Sok żołądkowy
Sok żołądkowy to ciecz produkowana przez komórki okładzinowe, główne i śluzowe żołądka. Posiada pH około 1-3,5, na co wpływa charakterystyczny skład soku żołądkowego. Jest to [...]
Synbiotyki
Synbiotyki to preparaty zawierające w swoim składzie zarówno prebiotyki, jak i probiotyki. Dzięki temu ich działanie jest znacznie skuteczniejsze. Zaleca się stosowanie synbiotyków zarówno w [...]
Mikroflora jelitowa
Mikroflora jelitowa to określenie opisujące zbiór wszystkich drobnoustrojów fizjologicznie zasiedlających długość jelita cienkiego oraz jelita grubego. W ostatnich latach znacznie wzrosła świadomość ludzi z zakresu [...]
Miód gryczany
Miód gryczany jest jednym z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych miodów pszczelich na polskim rynku. Otrzymuje się go z nektaru gryki zwyczajnej, w okresie wakacyjnym (między [...]
Borówka brusznica
Borówka brusznica zwana jest również borówką czerwoną ze względu na swoją barwę. Należy do roślin wrzosowatych, porastając niemal cały obszar Polski. Jest znana przede wszystkim [...]
Miód wrzosowy
Miód wrzosowy to jeden ze smaczniejszych, jednak wciąż mało popularnych miodów pszczelich. Powstaje z nektaru kwiatów wrzosu zwyczajnego. Na terenie Polski te niewielkie krzewinki występują [...]
Omega 3 – najlepsza odporność na zimę
Kwasy tłuszczowe omega 3 (wspólnie z antyoksydantami i witaminami) to najlepsza odporność na zimę. Należy spożywać je w ciągu całego roku, ponieważ ich obecność jest [...]
Mukowiscydoza
Mukowiscydoza to wrodzona, uwarunkowana genetycznie choroba wielonarządowa, zwana również zwłóknieniem torbielowatym. Występuje w Polsce z częstością około 1:5000 żywych urodzeń. Z czego wynika mukowiscydoza? Przyczyną [...]
Żyto
Żyto to jeden z podstawowych rodzajów zboża uprawianego w Polsce. Obejmuje kilkanaście gatunków jednorocznych, dwuletnich oraz wieloletnich roślin zielnych. Znajduje zastosowanie w różnych dziedzinach przemysłu. [...]
Teofilina
Teofilina to alkaloid purynowy występujący w niektórych roślinach. Można go również otrzymywać syntetycznie. Stanowi pochodną metyloksantyny i w znacznym stopniu wpływa na reakcje organizmu człowieka. [...]
Pierzga
Pierzga to grudki pyłku kwiatowego zlepione miodem, stanowiące po przejściu fermentacji pokarm dla młodych pszczół i starszych larw. Innymi słowy jest to białkowy, łatwostrawny pokarm [...]
Udar mózgu
Udar mózgu określa nagłe wystąpienie ogniskowych lub uogólnionych zaburzeń dotyczących pracy mózgu. Trwają one dłużej niż 24 godziny (o ile wcześniej nie doprowadzą do zgonu) [...]
Kamica żółciowa
Kamica żółciowa to poważna choroba spowodowana powstawaniem złogów w pęcherzyku żółciowym. Zalicza się ją do grona chorób cywilizacyjnych. Szacuje się, że w populacji polskiej występuje [...]
Insulinooporność
Insulinooporność jest stanem zmniejszonej wrażliwości organizmu na działanie insuliny – hormonu odpowiadającego za regulację poziomu cukru we krwi. Insulinooporność to nie choroba, lecz dolegliwość przyczyniająca [...]
Dietoterapia
Dietoterapia określa stosowanie diet terapeutycznych, leczniczych celem leczenia określonych chorób. Prowadzeniem tego typu terapii zajmują się lekarz wraz z doświadczonym dietetykiem. Dieta stosowana podczas tego [...]
Sake
Sake to napój alkoholowy produkowany z ryżu, podawany na ciepło. Stanowi japoński napój narodowy o zawartości alkoholu od 10 do 18%. Często zwie się go [...]
Ouzo
Ouzo to tradycyjny alkohol grecki wytwarzany z winogron. Przybiera on barwę mlecznobiałą po dodaniu wody i lodu. Ten rodzaj alkoholu zalicza się do wódek. Charakterystyka [...]
Choroby zawodowe
Choroby zawodowe to choroby spowodowane czynnikami ryzyka zdrowotnego związanego z wykonywaną pracą zawodową (stąd nazwa). Innymi słowy, są to choroby spowodowane długotrwałym oddziaływaniem na organizm [...]
Przesilenie jesienne
Przesilenie jesienne nie jest terminem medycznym, jednak bez wątpienia dotyczy sporego odsetka populacji. To okres przypadający na jesienną porę roku, podczas którego znacznie częściej odnotowuje [...]
Absynt
Absynt to gorzka wódka ziołowa o charakterystycznej, zielonej barwie i mocy od 43 do 45%. Jej produkcja budzi kontrowersję w wielu krajach. Stanowi tradycyjny napój [...]