Śledziona
Śledziona (łac. lien) to narząd ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i układu krwionośnego, jednak nie jest on niezbędny do życia. Lokalizuje się między żołądkiem [...]
Kardiomegalia
Kardiomegalia to przejaw choroby kardiologicznej, obejmujący powiększenie mięśnia sercowego. Sama w sobie nie jest jednostką chorobową, lecz jedynie jej objawem klinicznym. Może dotyczyć osób w [...]
Wysypka
Wysypka pojawiająca się na ciele to objaw licznych chorób dermatologicznych, ale nie tylko. Może występować w przebiegu reakcji alergicznych, nieprawidłowej pielęgnacji skóry czy chorób układu [...]
Łupież
Łupież to schorzenie skóry głowy o przewlekłym charakterze, zaliczany zwykle do grupy chorób łojotokowych. Jest sprawcą wielu problemów terapeutycznych, ponieważ nie ma jednego, skutecznego leczenia. [...]
Jakie ryby jeść?
Popularnym i bardzo lubianym produktem spożywczym dzisiejszych czasów są ryby. Warto wiedzieć, jakie ryby jeść i dlaczego są tak zdrowe. Przede wszystkim zawierają niezbędne nienasycone [...]
Ubichinol a ubichinon
Wiele osób zastanawia się, czym jest ubichinol a ubichinon. Otóż różnice między tymi dwoma cząsteczkami wynikają zarówno z ich budowy strukturalnej, jak również z pełnionych [...]
Konserwanty
Konserwanty (substancje konserwujące) to związki chemiczne dodawane do produktów spożywczych, kosmetyków, leków, pasz dla zwierząt i wielu innych produktów. Ich celem jest zahamowanie rozwoju drobnoustrojów [...]
Genom
Genom to inaczej kompletna informacja genetyczna żywego organizmu, stanowi nośnik genów, czyli materiału genetycznego zawartego w podstawowym zestawie chromosomów. Struktura ta występuje zarówno u ludzi, [...]
Padaczka
Padaczka to przewlekła choroba charakteryzująca się występowaniem nieproszonych, niekontrolowanych napadów. Mają one nagły początek, a w ich przebiegu mogą pojawić się zaburzenia świadomości, omdlenia czy [...]
Suszone owoce
Trendy w dążeniu do zdrowego stylu życia sprawia, że suszone owoce zyskują coraz większą popularność. Zabieramy je ze sobą w podróż, na trening czy do [...]
Tętniak
Tętniak to groźna zmiana w budowie tętniczego naczynia krwionośnego, obejmująca jego poszerzenie o przynajmniej 50%. Za elastyczność i wytrzymałość ścian tętnic odpowiadają głównie włókna elastynowe. [...]
Brak energii życiowej
Brak energii życiowej jest poważnym problemem XXI wieku. Sporadycznie może pojawić się u każdego człowieka, bez względu na styl życia, zdrowie czy usposobienie. Niepokojąca staje [...]
Hepatomegalia
Hepatomegalia to inaczej powiększenie wątroby. Nie stanowi odrębnej jednostki chorobowej, lecz objaw mogący wskazywać na rozmaite dolegliwości toczące się w organizmie. Powiększenie wątroby niemal zawsze [...]
Neurolog
Neurolog to lekarz specjalista zajmujący się profilaktyką, diagnostyką i leczeniem chorób układu nerwowego. Układ nerwowy składa się z 2 głównych części - ośrodkowy układ nerwowy [...]
Co to jest suplement diety?
Co to jest suplement diety i czy warto zdecydować się na jego przyjmowanie? Który suplement diety wybrać? Czy jest on w pełni naturalny i bezpieczny? [...]
Okulista
Okulista to lekarz specjalista zajmujący się profilaktyką, diagnostyką i leczeniem schorzeń aparatu wzroku. Z jego pomocy należy skorzystać zawsze wtedy, gdy zauważamy jakiekolwiek zaburzenia widzenia, [...]
Kombucha
Kombucha (inaczej: kombucza lub grzyb herbaciany) to fermentowany, delikatnie kwaśny napój pozyskiwany ze słodzonej herbaty o korzystnych właściwościach zdrowotnych. Kombucha zawiera wiele związków biologicznie czynnych [...]
Obrzęk
Obrzęk to objaw potocznie nazywany opuchlizną. Pojawia się, gdy w organizmie toczy się stan zapalny lub inna patologia, w przebiegu której dochodzi do zatrzymania limfy [...]
Fibrynogen
Fibrynogen to rozpuszczalne białko osocza krwi produkowane w wątrobie. Zalicza się go do tzw. czynników krzepnięcia krwi, jest bowiem konieczny do prawidłowego wytworzenia się skrzepu. [...]
Żywność funkcjonalna
Żywność funkcjonalna to produkty spożywcze otrzymywane przez wzbogacanie typowych wyrobów spożywczych w biologicznie aktywne substancje albo łączenie składników zgodnie ze specjalnie zaprojektowanym składem odżywczym. Celem [...]