Aktualizacja: 19 lipca 2023
Zalety Spiruliny to nie tylko bogactwo witamin i minerałów, ale także jej wpływ na nasz organizm. Ta niebiesko-zielona alga może wspomagać pracę układu odpornościowego, w dodatku na kilku frontach. Jakie korzyści może nieść jej spożywanie?
Spis treści
Co to Spirulina?
Spirulina to mikroskopijnej wielkości organizm, żyjący w wodzie i czerpiący energię z fotosyntezy. Jej naturalnym środowiskiem są alkaliczne zbiorniki wodne tropikalnych i subtropikalnych stref naszej planety. Występuje głównie w Meksyku, Azji i Afryce Środkowej, choć uprawiana jest również w innych, sprzyjających warunkami miejscach.
Alga ta ma długą historię i służyła jako pożywienie już w czasach starożytnych Azteków. Doceniali ją przede wszystkim za wysoką wartość odżywczą oraz źródło wielu składników odżywczych (aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów). Ważnym elementem w składzie Spiruliny są fitoskładniki. To głównie karotenoidy, fikocyjanina, luteina, zeaksantyna i chlorofil. Kombinacja wszystkich składników odżywczych nadają jej wiele korzystnych właściwości zdrowotnych.
Korzystne właściwości Spiruliny
Spożywanie Spiruliny może wpływać na układ odpornościowy:
- łagodząc alergie – według badań, przeprowadzonych na ludziach, Spirulina zwalcza alergie, a także jest w stanie redukować inne rodzaje zapaleń;
- poprawiając funkcje odpornościowe organizmu, takie jak aktywność naturalnych komórek odpornościowych;
- wspomagając aktywność przeciwwirusową – może zapobiegać infekcjom wirusowym;
- regulując poziomu cholesterolu i glukozy we krwi;
- obniżając stany zapalne różnego pochodzenia;
- staczając skuteczną walkę z infekcjami wirusowymi;
- wspierając układ krążenia.
Oczywiście nie są to wszystkie korzyści dla naszego zdrowia. Przyjmowanie Spiruliny w postaci suplementu ma na celu wzmocnienie odporności organizmu, poprawę trawienia, dodanie energii, wsparcie układu sercowo-naczyniowego oraz mózgu, a także poprawę wielu innych aspektów związanych ze zdrowiem. Przede wszystkim jednak wczesne badania potwierdzają jej działanie na układ odpornościowy.
Zalety Spiruliny – układ odpornościowy
Badania wykazują, że Spirulina może wywierać wpływ na układ odpornościowy, zmniejszając stany zapalne i wzmacniając funkcje odpornościowe organizmu. Dokładniej mówiąc:
- wpływa na zmniejszenie poziomu zapalnych cytokin takich jak IL-4 (szczególnie podwyższona w tracie alergii), IL-6 oraz TNFα;
- wpływa na zwiększenie cytokin, które kontrolują odpowiedź immunologiczną oraz aktywność komórek układu odpornościowego (IL-2);
- zwiększa aktywność komórek NK (Natural Killer), odpowiedzialnych za zjawisko naturalnej cytotoksyczności;
- wpływa na produkcję przeciwciał.
Spirulina, jako suplement wspierający układ odpornościowy, wykazuje 3 poparte badaniami zalety:
- Zwiększa odporność organizmu, szczególnie u osób starszych;
- Łagodzi objawy alergii;
- Wykazuje aktywność przeciwwirusową, potwierdzoną w przypadku wirusowego zapalenia wątroby typu C.
Niemniej wiele osób używa Spiruliny również w innych dolegliwościach związanych z chorobami autoimmunologicznymi, jak choćby RZS. Niestety możliwości badań w tym obszarze ograniczone są tylko do zwierząt i badań na poziomie komórkowym.
Badania na temat Spiruliny
Zalety Spiruliny potwierdzają różne badania, które zostały przeprowadzone zarówno na zwierzętach, jak i na ludziach. Badania przeprowadzone na zwierzętach, jak i na próbkach sugerują, że Spirulina:
- chroni przed reakcjami alergicznymi u gryzoni;
- intensyfikuje funkcje układu odpornościowego u kurcząt.
Natomiast badania kliniczne przeprowadzone na ludziach wykazują, że Spirulina wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi objawy alergii, a także wykazuje właściwości przeciwwirusowe. Ich wyniki zostały przybliżone poniżej.
Odporność seniorów
8 g Spiruliny dziennie może poprawić odporność organizmu u osób starszych.
Badanie to miało za zadanie sprawdzić, czy Spirulina jest skuteczną, zdrową żywnością dla osób starszych. W teście brało udział 78 osób w wieku 60-87 lat, podzielonych na dwie grupy – placebo i tych przyjmujących 8 g Spiruliny dziennie przez 17 tygodni. Grupa przyjmująca algi doświadczyła obniżenie poziomu cholesterolu, a także poprawę funkcji układu odpornościowego. Według naukowców Spirulina korzystnie wpływa na profile lipidowe, zmienne immunologiczne i zdolności antyoksydacyjne u osób starszych obu płci.
