Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 4 czerwca 2024

StewiaStewia od wielu lat uznawana jest za naturalny środek słodzący oraz leczniczy. Ciekawą jest fakt, że jedna mała łyżeczka sproszkowanych liści stewii równoznaczna jest z jedną szklanką tradycyjnego, białego cukru. Jaki więc wpływ wykazuje ona na nasze zdrowie? Czy faktycznie jest dobrym zamiennikiem dla białego cukru? Przedstawiamy wszystko, co warto wiedzieć o stewii.

Stewia – charakterystyka

Obecnie istnieje aż około 200 gatunków stewii. Jednak najbardziej znany jest jeden – Stevia rebaudiana, a to dlatego, że posiada ona najwięcej substancji słodzących. Ten rodzaj stewii pochodzi z Brazylii i Paragwaju.

Oprócz swojej głównej nazwy, stewia posiada również określenie zioła słodowego lub miodowego. Za jej słodki smak odpowiedzialne są glikozydy stewiolowe, które w największej ilości występują w łodygach i liściach. Oprócz tego związki słodzące posiadają również kwiaty i nasiona. Jedyną częścią rośliny, która ich nie posiada to korzeń.

Stewia – właściwości

Stewia należy do naturalnych zamienników cukru. Stosowana jest głównie jako produkt słodzący, w medycynie jako preparat antyseptyczny, w przemyśle kosmetycznym, a także jako przyprawa w kuchni.

Ciekawostką jest fakt, że stewia mimo swojego słodkiego smaku nie zawiera kalorii, podczas gdy jedna łyżeczka tradycyjnego cukru posiada ich aż 15. Jest więc doskonałym produktem u osób będących na diecie. Stewia znacznie różni się od cukrów prostych. Nie podnosi w tak gwałtowny sposób glukozy we krwi, a co za tym idzie – nie prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej w organizmie.

Badania wykazały, że stewia korzystnie działa przy nadciśnieniu tętniczym oraz u osób z cukrzycą typu 2. W odróżnieniu od zwykłego cukru, nie przyczynia się ona do powstawania próchnicy oraz różnego rodzaju infekcji w jamie ustnej.

Stewia – zastosowanie

Roślina znajduje szerokie zastosowanie w różnych dziedzinach.

Stewia w kosmetyce

W przemyśle kosmetycznym wykorzystywana jest głównie jako składnik maseczek do twarzy. Wykazuje ona działanie przeciwbakteryjne i dezynfekujące. W związku z tym bardzo często występuje w produktach przeznaczonych do cery tłustej i cery trądzikowej. Kosmetyki te absorbują występujący na skórze nadmiar sebum, zwężają rozszerzone pory oraz przyspieszają jej regenerację.

Ponadto właściwości stewii (zwłaszcza antybakteryjne i dezynfekujące) wykorzystywane są także do produkcji past do zębów. Liście tej rośliny zawierają wiele związków mineralnych takich jak m.in. wapń i magnez, które korzystnie wpływają na kondycję i stan naszych zębów.

Stewia w kuchni

Świeże liście stewii wykorzystywane są jako słodzik np. do różnego rodzaju napojów (kawa, herbata), koktajli owocowych, soków i przetworów np. kompotów, dżemów i konfitur. Ponadto mogą być wykorzystywane jako składnik sałatek wiosennych. Warto wiedzieć, że stewia nie jest najlepszym dodatkiem do ciast, ponieważ podczas wypieków nie zachowuje się jak tradycyjny cukier i zamienia się w karmel. Dlatego do pieczenia ciast najlepiej wykorzystać ksylitol (cukier brzozowy).

Ile kosztuje stewia?

Najbezpieczniejszym miejscem zakupu stewii są oczywiście sklepy ze zdrową żywnością oraz sklepy z naturalnymi suplementami diety (stacjonarne lub internetowe), które specjalizują się w tego rodzaju produktach. Cena stewii waha się od 20 do 50 zł. Stewię możemy kupić w postaci tabletek, proszku, suszu, świeżych liści lub koncentratu. Oczywiście można również uprawiać stewię we własnym ogródku, kupując nasiona lub gotowe sadzonki.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Gęsiński K., Majcherczak E., Gozdecka G., Stewia (Stevia rebaudiana Bertoni) jako źródło wybranych mikroelementów, Inż. Ap. Chem., 2013, 52, 2, 74-75.
  2. Bugaj B., Leszczyńska T., Pysz M., Kopeć A., Pacholarz J., Pysz-Izdebska K., Charakterystyka i prozdrowotne właściwości Stevia Rebaudiana Bertoni, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3/2013.
  3. Kolanowski W., Glikozydy stewiolowe – właściwości i zastosowanie w żywności, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2013.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami