobietom. Jej etiopatogeneza nie została do końca poznana. Zaburzenie pojawia się najczęściej w cyklach owulacyjnych przed fazą menstruacyjną lub na jej początku i łączy się często z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.
Związki antocyjanowe
Związki antocyjanowe są jedną z grup flawonoidów, które z kolei stanowią substancje antyoksydacyjne rozpowszechnione w świecie roślin. Flawonoidy to inaczej polifenolowe związki organiczne o szczególnych właściwościach.
Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, na każdym etapie życia człowieka. Można je znaleźć zarówno w pokarmach roślinnych, jak i pochodzenia zwierzęcego.
Nudności
Nudności określa się jako nieprzyjemne, ale i niebolesne odczucie polegające na silnej potrzebie zwymiotowania. Leczenie nudności zależy od przyczyny i może obejmować leki przeciwwymiotne, zmiany [...]
Macierzanka piaskowa – właściwości zdrowotne
Macierzanka piaskowa występuje niemal na wszystkich kontynentach preferując miejsca piaszczyste i nasłonecznione. Należy do roślin wieloletnich i osiąga wysokość do 30 cm. Zaliczamy ją do [...]
Podwyższone ciśnienie
Podwyższone ciśnienie uznaje się za poważny problem współczesnej cywilizacji. Może mieć różne przyczyny i bardzo często wiąże się z trybem życia. Można je traktować jako [...]
Lit
Lit określany jest jako śladowy pierwiastek, ponieważ występuje w przyrodzie bardzo rzadko. Pełni on jednak w organizmie szereg istotnych funkcji. Lit - właściwości chemiczne Lit [...]
Borówka czernica – skład i właściwości
Borówka czernica, zwana także czarną jagodą, jest niewysoką krzewinką. Owoce stanowią czarne jagody z lekko niebieskawym nalotem. Znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.
Zespół jelita drażliwego (IBS)
Zespół jelita drażliwego (IBS) stanowi przewlekłą chorobę czynnościową wiążącą się głównie z zaburzeniami układu pokarmowego. Znacznie obniża jakość życia, jednak nie prowadzi do rozwoju innych poważnych schorzeń przyczyniających się do zwiększenia umieralności. Występuje bardzo często, ponieważ dotyczy nawet 20% Polaków. Stanowi drugą co do częstości występowania przyczynę nieobecności w pracy.
Głóg
Głóg znany jest jako roślina stosowana w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń już od dawnych lat. Uznaje się go nawet za jedną z najstarszych roślin farmaceutycznych zachodniej medycyny. Występuje jako krzew lub niewysokie drzewo.
Śmieciowe jedzenie – jak wpływa na zdrowie?
Śmieciowe jedzenie zyskało swą nazwę dlatego, że nie zawiera praktycznie żadnych wartościowych składników odżywczych. Wręcz przeciwnie – obfituje w cukry proste i tłuszcze trans, co przekłada się negatywnie na zdrowie i wygląd.
Tłuszcze trans – jak wpływają na zdrowie?
Tłuszcze trans to nienasycone kwasy tłuszczowe, w których w miejscu występowania wiązania podwójnego cząsteczka kwasu jest zakrzywiona. Uznaje się, że to najbardziej szkodliwy typ kwasów tłuszczowych, jaki spożywa człowiek.
Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa zalicza się do roślin o największych właściwościach leczniczych. Cieszy się ogromną popularnością w wielu branżach przemysłowych. Zastosowanie znajdują przede wszystkim liście mięty oraz pozyskiwany z nich olejek. Olejek ten stanowi jasnożółtą lub lekko zielonkawą ciecz o intensywnym zapachu.
Siedzący tryb życia – jak wpływa na zdrowie?
Siedzący tryb życia dotyczy coraz większej liczby osób. Uczniowie i studenci spędzają sporą część dnia siedząc w klasach i aulach, następnie wracają do domu, gdzie przeważnie resztę dnia spędzają przed telewizorem, komputerem czy w książkach. Także wiele osób dorosłych prowadzi taki tryb życia, najpierw siedząc w pracy, a następnie odpoczywając w domu. Wprawdzie aktywność sportowa staje się coraz popularniejsza, a siłownie i studia fitness wypełniają się ludźmi każdego dnia, to aktywność fizyczna wciąż nie osiąga wystarczającego poziomu.
Aminokwasy
Aminokwasy stanowią cząsteczki zawierające azot i są podstawowym materiałem budulcowym białek. Łączą się one tworząc różne kombinacje, w efekcie czego powstają różnego rodzaju białka pełniące [...]
Choroby mózgu
Choroby mózgu dopiero w latach 90. XX wieku uznane zostały jako jedna z największych plag ludzkości. Prowadzą bowiem do upośledzenia zarówno ruchowego, jak i umysłowego, utrudniając życie choremu.
Co jeść w ciąży?
Wiele kobiet zastanawia się co jeść w ciąży, aby dziecko rozwijało się prawidłowo i otrzymywało wszystkie niezbędne składniki pokarmowe.
Białka
Białka są jednymi z podstawowych składników odżywczych i stanowią przy tym główny materiał budulcowy wszystkich tkanek ludzkiego organizmu. Udział białka w energetycznej wartości diety określa się na poziomie 10-20%.
Dieta redukcyjna
Dieta redukcyjna polega na spożywaniu mniejszej liczby kalorii, niż organizm człowieka potrzebuje. Oznacza to, że jeśli zapotrzebowanie dzienne wynosi 2500 kcal, posiłki spożywane w ciągu [...]
Odtruwanie organizmu
Odtruwanie organizmu jest ważnym procesem i każdy człowiek przynajmniej raz na jakiś czas powinien zainteresować się tym tematem. Współcześnie zanieczyszczenia znajdują się wszędzie – są rozprowadzane w wodach, które później pijemy, znajdują się w glebach,w których dojrzewają jadalne rośliny, znajdują się nawet w mięsie i rybach. Wraz z pokarmem wprowadza się toksyny, śladowe ilości metali ciężkich czy inne zanieczyszczenia prosto do organizmu.