Odżywienie organizmu
3 g Spiruliny dziennie może poprawić i wzmocnić działanie układu odpornościowego.
W tym badaniu uczestniczyło 40 starszych osób, powyżej 50 roku życia, którzy przez okres 12 tygodni przyjmowali codziennie 3 gramy Spiruliny. Celem badania było zmierzenie wpływu Spiruliny na anemię oraz immunosenescencję – starzenie się limfocytów, komórek efektorowych układu odpornościowego. Suplementacja poprawiła liczbę białych krwinek oraz aktywność enzymu 2,3-dioksygenaza indolaminy-pirolu (IDO), który bierze udział w regulacji nasilenia procesów zapalnych. Według naukowców przyjmowanie 3 gramów Spiruliny dziennie może złagodzić objawy anemii oraz aktywność IDO.
Łagodzenie alergii
2 g Spiruliny dziennie może złagodzić objawy alergii
Podwójne ślepe badanie miało za zadanie ocenić skuteczność suplementacji w alergicznym nieżycie nosa. 150 uczestników otrzymywało placebo lub Spirulinę (w dawce 2 gramów dziennie) przez okres 6 miesięcy. Wynikiem była znaczna poprawa oraz zmniejszenie objawów alergii w grupie przyjmującej te algi. Na podstawie tego badania naukowcy doszli do wniosku, że suplementacja Spiruliną jest klinicznie skuteczna w łagodzeniu objawów alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa, w porównaniu z placebo.
Łagodzenie infekcji wirusowych
Przyjmowanie Spiruliny platensis może łagodzić objawy zakażenia wirusem wątroby typu C
Badanie zostało przeprowadzone na 66 pacjentach z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby typu C, których podzielono na dwie grupy. W jednej grupie podawano Spirulinę, a w drugiej lek wątrobowy – sylimarynę. W obu przypadkach zauważono poprawę różnych wskaźników w próbach wątrobowych, ale z lepszym rezultatem w grupie przyjmującej algi. 4 osoby przyjmujące Spirulinę zostały całkowicie wyleczone po 6 miesiącach terapii. Według naukowców wyniki te mogą sugerować terapeutyczne możliwości Spiruliny w przypadku osób chorych na HCV.
Dawkowanie Spiruliny
Zalety Spiruliny, które zostały przedstawione w badaniach są jednoznaczne. Wykorzystywano dawki Spiruliny w zakresie 2 do 8 gramów dziennie. Większość suplementów sugeruje spożywanie około 3 gram Spiruliny dziennie. Z kolei badania pokazują, że minimalną skuteczną dawką są już 2 gramy (czyli 4 tabletki po 500 mg każda) tej algi. Dobrym pomysłem jest rozpocząć od mniejszej ilości, która pozwoli zobaczyć pierwsze efekty, a po pewnym czasie ewentualnie zwiększyć dawkę.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Zdrojewicz Z., Bieżyński B., Krajewski P., Czy warto jeść algi?, Medycyna Rodzinna, 21/2018.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2018.
- Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 27/2016.
- Ramirez-Rodrigues M., Estrada-Beristain C., Metri-Ojeda J., Perez-Alva A., Baigts-Allende D., Spirulina platensis Protein as Sustainable Ingredient for Nutritional Food Products Development, Sustainability, 13/2021.
Wiele slyszalam o zaletach spiruliny, kiedys sama bralam :). Pozdrawiam!
Odporność ważna sprawa! 🙂
Nie przepadam za smakiem ale doceniam jej właściwości 😉
Spirulina ma swoje, niezaprzeczalne zalety, jednak nie każdemu odpowiada jej zapach i smak
Nie wiedziałam, że spirulina ma tyle pozytywnych właściwości. chętnie potestuję
Wszystko super, nie lubię tylko zapachu spiruliny 🙂
Trzeba wprowadzić w swojej diecie ?
Wiele słyszałam o spirulinie, moja mama jest prawdziwą fanką:). Pozdrawiam serdecznie!
W dobie koronawirusa o odporność trzeba walczyć!
kiedyś spróbuję 😉 niestey ze mną jest tak że kupuję a potem nie uzywam
Nigdy o tym nie słyszałam. Ciekawe.
Spirulina jest świetna, często ją stosuję 🙂
Rzadko po nią sięgam, ale chyba faktycznie warto o niej pamiętać.
Moja dobra koleżanka jest przeogromną fanką spiruliny. Sama przyznam, że jeszcze jej nie stosowałam 🙂
Spiruliny używam do maseczek
Ja do porodu i końca karmienia piersią wstrzymuje się od takich rzeczy.
Przyda się na stany zapalne.
Dość sceptycznie podchodzę do suplementów. A gdybyś miała wybierać między spiruliną a chlorellą, to co byś wybrała?
KOlor ma obłędny! 😀 Nigdy nie próbowałam, może warto jednak? 🙂 Pozdrawiam, Kasia
spirulina jest super do zielonych koktaili bo przepiękny kolor im daje! a do tego zdrowa, czego chcieć więcej:)