Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 17 stycznia 2024

Flora jelitowa – co, skąd, po co i jak

Flora jelitowa to zespół mikroorganizmów, głównie bakterii, które zamieszkują ludzki przewód pokarmowy. Te mikroby pełnią istotną rolę w utrzymaniu zdrowia jelit oraz ogólnego stanu organizmu. Flora jelitowa wpływa na trawienie, wchłanianie składników odżywczych, produkcję witamin, a także ma istotny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego.

Bakterie flory jelitowej

Bakterie flory jelitowej to mikroorganizmy zamieszkujące przewód pokarmowy człowieka, pełniące istotną rolę w utrzymaniu zdrowia. Skład flory jelitowej obejmuje różnorodne gatunki bakterii, z których wiele jest korzystnych dla organizmu. Te bakterie pomagają w trawieniu, syntezie witamin, wspierają funkcję immunologiczną oraz chronią przed inwazją patogenów.

Główne rodzaje bakterii obecnych w florze jelitowej to m.in. Firmicutes, Bacteroidetes, Actinobacteria i Proteobacteria. Równowaga między różnymi grupami bakterii jest istotna dla utrzymania zdrowia jelitowego. Zaburzenia w składzie flory jelitowej mogą prowadzić do różnych schorzeń, takich jak zespół jelita drażliwego czy choroby zapalne jelit.

flora jelitowa

Skład flory jelitowej może być bardzo zróżnicowany między jednostkami, co zależy od wielu czynników, takich jak dieta, styl życia czy genetyka.

Flora jelitowa – funkcje

Flora jelitowa pełni kluczową rolę w trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych, reguluje równowagę mikrobiotyczną układu pokarmowego, wspomaga układ immunologiczny, produkuje krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, a także syntetyzuje witaminy, takie jak witamina K i witaminy z grupy B. Dodatkowo, flora jelitowa ochrania przed patogenami, ogranicza rozwój szkodliwych bakterii, reguluje metabolizm, wpływa na produkcję gazów jelitowych i może mieć znaczący wpływ na zdrowie psychiczne, łącząc się z osiągnięciami w dziedzinie psychogastroenterologii. Zdolność flory jelitowej do wpływania na odporność organizmu na alergie i utrzymanie równowagi układu immunologicznego stanowi istotny element w prewencji schorzeń alergicznych i nadwrażliwości.

Odbudowanie flory jelitowej

Odbudowanie flory jelitowej, nazywane również rekolonizacją jelit, jest procesem przywracania równowagi mikrobiotycznej w przewodzie pokarmowym. Zasadniczo wyróżniamy trzy rodzaje substancji, które mogą dodatkowo wspomagać florę jelitową:

W zależności od zapotrzebowania należy je suplementować lub spożywać w formie naturalnych pokarmów.

Prebiotyki

Prebiotyki to substancje, którymi żywią się bakterie. Można to sobie wyobrazić jako coś w rodzaju pożywki dla flory jelitowej, dzięki której pożyteczne bakterie mnożą się szybciej i nie przechodzą w formy zjadliwe (a mogą to zrobić, jeśli warunki bytowe się pogorszą). Prebiotykami są substancje cukrowe, jednak nie mogą to być cukry proste, bo te zostałyby wchłonięte do krwiobiegu, ale na przykład celuloza, a więc budulec ścian komórkowych. Stąd też prebiotykiem są pokarmy roślinne.

Probiotyki

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, głównie bakterie, które korzystnie wpływają na zdrowie organizmu, szczególnie na układ pokarmowy. Zazwyczaj są to bakterie mlekowe, takie jak Lactobacillus czy Bifidobacterium, które naturalnie występują w przewodzie pokarmowym człowieka. Probiotyki są znane ze swojej zdolności do utrzymania lub przywracania zdrowej równowagi mikroflory jelitowej.

Te mikroorganizmy mogą pomagać w trawieniu, wchłanianiu składników odżywczych, produkcji witamin oraz wzmocnieniu układu odpornościowego. Probiotyki są stosowane w formie suplementów diety lub są obecne w produktach spożywczych, takich jak jogurty naturalne, kefiry czy kiszonki. Dostarczanie organizmowi regularnej dawki probiotyków może wspomagać utrzymanie zdrowia jelitowego oraz przeciwdziałać problemom trawiennym.

Zobacz również: Naturalne probiotyki.

Synbiotyki

Synbiotyki to kombinacja probiotyków i prebiotyków, które działają synergistycznie, wspierając zdrowie układu pokarmowego. Poprzez łączenie probiotyków i prebiotyków, synbiotyki mają na celu zwiększenie skuteczności korzystnych mikroorganizmów w jelitach. Probiotyki dostarczają organizmowi żywe kultury bakterii, a prebiotyki służą jako pożywka, wspierając ich wzrost i rozmnażanie. Ta synergia ma na celu utrzymanie zdrowej mikroflory jelitowej, poprawę trawienia, wchłaniania substancji odżywczych oraz wzmocnienie układu odpornościowego.

Odbudowa flory jelitowej to proces stopniowy, wymagający czasu i systematyczności.

Zaburzenie flory jelitowej

Zaburzenie flory jelitowej, nazywane również dysbiozą, występuje, gdy równowaga między różnymi gatunkami bakterii w jelitach jest zakłócona. Może to prowadzić do zwiększonej obecności szkodliwych bakterii, zmniejszenia liczby korzystnych mikroorganizmów oraz różnych problemów zdrowotnych. Czynniki takie jak nadmierne stosowanie antybiotyków, niezdrowa dieta, stres, infekcje czy choroby przewlekłe mogą przyczyniać się do zaburzeń flory jelitowej.

Dysbioza może prowadzić do różnych objawów, w tym problemów trawiennych, biegunek, zaparć, wzdęć, a także wpływać na układ immunologiczny. Badania sugerują, że zaburzenia flory jelitowej mogą być związane z różnymi schorzeniami, takimi jak zespół jelita drażliwego, choroby zapalne jelit, otyłość czy nawet choroby neurologiczne.

Polecane produkty

Probiotyki
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Tylman W., Rzeszutko I., Dąbrowska G., Mikrobiom człowieka i jego znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, Edukacja Biologiczna i Środowiskowa, 3/2016.
  2. Marlicz W., Ostrowska L., Łoniewski I., Flora bakteryjna jelit i jej potencjalny związek z otyłością. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, 1/2013.
  3. Gałęcka M., Basińska A., Bartnicka A., Znaczenie mikrobioty jelitowej w kształtowaniu zdrowia człowieka. Implikacje w praktyce lekarza rodzinnego, Forum Medycyny Rodzinnej, 2/2018.
  4. Wasilewska E., Złotkowska D., Pijagin M., Rola mikroflory jelitowej i bakterii probiotycznych w profilaktyce i rozwoju raka jelita grubego. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 67/2013.
  5. Krakowiak O., Nowak R., Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka – znaczenie, rozwój, modyfikacje, Postępy Fitoterapii, 3/2015.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami