Aktualizacja: 17 maja 2021
Cholesterol, często krytykowany, jest związkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Cała sztuka polega na tym, aby utrzymać prawidłowy poziom obu jego frakcji, bo dopiero zachwianie tej równowagi może prowadzić do problemów zdrowotnych.
Zły i dobry cholesterol
Nie ma czegoś takiego jak zły i dobry cholesterol. Obie frakcje nośnikowe (na dobrą sprawę zresztą należy wyróżnić 3, a nie 2 takie) są niezbędne. Problemem jest dieta, która dostarcza obu frakcji w niewłaściwych ilościach – na tyle odbiegających od normy, że organizm czasem nie razi sobie z regulacją ich poziomu. Wtedy właśnie pojawia się konieczność suplementacji. Jednym ze złożonych suplementów stosowanych w regulacji poziomu cholesterolu jest Spirulina. W cytoplazmie tej algi znajdują się dwie substancje o kluczowym znaczeniu w procesach regulujących gospodarkę cholesterolową:
- kwas gamma-linolenowy (i w mniejszym stopniu inne kwasy linolenowe i linolowe);
- karnityna.
Jak działa Spirulina?
Usuwanie złogów cholesterolowych jest procesem czasochłonnym. Nadmiar cholesterolu musi zostać roztworzony i w drodze odpowiednich reakcji chemicznych przetworzony, a następnie albo zostać przebudowany w inne, tym razem korzystne substancje, albo wydalony lub przynajmniej zmagazynowany w miejscu, w którym nie będzie szkodliwy. Spirulina przyspiesza proces metabolicznej przemiany cholesterolu i jego rozkładu, dzięki czemu zwiększa usuwanie resztek cholesterolowych z organizmu. Dzięki zawartości karnityny Spirulina ma zdolność częściowego przestawienia szlaków metabolicznych na pozyskiwanie energii z tłuszczu. Dzięki temu cholesterol będzie sukcesywnie usuwany i zużywany w procesie oddychania.
Ile czeka się na efekty?
Suplementacja Spiruliną w połączeniu z odpowiednią dietą może spowodować spadek poziomu cholesterolu nawet o 10%. Zmiany te nie są jednak natychmiastowe i wymagają czasu. Pierwsze efekty zwykle są obserwowane po upływie od miesiąca do trzech, w zależności od indywidualnych cech organizmu. Należy jednak pamiętać, że jakiekolwiek zmiany są widoczne tylko i wyłącznie wtedy, kiedy zmieniona zostanie również dieta. W przeciwnym razie szybszy metabolizm cholesterolu nie będzie w stanie wyrównać zbyt wysokiej podaży. Nie u każdego też da się zauważyć spektakularny spadek cholesterolu. Normy biologiczne dla tej klasy związków są dość szerokie, a uzyskanie pożądanych efektów w niektórych przypadkach nie jest możliwe nawet przy zastosowaniu silnych leków konwencjonalnych. W porównaniu z nimi Spirulina działa zdecydowanie łagodniej, ale też jest bezpieczniejsza dla wątroby. Dlatego jest to idealny sposób na obniżenie cholesterolu przy niewielkich przekroczeniach, które nie wymagają agresywnej terapii, ale które należy opanować zanim przerodzą się w poważny problem.
Podsumowanie
Spirulina, dzięki zawartości GLA i karnityny pozwala pozbyć się nadmiaru cholesterolu. Jest to bardzo silny suplement naturalny, który pozwala na osiągnięcie znaczącego spadku poziomu cholesterolu w relatywnie krótkim czasie i bez ryzykowania stanem wątroby.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Musialik K., Pupek-Musialik D., Cholesterol frakcji LDL – nowe możliwości terapii – jak osiągnąć cel?, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 1/2010.
- Użarowska M., Surman M., Janik M., Dwie twarze cholesterolu: znaczenie fizjologiczne i udział w patogenezie wybranych schorzeń. Problemy Nauk Biologicznych, 2/2018.
- Traczyk W., Fizjologia człowieka w zarysie, Wydawnictwo lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
- Szczęch R., Narkiewicz K., Zaburzenia lipidowe, Choroby Serca i Naczyń, 4/2008.
- Grzymisławski M., Kargulewicz A., Skrzypczak D., Współczesne wyzwania praktycznej terapii żywieniowej w zaburzeniach lipidowych, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Bardzo ciekawy artykuł.