Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1811, 2021

Kwas pirogronowy

18 listopada, 2021|Fizjologia|

Kwas pirogronowy to organiczny związek chemiczny należący do alfa-ketokwasów, będący przejściowym produktem fermentacji alkoholowej węglowodanów. W organizmie człowieka (oraz w innych organizmach żywych) powstaje jako [...]

1711, 2021

Pozycje do spania

17 listopada, 2021|Zdrowie|

Pozycje do spania są różne, a każda z nich może inaczej wpływać na nasze zdrowie i jakość snu. Wybór odpowiedniej pozycji do spania ma znaczenie [...]

1611, 2021

Krew

16 listopada, 2021|Fizjologia|

Krew to płynna tkanka organizmu człowieka, w składzie której wyróżniamy osocze oraz komórki zwane elementami morfotycznymi. U dorosłego człowieka ważącego 70 kg jej objętość wynosi [...]

1511, 2021

Grupy krwi

15 listopada, 2021|Fizjologia|

Grupy krwi to inaczej zestaw antygenów zlokalizowanych głównie na powierzchni erytrocytów, ale i innych komórek krwi. Nie każda krew jest taka sama – udowodnił to [...]

1411, 2021

Bakterie

14 listopada, 2021|Choroby|

Bakterie to grupa mikroorganizmów obejmująca zarówno pozytywnie, jak i negatywnie działające drobnoustroje. Stanowią odrębne królestwo, które na przestrzeni lat zostało szczegółowo poznane. Na ogół bakterie [...]

1311, 2021

Grzyby chorobotwórcze

13 listopada, 2021|Choroby|

Grzyby chorobotwórcze znane również jako mykopatogeny. Wywołują choroby u ludzi, zwierząt i roślin. Ze względu na żywiciela dzieli się je na grzyby zoofilne oraz antropofilne. [...]

1111, 2021

Niepokalanek pospolity

11 listopada, 2021|Rośliny świata|

Niepokalanek pospolity (niepokalanek zwyczajny) to zioło znane od setek lat. Jego owoce przypominają wizualnie ziarna pieprzu i to właśnie ich wyjątkowy skład sprawia, że roślina [...]

1011, 2021

Fasolka szparagowa

10 listopada, 2021|Fasola (Phaseolus)|

Fasolka szparagowa to warzywo z grupy roślin strączkowych. Może być żółta lub zielona, a obydwa rodzaje różnią się między sobą smakiem oraz właściwościami odżywczymi. Z [...]

911, 2021

Napar z kory dębu

9 listopada, 2021|Zdrowie|

Napar z kory dębu możemy wykonać samodzielnie w domu, a cała receptura jest banalnie prosta. Pokruszoną korę dębu kupimy w każdej aptece czy sklepie zielarskim. [...]

811, 2021

Nietolerancja histaminy

8 listopada, 2021|Choroby|

Nietolerancja histaminy to problem, który dotyczy nawet do 1% populacji, przy czym odsetek ten wciąż rośnie. Histamina jest naturalnie produkowana w organizmie człowieka z aminokwasów. [...]

711, 2021

Nadmierna potliwość

7 listopada, 2021|Choroby|

Nadmierna potliwość jest dolegliwością charakteryzującą się nadmiernym wydzielaniem potu, wykraczającym poza fizjologiczne potrzeby organizmu, wynikające z regulacji cieplnej w danym środowisku. Pocenie się prowadzi do [...]

611, 2021

Zaburzenia miesiączkowania

6 listopada, 2021|Choroby|

Zaburzenia miesiączkowania to poważny problem dzisiejszych czasów. Termin ten odnosi się do grupy wielu problemów zdrowotnych związanych z cyklem menstruacyjnym. O ile niektóre przyczyny zaburzenia [...]

511, 2021

Faza NREM

5 listopada, 2021|Fizjologia|

Faza NREM to jedna z faz snu, zwana również snem wolnofalowym. Im dużej śpimy, tym faza NREM jest krótsza i płytsza, przy czym wydłuża się [...]

411, 2021

Choreoterapia

4 listopada, 2021|Zdrowie|

Choreoterapia miała swój początek w latach 40. XX wieku. Zgodnie z definicją oznacza terapeutyczne wykorzystanie ruchu jako procesu, poprzez który wspomaga się integrację emocjonalną i [...]

211, 2021

Fosfokreatyna

2 listopada, 2021|Fizjologia|

Fosfokreatyna to związek występujący w organizmie człowieka, mający na celu gromadzenie energii w wiązaniach wysokoenergetycznych. Występuje głównie w tkance mięśniowej, a jej właściwy poziom ma [...]

3110, 2021

Izoleucyna

31 października, 2021|Aminokwasy|

Izoleucyna (łac. Isoleucinum; skróty: Ile, I) to aminokwas egzogenny. Oznacza to, że organizm nie jest w stanie samodzielnie go wyprodukować, należy więc dostarczać go wraz [...]

3010, 2021

Glikogen

30 października, 2021|Fizjologia|

Glikogen to związek chemiczny z grupy polisacharydów, czyli węglowodanów złożonych. Pojedyncza jego cząsteczka składa się bowiem aż z 100 000 reszt D-glukozy. W organizmach ludzi [...]

2910, 2021

Grzybobranie

29 października, 2021|Zdrowie|

Grzybobranie zgodnie z definicją to pozyskiwanie owocników grzybów ze stanowisk naturalnych. W wielu krajach stanowi ulubioną formę spędzania wolnego czasu, jest również sposobem na pozyskiwanie [...]

2810, 2021

Pestycydy

28 października, 2021|Chemia|

Pestycydy to grupa związków chemicznych pochodzenia naturalnego bądź syntetycznego. Wykorzystuje się je w przemyśle rolniczym, sadownictwie i ogrodnictwie do zwalczania szkodników oraz ochrony roślin przed [...]

Przejdź do góry