Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
2606, 2020

Owies

26 czerwca, 2020|Rośliny świata|

Owies siewny jest jednym z najbardziej popularnych zbóż w Polsce. Na rynku spotkać można wiele produktów owsianych, które korzystnie oddziałują na zdrowie i samopoczucie konsumenta. Ziarno owsa posiada bowiem bardzo wartościowy skład chemiczny, który jest czynnikiem decydującym o wartości pokarmowej i atrakcyjności tego zboża.

2506, 2020

Cukry proste

25 czerwca, 2020|Fizjologia|

Cukry proste (monosacharydy) to najprostsze cukry, których cząsteczki zawierają od 3 do 8 atomów węgla. Z tego względu dzielimy je odpowiednio na: triozy, tetrozy, pentozy, heksozy, heptozy i oktozy.

2406, 2020

Glutation

24 czerwca, 2020|Fizjologia|

Glutation (gamma-glutamylocysteinyloglicyna) to główny niskocząsteczkowy związek tiolowy. Jest najbardziej rozpowszechniony w przyrodzie, ponieważ znajduje się we wszystkich komórkach eukariotycznych.

2306, 2020

Trufle

23 czerwca, 2020|Rośliny świata|

Trufle należą do najdroższych i najbardziej cenionych grzybów świata. Są podziemnymi workowcami żyjącymi w symbiozie z korzeniami drzew i krzewów. W Polsce trufle znajdują się [...]

2206, 2020

Zespół metaboliczny

22 czerwca, 2020|Choroby|

Zespół metaboliczny to termin określający współwystępowanie powiązanych ze sobą czynników ryzyka pochodzenia metabolicznego, które sprzyjają rozwojowi wielu chorób sercowo-naczyniowych o podłożu miażdżycowym oraz cukrzycy typu [...]

1906, 2020

Polisacharydy

19 czerwca, 2020|Fizjologia|

Polisacharydy to polimery pełniące różnorodne funkcje w organizmach żywych. W związku z tym, że zbudowane są z dużej ilości skondensowanych ze sobą cukrów prostych, zwie się je często wielocukrami bądź cukrami złożonymi. Są bardzo rozpowszechnione w świecie roślin i zwierząt.

1706, 2020

Popękane kąciki ust

17 czerwca, 2020|Zdrowie|

Popękane kąciki ust to częsta i niezbyt przyjemna dolegliwość. Nie tylko powoduje dyskomfort, ale zaburza efekt wizualny twarzy i pogarsza samopoczucie. Warto zatem wiedzieć jakie są przyczyny tego stanu i jak można mu zapobiegać.

1606, 2020

Grzyby

16 czerwca, 2020|Rośliny świata|

Grzyby jadalne to wciąż dość kontrowersyjne produkty spożywcze. Przez długi czas uważano, że nie przynoszą organizmowi żadnych korzyści. Ostatnimi czasy przypisano im jednak liczne właściwości [...]

1506, 2020

Stres oksydacyjny

15 czerwca, 2020|Antyoksydanty|

Stres oksydacyjny, zgodnie z powszechną definicją, odnosi się do braku równowagi pomiędzy generacją reaktywnych form tlenu a zdolnościami antyoksydacyjnymi organizmu. Czym charakteryzuje się stres oksydacyjny? [...]

1206, 2020

Progesteron

12 czerwca, 2020|Hormony|

Progesteron to żeński hormon płciowy wydzielany przez ciałko żółte w II fazie cyklu miesiączkowego. Stanowi niezbędny element do wytworzenia zmian wydzielniczych w endometrium, co warunkuje [...]

1106, 2020

Brzoskwinie

11 czerwca, 2020|Rośliny świata|

Brzoskwinie należą do najsłodszych i najbardziej lubianych owoców w sezonie letnim. Ich smak i zapach zyskał aprobatę nie tylko przemysłu gastronomicznego, ale również kosmetycznego czy [...]

906, 2020

Niezdrowa dieta

9 czerwca, 2020|Zdrowie|

Choć coraz modniejszy staje się zdrowy tryb życia, to nadal wielu osobom towarzyszy niezdrowa dieta. O ile jednorazowe sięgnięcie po słodycze czy fast-foody nie powoduje [...]

806, 2020

Szczawiany

8 czerwca, 2020|Chemia|

Szczawiany to organiczne związki chemiczne będące solami oraz estrami kwasu szczawiowego. Zwykle są bardzo trudno rozpuszczalne w wodzie, a ich nadmiar w organizmie prowadzi do [...]

506, 2020

Ostrygi

5 czerwca, 2020|Owoce morza|

Ostrygi stanowią popularne owoce spożywane przez ludzi od tysięcy lat. Z kolei pojęcie owoców morza odnosi się do jadalnych morskich bądź słodkowodnych zwierząt bezszkieletowych. Do tej grupy zalicza się przede wszystkim mięczaki i skorupiaki.

406, 2020

Sacharoza

4 czerwca, 2020|Zdrowie|

Sacharoza (C12H22O11) należy do najczęściej występujących disacharydów, czyli węglowodanów. Potocznie zwana jest również cukrem trzcinowym lub buraczanym. Powstaje z połączenia cząsteczki glukozy i fruktozy. Charakterystyka [...]

306, 2020

Taniny

3 czerwca, 2020|Antyoksydanty|

Taniny to związki polifenolowe zdolne do tworzenia kompleksów z białkami, polisacharydami oraz jonami metali. Znajdują się w ekstraktach roślinnych. Czym charakteryzują się taniny? Wydzielona i [...]

206, 2020

Kamica nerkowa

2 czerwca, 2020|Choroby|

Kamica nerkowa to choroba w przebiegu której wytwarzają się złogi zwane potocznie kamieniami. Złogi te lokalizują się w nerkach oraz drogach odprowadzających mocz powodując szereg przykrych objawów.

106, 2020

Kadm

1 czerwca, 2020|Zdrowie|

Kadm (symbol: Cd) to pierwiastek chemiczny należący do 12. grupy układu okresowego. Został odkryty w 1817 roku przez niemieckiego chemika Fredricha Stromeyera. Pierwiastek ten znajduje liczne zastosowania w wielu dziedzinach przemysłu, dla organizmu człowieka jest jednak niebezpieczny. Zalicza się go bowiem do grupy metali ciężkich.

2905, 2020

Korzeń mandragory

29 maja, 2020|Rośliny świata|

Korzeń mandragory jest jednym z elementów mandragory lekarskiej stosowanych w ziołolecznictwie. Należy jednak wiedzieć, że roślina jest równie trująca, co lecznicza. Należy zatem zachować szczególny umiar podczas jej stosowania.

Przejdź do góry