Miód spadziowy
Miód spadziowy to jedna z cenniejszych odmian miodu pszczelego. Charakteryzuje się ciemnobrunatnym zabarwieniem i lekko korzennym lub żywicznym aromatem. Miód ten produkowany jest ze spadzi. [...]
Jaskra
Jaskra to grupa chorób oczu obejmująca wiele różnych schorzeń, których wspólnymi cechami są: zanik nerwu wzrokowego, typowe zmiany w tarczy nerwu wzrokowego i charakterystyczne ubytki [...]
Porfiria
Porfiria to nie jedna choroba, lecz grupa zaburzeń syntezy hemu spowodowanych zmniejszeniem lub brakiem aktywności enzymów katalizujących poszczególne etapy jego biosyntezy. Można zatem powiedzieć, że [...]
Alkoholizm
Alkoholizm to inaczej nałóg picia alkoholu. Następuje wówczas, gdy dana osoba zbyt często, w sposób niekontrolowany sięga po napoje alkoholowe (często jest to nawet alkohol [...]
Propolis
Propolis to lepka, aromatyczna substancja wyrabiana przez pszczoły z roślinnych substancji balsamicznych. Zgodnie z definicją jest wysoce złożonym, naturalnym kompleksem biologicznym. Mieszaniną wytworzoną z roślinnych [...]
Kwasy nukleinowe
Kwasy nukleinowe to związki organiczne występujące w każdej żywej komórce, biorące udział w biosyntezie białek i przenoszeniu informacji genetycznej. Stanowią wielkocząsteczkowe związki, niejednorodne chemicznie. Są [...]
Kurza ślepota
Kurza ślepota (zwana poprawnie ślepotą zmierzchową) to upośledzenie widzenia o zmierzchu lub przy przejściu z jasnego do ciemnego pomieszczenia. Nieleczone schorzenie może doprowadzić nawet do [...]
Elektrolity
Elektrolity to substancje nieorganiczne występujące w płynach ustrojowych. Ich odpowiednia ilość warunkuje równowagę wewnętrzną organizmu, czyli homeostazę, a także warunkuje prawidłową czynność wielu układów. Elektrolity [...]
Choroby cywilizacyjne
Choroby cywilizacyjne odnoszą się do grupy chorób i schorzeń spowodowanych negatywnymi skutkami uprzemysłowienia. Innymi słowy, są to choroby wynikające ze stylu życia mieszkańców krajów rozwijających [...]
Cydr
Cydr to niskoalkoholowy napój (1-8%) otrzymywany przez odfermentowanie soku jabłkowego bez dodatku cukru. Produkuje się go zarówno w warunkach domowych, jak i na skalę przemysłową. [...]
Hem
Hem stanowi połączenie chemiczne żelaza występującego na II stopniu utlenienia z jedną z porfiryn. To barwna grupa prostetyczna hemoprotein: hemoglobiny i mioglobiny. Rozkład hemu prowadzi do [...]
Bilirubina
Bilirubina to barwnik żółci o kolorze od pomarańczowego do czerwonego. Powstaje z biliwerdyny, po czym wraz z żółcią przedostaje się do przewodu pokarmowego, gdzie ulega [...]
Antocyjany
Antocyjany stanowią grupę czerwononiebieskich barwników roślinnych, w której znajduje się około 500 różnych związków. Należą do polifenolowych związków organicznych – flawonoidów. Antocyjany – charakterystyka Antocyjanidyny [...]
Fikocyjanina
Fikocyjanina to niebieski barwnik występujący w kompleksie białkowym wchodzącym w skład fikobiliprotein. Fikobiliproteiny zaś są związkami uczestniczącymi w procesie fotosyntezy. Fikocyjanina - charakterystyka Antocyjany nadają [...]
Fenyloalanina
Fenyloalanina (skrót: Phe, F) to jeden z aminokwasów egzogennych, które należy dostarczać do organizmu wraz z pokarmem. Znajduje się w pewnych ilościach we wszystkich białkach [...]
Awitaminoza
Awitaminoza to patologiczny stan spowodowany długotrwałym niedoborem witamin w organizmie. Efektem tego jest brak tych związków, co zaburza czynność wielu układów organizmu i powoduje liczne [...]
Kwas fitynowy
Kwas fitynowy to organiczny związek chemiczny naturalnie występujący w roślinach, gdzie pełni ważne funkcje magazynujące. Ostatnie lata badań wykazały, że związek ten pełni również istotne [...]
Terpeny
Terpeny to ogólna nazwa dużej grupy lotnych związków, obejmującej węglowodory terpenowe i ich pochodne tlenowe, alkohole, aldehydy oraz ketony. Stanowią największą klasę wtórnych metabolitów roślin, [...]
Kwas fosforowy
Kwas fosforowy to nieorganiczny związek chemiczny występujący w dwóch postaciach – jako kwas fosforowy (III) oraz kwas fosforowy (V). Postać handlową stanowi jednak wodny roztwór [...]
Miażdżyca
Miażdżyca to przewlekły proces zapalny zajmujący ogniskowo głównie tętnice średniego i dużego kalibru. Objawy podmiotowe i przedmiotowe pojawiają się zwykle dopiero w 5. dekadzie życia [...]