Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
710, 2020

Sok żołądkowy

7 października, 2020|Fizjologia|

Sok żołądkowy to ciecz produkowana przez komórki okładzinowe, główne i śluzowe żołądka. Posiada pH około 1-3,5, na co wpływa charakterystyczny skład soku żołądkowego. Jest to [...]

610, 2020

Synbiotyki

6 października, 2020|Zdrowie|

Synbiotyki to preparaty zawierające w swoim składzie zarówno prebiotyki, jak i probiotyki. Dzięki temu ich działanie jest znacznie skuteczniejsze. Zaleca się stosowanie synbiotyków zarówno w [...]

510, 2020

Mikroflora jelitowa

5 października, 2020|Fizjologia|

Mikroflora jelitowa to określenie opisujące zbiór wszystkich drobnoustrojów fizjologicznie zasiedlających długość jelita cienkiego oraz jelita grubego. W ostatnich latach znacznie wzrosła świadomość ludzi z zakresu [...]

210, 2020

Miód gryczany

2 października, 2020|Miód|

Miód gryczany jest jednym z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych miodów pszczelich na polskim rynku. Otrzymuje się go z nektaru gryki zwyczajnej, w okresie wakacyjnym (między [...]

110, 2020

Borówka brusznica

1 października, 2020|Borówka|

Borówka brusznica zwana jest również borówką czerwoną ze względu na swoją barwę. Należy do roślin wrzosowatych, porastając niemal cały obszar Polski. Jest znana przede wszystkim [...]

3009, 2020

Miód wrzosowy

30 września, 2020|Miód|

Miód wrzosowy to jeden ze smaczniejszych, jednak wciąż mało popularnych miodów pszczelich. Powstaje z nektaru kwiatów wrzosu zwyczajnego. Na terenie Polski te niewielkie krzewinki występują [...]

2809, 2020

Mukowiscydoza

28 września, 2020|Choroby|

Mukowiscydoza to wrodzona, uwarunkowana genetycznie choroba wielonarządowa, zwana również zwłóknieniem torbielowatym. Występuje w Polsce z częstością około 1:5000 żywych urodzeń. Z czego wynika mukowiscydoza? Przyczyną [...]

2509, 2020

Żyto

25 września, 2020|Zboża|

Żyto to jeden z podstawowych rodzajów zboża uprawianego w Polsce. Obejmuje kilkanaście gatunków jednorocznych, dwuletnich oraz wieloletnich roślin zielnych. Znajduje zastosowanie w różnych dziedzinach przemysłu. [...]

2409, 2020

Teofilina

24 września, 2020|Zdrowie|

Teofilina to alkaloid purynowy występujący w niektórych roślinach. Można go również otrzymywać syntetycznie. Stanowi pochodną metyloksantyny i w znacznym stopniu wpływa na reakcje organizmu człowieka. [...]

2309, 2020

Pierzga

23 września, 2020|Miód|

Pierzga to grudki pyłku kwiatowego zlepione miodem, stanowiące po przejściu fermentacji pokarm dla młodych pszczół i starszych larw. Innymi słowy jest to białkowy, łatwostrawny pokarm [...]

2209, 2020

Udar mózgu

22 września, 2020|Choroby|

Udar mózgu określa nagłe wystąpienie ogniskowych lub uogólnionych zaburzeń dotyczących pracy mózgu. Trwają one dłużej niż 24 godziny (o ile wcześniej nie doprowadzą do zgonu) [...]

2109, 2020

Kamica żółciowa

21 września, 2020|Choroby|

Kamica żółciowa to poważna choroba spowodowana powstawaniem złogów w pęcherzyku żółciowym. Zalicza się ją do grona chorób cywilizacyjnych. Szacuje się, że w populacji polskiej występuje [...]

2009, 2020

Insulinooporność

20 września, 2020|Choroby|

Insulinooporność jest stanem zmniejszonej wrażliwości organizmu na działanie insuliny – hormonu odpowiadającego za regulację poziomu cukru we krwi. Insulinooporność to nie choroba, lecz dolegliwość przyczyniająca [...]

1909, 2020

Dietoterapia

19 września, 2020|Dieta|

Dietoterapia określa stosowanie diet terapeutycznych, leczniczych celem leczenia określonych chorób. Prowadzeniem tego typu terapii zajmują się lekarz wraz z doświadczonym dietetykiem. Dieta stosowana podczas tego [...]

1809, 2020

Sake

18 września, 2020|Alkohole|

Sake to napój alkoholowy produkowany z ryżu, podawany na ciepło. Stanowi japoński napój narodowy o zawartości alkoholu od 10 do 18%. Często zwie się go [...]

1709, 2020

Ouzo

17 września, 2020|Alkohole|

Ouzo to tradycyjny alkohol grecki wytwarzany z winogron. Przybiera on barwę mlecznobiałą po dodaniu wody i lodu. Ten rodzaj alkoholu zalicza się do wódek. Charakterystyka [...]

1609, 2020

Choroby zawodowe

16 września, 2020|Choroby|

Choroby zawodowe to choroby spowodowane czynnikami ryzyka zdrowotnego związanego z wykonywaną pracą zawodową (stąd nazwa). Innymi słowy, są to choroby spowodowane długotrwałym oddziaływaniem na organizm [...]

1509, 2020

Przesilenie jesienne

15 września, 2020|Zdrowie|

Przesilenie jesienne nie jest terminem medycznym, jednak bez wątpienia dotyczy sporego odsetka populacji. To okres przypadający na jesienną porę roku, podczas którego znacznie częściej odnotowuje [...]

1409, 2020

Absynt

14 września, 2020|Bez kategorii|

Absynt to gorzka wódka ziołowa o charakterystycznej, zielonej barwie i mocy od 43 do 45%. Jej produkcja budzi kontrowersję w wielu krajach. Stanowi tradycyjny napój [...]

Przejdź do góry