Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1911, 2020

Miażdżyca tętnic wieńcowych

19 listopada, 2020|Choroby|

Miażdżyca tętnic wieńcowych to jeden z najpoważniejszych problemów XXI wieku. Miażdżyca i jej powikłania są główną przyczyną chorobowości i śmiertelności, w tym rozwoju choroby wieńcowej [...]

1811, 2020

Jaką Spirulinę wybrać?

18 listopada, 2020|Spirulina|

Często pada pytanie – jaką Spirulinę wybrać, aby osiągnąć jak najwięcej korzyści z suplementacji. Przede wszystkim należy przeanalizować skład wybranego produktu. Nie bez znaczenia pozostają [...]

1711, 2020

Jak zatrzymać biegunkę?

17 listopada, 2020|Choroby|

W dzisiejszych czasach problemy żołądkowo-jelitowe są bardzo częste, dlatego warto wiedzieć jak zatrzymać biegunkę i w krótkim czasie wrócić do pełni zdrowia. Biegunka określa oddawanie [...]

1711, 2020

Niedożywienie

17 listopada, 2020|Zdrowie|

Niedożywienie to stan organizmu będący wynikiem przedłużonego niedoboru różnych składników pokarmowych. Może wynikać zarówno z niedostatecznego spożycia posiłków, jak i z ich ubogim składem. Zgodnie [...]

1611, 2020

Dieta śródziemnomorska

16 listopada, 2020|Dieta|

Dieta śródziemnomorska to tradycyjny sposób żywienia ludności zamieszkującej europejskie wybrzeża i wyspy Morza Śródziemnego. Cechuje ją duże spożycie produktów pochodzenia roślinnego, a mniejsze spożycie mięsa [...]

1411, 2020

Efekt jojo

14 listopada, 2020|Zdrowie|

Efekt jojo to pojęcie odnoszące się do szybkiego przyrostu wagi po gwałtownym, wcześniejszym schudnięciu. Najczęściej wiąże się z nieodpowiednim i nieumiejętnym odchudzaniem obejmującym głodówki i [...]

1411, 2020

Reumatyzm

14 listopada, 2020|Choroby|

Reumatyzm to medyczne, skrócone określenie odnoszące się do chorób reumatycznych. Choroby te dotyczą współcześnie w równym stopniu dorosłych, jak i dzieci. Niestety, charakteryzują się przewlekłym, [...]

1311, 2020

Co jeść przy refluksie?

13 listopada, 2020|Dieta|

Co jeść przy refluksie, aby zmniejszać intensywność, a nawet całkowicie zapobiegać występowaniu przykrych objawów chorobowych? Ten temat został na przestrzeni lat dokładnie zbadany. Dzięki temu, [...]

1311, 2020

Amoniak

13 listopada, 2020|Chemia|

Amoniak to nieorganiczny związek chemiczny będący gazem o charakterystycznym, ostrym zapachu. W przyrodzie występuje jako produkt procesów gnicia ciał białkowych, przy czym w większych stężeniach [...]

1211, 2020

Kolor moczu

12 listopada, 2020|Zdrowie|

Podstawowym badaniem diagnostycznym jest ocena składu i wyglądu moczu. Warto wiedzieć co oznacza jego kolor aby móc wstępnie oszacować swój stan zdrowia. Należy jednak pamiętać, [...]

1211, 2020

Hemoroidy

12 listopada, 2020|Choroby|

Hemoroidy to najbardziej charakterystyczny objaw choroby hemoroidalnej, której częstość występowania rośnie wraz z wiekiem. Występowanie hemoroidów przed 20. rokiem życia należy bowiem do rzadkości. Jak [...]

1111, 2020

Erytrytol

11 listopada, 2020|Zdrowie|

Erytrytol to cukier alkoholowy oznaczany symbolem E968. Występuje naturalnie w owocach i sfermentowanym jedzeniu, a także w wielu różnych produktach spożywczych, np. sosie sojowym. Charakterystyka [...]

1011, 2020

Jak wzmocnić osłabiony organizm?

10 listopada, 2020|Zdrowie|

Częstym pytaniem, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, jest jak wzmocnić osłabiony organizm? Przyczyn osłabienia odporności i zmniejszonej witalności może być wiele – w większości przypadków możemy [...]

1011, 2020

Melasa

10 listopada, 2020|Zdrowie|

Melasa to produkt uboczny powstający w procesie wytwarzania cukru białego. Stanowi gęsty, ciemnobrunatny syrop zawierający co najmniej 44% sacharozy. Ze względu na indeks glikemiczny wynoszący [...]

911, 2020

Karwakrol

9 listopada, 2020|Zioła|

Karwakrol to organiczny związek chemiczny będący izomerem tymolu. W dużych ilościach występuje naturalnie w niektórych ziołach, szczególnie tymianku i oregano. Właściwości tego związku sprawiają, że [...]

711, 2020

Hormon wzrostu

7 listopada, 2020|Hormony|

Hormon wzrostu (somatotropina) to białko produkowane w przednim płacie przysadki mózgowej. Stanowi łańcuch polipeptydowy składający się ze 191 aminokwasów. Jako hormon anaboliczny oddziałuje na wiele [...]

611, 2020

Pepsyna

6 listopada, 2020|Fizjologia|

Pepsyna jest endopeptydazą aspartylową o masie cząsteczkowej 35 kDa. Stanowi składnik podpuszczki zwierzęcej i bierze udział w dojrzewaniu serów twardych oraz półtwardych. W efekcie dzięki [...]

511, 2020

Izoflawonoidy

5 listopada, 2020|Antyoksydanty|

Izoflawonoidy to jedna z najważniejszych grup związków wchodzących w skład flawonoidów. Związki te są coraz częściej stosowane zarówno w kosmetologii, jak i medycynie czy farmakologii. [...]

411, 2020

Nikotyna

4 listopada, 2020|Zdrowie|

Nikotyna to bezbarwna, bezwonna i oleista ciecz otrzymywana z liści tytoniu. Jest powszechnie znanym środkiem, ponieważ stanowi składnik papierosów i wyrobów tytoniowych. Wykazuje silne właściwości [...]

Przejdź do góry