Oleje roślinne
Oleje roślinne to tłuszcze pozyskiwane z nasion lub owoców roślin oleistych. Tłuszcze powinny stanowić 25-30% diety człowieka, przy czym należy zwrócić uwagę na ich jakość. Dzielimy je na te pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są bogate w cholesterol i spożywane w nadmiarze przyczyniają się do rozwoju otyłości czy innych chorób. Z kolei tłuszcze roślinne stanowią dla organizmu cenne źródło wielu składników odżywczych, dlatego powinny na stałe zagościć w menu.
Etanol
Etanol, zwany również alkoholem etylowym, to jednowodorotlenowy, pierwszorzędowy, nasycony alkohol alifatyczny. Stanowi bezbarwną, łatwopalną ciecz o charakterystycznym zapachu i palącym smaku, przy czym jest jedną [...]
Nadczynność tarczycy
Nadczynność tarczycy oraz inne choroby tego narządu stanowią poważny i powszechny problem współczesnej medycyny. Nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy odnotowuje się bowiem u około 20% populacji. 2% z tego przypada na nadczynność tarczycy, przy czym częściej dotyczy ona kobiet.
Węglowodany
Węglowodany to związki organiczne zwane powszechnie cukrami. Stanowią cząsteczki zbudowane z węgla, wodoru i tlenu, ponadto zawierają grupy hydroksylowe.
Katechiny
Katechiny to związki polifenolowe, zaliczane do flawanoli. Ostatnimi czasy zyskały znacznie większą popularność, ponieważ odkryto ich prozdrowotne właściwości i wszechstronne działanie na organizm człowieka.
Zaćma – wrodzona, nabyta oraz wtórna
Zaćma to jedna z najczęściej występujących chorób oczu, a ryzyko jej wystąpienia wzrasta wraz z wiekiem. Nieleczona prowadzi nieuchronnie do zmętnienia soczewki oka, na szczęście [...]
Dopamina
Dopamina jest popularnym neurotransmitterem w ośrodkowym układzie nerwowym oddziałującym na receptory dopaminergiczne. Należy do katecholamin, podobnie jak adrenalina i noradrenalina. Charakterystyczną cechą tego neuroprzekaźnika jest [...]
Stres a odporność
Stres definiuje się w psychologii jako dynamiczną relację adaptacyjną pomiędzy możliwościami człowieka, a wymogami sytuacji. Charakteryzuje się brakiem równowagi zarówno psychicznej, jak i fizycznej. Niekiedy może działać stymulująco i motywująco na daną jednostkę. Zdarza się jednak, że długotrwały stres lub często powtarzające się sytuacje stresowe wpływają negatywnie na organizm. Działanie stresu odczuwa się fizycznie oraz psychicznie, zaś jednym z układów szczególnie narażonych na skutki stresu jest układ odpornościowy.
Choroba beri-beri
Choroba beri-beri spowodowana jest przewlekłym niedoborem witaminy B1 – tiaminy. Powszechnie występowała w XIX wieku, obecnie w krajach wysoko rozwiniętych diagnozuje się ją znacznie rzadziej ze względu na spory wybór produktów spożywczych.
Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS)
Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) to zespół objawów regularnie nawracających w tej samej fazie cyklu, przed menstruacją. Stan ten występuje u kobiet w okresie dojrzewania i trwa do okresu przekwitania.
Waleriana
Waleriana to powszechnie znana nazwa kozłka lekarskiego – rośliny zielnej o szczególnych właściwościach. Powszechnie występuje w Europie i Azji.
Histamina
Histamina jest biogenną aminą o działaniu plejotropowym. Uwalniają ją niektóre komórki organizmu pod wpływem pewnych czynników, przeważnie alergenów. Histaminę zalicza się także do hormonów tkankowych.
Nadwrażliwość na światło
Nadwrażliwość na światło jest patologiczną reakcją skóry na kontakt z promieniowaniem słonecznym. Dolegliwość znacznie utrudnia funkcjonowanie i pogarsza jakość życia codziennego, zwłaszcza w okresie letnim.
Dna moczanowa
Dna moczanowa należy do grupy najpowszechniejszych chorób reumatycznych na świecie. Wiąże się z podwyższeniem stężenia kwasu moczowego, co prowadzi do tworzenia się kryształów kwasu moczowego w organizmie. Choroba ta nawet 10-krotnie częściej występuje u mężczyzn.
Nabiał
Nabiał to kategoria produktów spożywczych, która obejmuje mleko zwierząt udomowionych oraz wszelkie przetwory pochodzenia mlecznego.
Nadciśnienie tętnicze
Nadciśnienie tętnicze to najpowszechniej występująca choroba układu krążenia zaliczana jednocześnie do chorób cywilizacyjnych. Nieleczona może prowadzić do zawału serca, udaru mózgu czy niewydolności krążenia. Podział [...]
Naturalna Nutella z awokado
Nutella z awokado to doskonały przepis dla smakoszy kremu czekoladowo-orzechowego ale w innej, bardziej zdrowej odsłonie... Uwaga bo uzależnia!
Retinopatia cukrzycowa – przyczyny i leczenie
Retinopatia stanowi często występujące powikłanie cukrzycy. W ostatnich latach zauważa się wzrost liczby zachorować na choroby cywilizacyjne, w tym cukrzycę typu 2. Wiąże się ona z rozwojem licznych schorzeń, w tym chorób oczu.
Dieta roślinna – rodzaje, zalety i wady
Dieta roślinna zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o wygląd i zdrowie – ale czy słusznie? Jak wskazuje nazwa, polega na wyeliminowaniu produktów zwierzęcych, głównie mięsa.
Żółtaczka – przyczyny choroby
Żółtaczka to stan chorobowy wynikający z podwyższonego stężenia bilirubiny we krwi. Charakteryzuje się zażółceniem skóry i białek oczu, dlatego zazwyczaj jej rozpoznanie nie przysparza problemów. Żółtaczka stanowi główny objaw kliniczny hiperbilirubinemii. Może występować zarówno u dorosłych, jak i u noworodków – bez względu na płeć.