Aktualizacja: 9 listopada 2022
Acerola jest często przedstawiana jako najbogatsze źródło witaminy C. Owoc ten, zwany także wiśnią z Barbados, a w istocie nazywający się malpigia granatolistna, z wiśnią niemająca nic wspólnego. Rzeczywiście zawiera bardzo dużą dawkę kwasu askorbinowego. Jednak czy rzeczywiście jest to najlepsze co można sobie zafundować?
Spis treści
Ile witaminy C zawiera acerola?
Ile jest witaminy w witaminie? Okazuje się, że całkiem sporo, bo w 100 gramach świeżych owoców acerola znajduje się od 1,4 do 2,5 g (1400 – 2500 mg) witaminy C. Mniej witaminy C w przeliczeniu na 100 gramów mają na przykład czarne porzeczki (180 mg) albo natka wybranych odmian pietruszki (130 mg), które uznawane są za bardzo dobre jej źródło. Tak więc acerola istotnie jest dobrym sposobem na suplementację kwasu askorbinowego.
Czy acerola jest lepszym źródłem witaminy C?
Przewaga owoców acerola nad porzeczkami czy pietruszką (o cytrynach nie będziemy mówili, bo ona zawiera bardzo nieduże ilości witaminy C) wynika nie tylko z zawartości określonej ilości kwasu askorbinowego. Wynika także z tego, że poza nim w owocu znajdują się także inne substancje, które w organizmie człowieka działają stymulująco na wchłanianie oraz metabolizm witamin. Należałoby się więc przychylić do zdania, że acerola zawiera największą dawkę dobrze przyswajalnej witaminy.
Co ważne, w suplementach diety wykorzystuje się zazwyczaj albo sok z aceroli, albo susz owocowy. W obu przypadkach można cieszyć się pełnią właściwości tych niepozornych owoców. A to dlatego, ponieważ kluczem do skuteczności nie jest wyizolowanie witaminy C, ale podanie jej razem ze wszystkimi dodatkowo występującymi w roślinie substancjami. Tylko i wyłącznie wtedy cząstki witamin pochodzenia roślinnego będą właściwie wchłaniane.
Kiedy rozpocząć suplementację witaminy C?
Acerolę używa się najczęściej jako suplement diety, ale nierzadko spożywa się ją niepotrzebnie lub źle. Warto wiedzieć, że organizm nie tworzy zapasów witaminy C. Oznacza to, że nie można przyjąć kwasu askorbinowego na zapas. Można natomiast – i w przypadku tak wysokich stężeń witaminy jakie występują w owocach acerola, jest to możliwość realna – przedawkować suplement. Duże obciążenie nerek i wątroby spowodowane koniecznością usuwania nadmiaru witamin może spowodować dysfunkcję lub trwałe uszkodzenie tych narządów.
Suplementację witaminy C należy więc przeprowadzać tylko i wyłącznie w okresach zwiększonego zapotrzebowania. Czyli przede wszystkim w stanach obniżonej odporności. Witamina C ma wprawdzie dość wszechstronne działanie, ale poza obniżoną odpornością praktycznie nie istnieją inne wskazania do jej przyjmowania. Warto wiedzieć, że podstawowe działania kwasu askorbinowego mogą być realizowane nawet przy mniejszej podaży.
Witaminę C można przyjmować także przez pewien czas po wyleczeniu choroby. Właśnie wtedy organizm produkuje białe krwinki, odtwarzając stan liczbowy sprzed infekcji oraz dodatkowe partie limfocytów specyficznych dla danego patogenu. Do ich syntezy rzeczywiście potrzeba sporo witaminy C. Jednak kiedy skończy się odtwarzanie białych ciałek, można zmniejszyć dawkowanie. Codzienną suplementację witaminy C najlepiej ograniczać. Zrównoważona dieta całkowicie eliminuje niedobory kwasu askorbinowego. Natomiast jeśli z jakichś przyczyn dieta jest uboga w witaminę C, wówczas należy przyjmować suplementy z acerolą.
Zobacz również: Stres a odporność.
Dla kogo acerola?
W przypadku suplementów w proszku zawierających suszone owoce aceroli, mogą pojawić się przejściowe problemy ze strony układu pokarmowego. Spowodowane mogą być sporą ilością błonnika. Bardzo sporadycznie natomiast lub praktycznie wcale nie występują przy przyjmowaniu suplementów w sprasowanych tabletkach lub płynach. Przeciwwskazań medycznych do stosowania aceroli jest bardzo niewiele. Obejmują one nadwrażliwość na którykolwiek ze składników suplementu albo problemy związane z metabolizmem witaminy C.
