Układ odpornościowy
Układ odpornościowy człowieka (inaczej nazywany układ immunologiczny) to jeden z najważniejszych układów ludzkiego ustroju, ponieważ chroni przed patogenami, zakażeniami i innymi szkodliwymi czynnikami zarówno zewnętrznymi, [...]
Węglowodory
Węglowodory to związki organiczne składające się wyłącznie z węgla i wodoru (stąd ich nazwa). Wyróżnia się 2 podstawowe grupy tych związków: węglowodory alifatyczne oraz węglowodory [...]
Kwas gamma-linolenowy
Kwas gamma-linolenowy (GLA) to wielonienasycony kwas tłuszczowy występujący naturalnie we frakcjach kwasów tłuszczowych wybranych olejów pozyskiwanych z nasion roślin. Należy do grupy kwasów tłuszczowych omega-6. [...]
Mononukleoza
Mononukleoza zakaźna to choroba wirusowa wywołana wirusem Epsteina-Barr (EBV). Przyczynia się on do procesu limfotropowego, który odpowiada za typowe objawy schorzenia. Choroba dotyczy przeważnie dzieci [...]
Wino palmowe
Wino palmowe (zwane również z ang. "toddy") to bardzo popularny na terenach Azji i Afryki napój alkoholowy pozyskiwany z soku kwiatów różnych gatunków palm. Wino [...]
Kwas oleinowy
Kwas oleinowy to nienasycony kwas tłuszczowy będący oleistą, bezbarwną cieczą. Jest najważniejszym i najczęściej występującym monoenowym kwasem w naturalnych tłuszczach. Kwas oleinowy - charakterystyka Monoenowe [...]
Kwas mlekowy
Kwas mlekowy to związek organiczny popularny zarówno w żywności, jak i w fizjologii człowieka. Powstaje w wyniku fermentacji mlekowej w produktach spożywczych, np. kiszonkach, a [...]
Kwas octowy
Kwas octowy, zwany również etanowym lub metanokarboksylowym, to organiczny związek chemiczny o wszechstronnym zastosowaniu. Kwas octowy - charakterystyka Jest to alifatyczny kwas karboksylowy nasycony. Stanowi [...]
Tokoferol
Tokoferol oraz jego odpowiednik – tokotrienol, zaliczają się do tak zwanej rodziny witaminy E. W organizmach żywych związki te pełnią przede wszystkim funkcję antyoksydantów, ponieważ [...]
Konopie
Konopie to rośliny uprawiane od tysiącleci. Należą do rzędu pokrzywowców i rodziny konopiowatych. Znajdują wiele zastosowań w różnych dziedzinach przemysłu. Coraz częściej bada się te [...]
Dalia
Dalia to bylina należąca do rodziny astrowatych. Posiada długą historię – dawniej roślina ta była ceniona ze względu na bulwy, współcześnie stanowi urozmaicenie rabaty w [...]
Fosfolipidy
Fosfolipidy to diglicerydy pozbawione kwasów tłuszczowych, zawierające resztę fosforanową dołączoną do atomu węgla. Te organiczne związki chemiczne wchodzą w skład między innymi lipidów osocza. Pełnią [...]
Bawełna
Bawełna to najbardziej popularny materiał w branży odzieżowej. Roślina ta wymaga ścisłych warunków klimatycznych i glebowych podczas jej uprawy. Charakterystyka bawełny Bawełna to roślina posiadająca [...]
Owoce noni
Owoce noni zalicza się do superfoods, czyli produktów spożywczych o wszechstronnym działaniu zdrowotnym. W naszym kraju wciąż nie cieszą się zasłużoną popularnością, jednak wraz ze [...]
Fosforany
Fosforany to sole lub estry kwasów fosforowych, powszechnie występujące zarówno w świecie roślin, jak i zwierząt. Innymi słowy, są to związki chemiczne będące pochodnymi kwasu [...]
Homeostaza
Homeostaza to pojęcie odnoszące się do zachowania przez organizm względnie stałego stanu równowagi procesów życiowych, niezależnie od wpływów otoczenia. Dzięki utrzymaniu homeostazy organizm jest w [...]
Choroba refluksowa
Choroba refluksowa (refluks) przełyku odnosi się do obecności typowych objawów podmiotowych lub uszkodzenia błony śluzowej przełyku. Stan ten jest wywołany patologicznym zarzucaniem treści żołądkowej do [...]
Hemoglobina
Hemoglobina to czerwony barwnik przenoszący tlen w erytrocytach. Jest globularną cząsteczką składającą się z czterech podjednostek. Główną funkcją tego związku jest transport tlenu. Jak zbudowana [...]
Glutamina
Glutamina jest amidem kwasu glutaminowego i jednym z aminokwasów endogennych. Oznacza to, że organizm człowieka może samodzielnie syntezować jego pewne ilości. Synteza glutaminy Produkcję glutaminy [...]
Bioflawonoidy
Bioflawonoidy to liczna grupa fenolowych metabolitów wtórnych, zawierająca ponad 6000 różnych związków. Występują one powszechnie w świecie roślin i pełnią w organizmie człowieka ważne funkcje. [...]