Owies
Owies siewny jest jednym z najbardziej popularnych zbóż w Polsce. Na rynku spotkać można wiele produktów owsianych, które korzystnie oddziałują na zdrowie i samopoczucie konsumenta. Ziarno owsa posiada bowiem bardzo wartościowy skład chemiczny, który jest czynnikiem decydującym o wartości pokarmowej i atrakcyjności tego zboża.
Cukry proste
Cukry proste (monosacharydy) to najprostsze cukry, których cząsteczki zawierają od 3 do 8 atomów węgla. Z tego względu dzielimy je odpowiednio na: triozy, tetrozy, pentozy, heksozy, heptozy i oktozy.
Glutation
Glutation (gamma-glutamylocysteinyloglicyna) to główny niskocząsteczkowy związek tiolowy. Jest najbardziej rozpowszechniony w przyrodzie, ponieważ znajduje się we wszystkich komórkach eukariotycznych.
Trufle
Trufle należą do najdroższych i najbardziej cenionych grzybów świata. Są podziemnymi workowcami żyjącymi w symbiozie z korzeniami drzew i krzewów. W Polsce trufle znajdują się [...]
Zespół metaboliczny
Zespół metaboliczny to termin określający współwystępowanie powiązanych ze sobą czynników ryzyka pochodzenia metabolicznego, które sprzyjają rozwojowi wielu chorób sercowo-naczyniowych o podłożu miażdżycowym oraz cukrzycy typu [...]
Polisacharydy
Polisacharydy to polimery pełniące różnorodne funkcje w organizmach żywych. W związku z tym, że zbudowane są z dużej ilości skondensowanych ze sobą cukrów prostych, zwie się je często wielocukrami bądź cukrami złożonymi. Są bardzo rozpowszechnione w świecie roślin i zwierząt.
Karczochy
Karczochy to popularna roślina uprawiana głównie na terenach krajów śródziemnomorskich. Przez wielu uznawane są za najstarsze warzywa świata.
Popękane kąciki ust
Popękane kąciki ust to częsta i niezbyt przyjemna dolegliwość. Nie tylko powoduje dyskomfort, ale zaburza efekt wizualny twarzy i pogarsza samopoczucie. Warto zatem wiedzieć jakie są przyczyny tego stanu i jak można mu zapobiegać.
Grzyby
Grzyby jadalne to wciąż dość kontrowersyjne produkty spożywcze. Przez długi czas uważano, że nie przynoszą organizmowi żadnych korzyści. Ostatnimi czasy przypisano im jednak liczne właściwości [...]
Stres oksydacyjny
Stres oksydacyjny, zgodnie z powszechną definicją, odnosi się do braku równowagi pomiędzy generacją reaktywnych form tlenu a zdolnościami antyoksydacyjnymi organizmu. Czym charakteryzuje się stres oksydacyjny? [...]
Progesteron
Progesteron to żeński hormon płciowy wydzielany przez ciałko żółte w II fazie cyklu miesiączkowego. Stanowi niezbędny element do wytworzenia zmian wydzielniczych w endometrium, co warunkuje [...]
Brzoskwinie
Brzoskwinie należą do najsłodszych i najbardziej lubianych owoców w sezonie letnim. Ich smak i zapach zyskał aprobatę nie tylko przemysłu gastronomicznego, ale również kosmetycznego czy [...]
Niezdrowa dieta
Choć coraz modniejszy staje się zdrowy tryb życia, to nadal wielu osobom towarzyszy niezdrowa dieta. O ile jednorazowe sięgnięcie po słodycze czy fast-foody nie powoduje [...]
Szczawiany
Szczawiany to organiczne związki chemiczne będące solami oraz estrami kwasu szczawiowego. Zwykle są bardzo trudno rozpuszczalne w wodzie, a ich nadmiar w organizmie prowadzi do [...]
Ostrygi
Ostrygi stanowią popularne owoce spożywane przez ludzi od tysięcy lat. Z kolei pojęcie owoców morza odnosi się do jadalnych morskich bądź słodkowodnych zwierząt bezszkieletowych. Do tej grupy zalicza się przede wszystkim mięczaki i skorupiaki.
Sacharoza
Sacharoza (C12H22O11) należy do najczęściej występujących disacharydów, czyli węglowodanów. Potocznie zwana jest również cukrem trzcinowym lub buraczanym. Powstaje z połączenia cząsteczki glukozy i fruktozy. Charakterystyka [...]
Taniny
Taniny to związki polifenolowe zdolne do tworzenia kompleksów z białkami, polisacharydami oraz jonami metali. Znajdują się w ekstraktach roślinnych. Czym charakteryzują się taniny? Wydzielona i [...]
Kamica nerkowa
Kamica nerkowa to choroba w przebiegu której wytwarzają się złogi zwane potocznie kamieniami. Złogi te lokalizują się w nerkach oraz drogach odprowadzających mocz powodując szereg przykrych objawów.
Kadm
Kadm (symbol: Cd) to pierwiastek chemiczny należący do 12. grupy układu okresowego. Został odkryty w 1817 roku przez niemieckiego chemika Fredricha Stromeyera. Pierwiastek ten znajduje liczne zastosowania w wielu dziedzinach przemysłu, dla organizmu człowieka jest jednak niebezpieczny. Zalicza się go bowiem do grupy metali ciężkich.
Korzeń mandragory
Korzeń mandragory jest jednym z elementów mandragory lekarskiej stosowanych w ziołolecznictwie. Należy jednak wiedzieć, że roślina jest równie trująca, co lecznicza. Należy zatem zachować szczególny umiar podczas jej stosowania.