Jeśli w Twoim przypadku nie ma żadnych przeciwwskazań do przyjmowania tych owoców, to suplement acerola jest dla Ciebie idealny. Szczególnie w okresie obniżonej odporności, choroby oraz rekonwalescencji. Większość z nich przygotowuje się tak, aby wystarczała jedna dawka dziennie. Zdecydowanie lepiej jest skorzystać z aceroli, zamiast z syntetycznych witamin dostępnych w aptekach. Naturalna witamina C ma zdecydowanie wyższą przyswajalność. Oznacza to, że dostarczysz jej do organizmu dużo więcej i szybciej niż podczas przyjmowania konwencjonalnych suplementów. Maksymalna dzienna dawka suplementów z witaminą C wynosi do 1 grama u osób ogólnie zdrowych (profilaktyczne przyjmowanie). W okresie zwiększonego zapotrzebowania, według różnych źródeł, zaleca się przyjmować powyżej tego dawkowania kwasu askorbinowego. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, należy skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem zwiększonej suplementacji.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Kalemba-Drożdż M., Witamina C w leczeniu nowotworów i profilaktyce chorób niezakaźnych, Państwo i Społeczeństwo, 3/2018.
- Zawada K., Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka, Herbalism, 1/2016.
- Majewski J., Orylski M., Całkosiński A., Majewski M., Acerola – tropikalny owoc z ogromną dawką witaminy C, Medycyna Rodzinna, 21/2018.
- Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
- Sagar S., Kavitha C., Kuna A., Antioxidant Properties of Acerola (Malpighia Emarginata Dc.) and Acerola squash, International Journal of Science and Research, 3/2012.
Polecam ponadto kazdemu tą Witamine C z Aceroli naturalną kto tylko ma problemy na studiach z zaliczeniami albo silne stresy , tylko nalezy jesc po jedzeniu zeby uniknac biegunek i , wydajnosc mozgu jak mu sie poprawi o 1000% to niech nie mowi że ludzie ze Shizofrenią którą stwierdzila publiczna sluzba zdrowia wstali z grobu i stali się Adiunktami na uczelni .
Nie chce slyszec o tych lekarzach z tej publicznej sluzby zdrowia bo ci lekarze by mnie wykonczyli swoimi psychiatrami ktorzy od brakow witaminy C naturalnej mi do tej pory sugeruja swoja shizofrenie bo wszystko mialem chore od zebów i dziąseł , po bole w sercu , nerwice , zaslabniecia , oraz bole stawow , bole kregoslupa , łokiec tenisisty od myszki od komputera , oraz jakies wypryski od ktorych chcial mnie dermatolog do konca zycia leczyc tak samo jak psychiatra i jego koledzy od stawow i kregoslupa , i tą witaminą z Aceroli wyleczylem siebie i moja mame ktora od tych publicznych lekarzy stala juz nad grobem jako ksiegowa bo miala praktycznie to samo co ja jako kompozytor i muzyk , i dzisiaj jak sie wyleczyla to dopiero w nią weszla radosc zycia bo wczesniej mowila ze zaraz umrze i wszystko nią bolalo .
Proszę was, 60mg to minimum egzystencji żeby kurzej ślepoty nie dostać! Kilka gram dziennie przez cały rok to nawet nie jest przesadnie dużo, witaminę C organizm w nadmiarze wydali i po sprawie. Moja mama bierze 50 GRAM jednorazowo we wlewie dożylnym z uwagi na nowotwór i gdyby witamina C miała być tak obciążająca to by nie dała rady tyle serii brać
Wystraczy zainteresować sie tematem dotyczącym biodostępności witaminy C z naturalnych suplmenetów, a witaminy C syntetycznej. Syntetyczna może zawierać w jednej tabletce 1000 mg, ale wchłonie się z tego może 1 % – reszta zwyczajnie zostanie wydalona. Osoby, które są chore np. na nowotwory mają zalecane większe dawki witaminy C – zwłaszcza tej naturalnej, ale osoby ogólnie zdrowe nie powinny przyjmowac więcej niż to jest przewidziane.
Nikt w artykule nie odradza, ale pisze ze oprócz witamin w tabletkach dostarczamy również witaminy w postaci pokarmów.
„w 100 gramach świeżych owoców znajduje się od 1,4 do 2,5 grama witaminy C” oznacza w powszechnie przyjmowanej skali 1400-2500 mg na 100 g, podczas gdy czarna porzeczka i natka pietruszki mają ok. 180 mg/100 g. Czyli aż 10x mniej!