Aktualizacja: 25 sierpnia 2023
Brukselka (łac. Brassica oleracea L. var. Gemmifera) (nazywana również kapustą warzywną brukselską) to jedna z odmian kapusty, a dokładniej rzecz biorąc, jest krzyżówką jarmużu i kapusty głowiastej. Jakie właściwości wykazuje i jak wpływa na nasz organizm? Poznajmy bliżej co cennego kryje w sobie to warzywo.
Spis treści
Brukselka – charakterystyka
Brukselka należy do grupy roślin kapustowatych. Ma charakterystyczny wygląd miniaturowej kapustki o intensywnie zielonych liściach. Najczęściej brukselkę możemy dostać w okresie jesienno – zimowym. Świeża główka brukselki jest zawsze twarda i posiada jasnozielony kolor. Z kolei jeśli warzywo to jest żółtawe i lekko gąbczaste, może być nieświeże.
Brukselka – właściwości
Kapusta warzywna brukselska jest warzywem niskokalorycznym (w 100 gramach zawiera jedynie 43 kcal). Dlatego też bez żadnego problemu może być składnikiem diety osób dbających o linię. Oprócz swej niskokaloryczności, brukselka jest bogatym źródłem witaminy C. Ponadto w swoim składzie zawiera:
- witaminy z grupy B;
- witaminę A, witamina E i witamina K;
- kwas foliowy;
- błonnik;
- składniki mineralne takie jak: wapń, magnez, fosfor, mangan, żelazo, potas, cynk i miedź.
Dzięki tak szerokiemu składowi brukselka wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki, zapobiegając rozwojowi groźnych chorób w tym nowotworów oraz spowalnia procesy starzenia się organizmu. Dzięki zawartości witaminy C wzmacnia układ odpornościowy zapobiegając różnym infekcjom, a także wspomaga leczenie. Ponadto chroni dziąsła przed szkorbutem i wzmacnia układ nerwowy.
Witamina A, witamina C i witamina E wpływają korzystnie również na naszą urodę. Utrzymują prawidłowy poziom nawilżenia skóry, wzmacniają paznokcie zapobiegając ich łamaniu i rozdwajaniu się. Ponadto witamina C wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni je przed pękaniem i rozwojem tzw. teleangiektazji.
Błonnik pokarmowy zawarty w brukselce zapobiega zaparciom i reguluje procesy trawienne w organizmie. Istotnym jest również fakt, że warzywo to posiada w swoim składzie związki azotowe, dzięki którym z organizmu usuwany jest nadmiar estrogenów. Z tego też względu spożywanie brukselki mocno zalecane jest kobietom z zaburzeniami hormonalnymi. Brukselka jest również tzw. zielonym wsparciem dla osób z cukrzycą, ponieważ w składzie zawiera przeciwutleniacz o nazwie kwas alfa-liponowy. Obniża on poziom cukru we krwi oraz zapobiega zwyrodnieniom wywołanym stresem oksydacyjnym u diabetyków.
Brukselka – zastosowanie w kuchni
Brukselka znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej wykorzystuje się ją do tradycyjnych zup warzywnych lub zup typu krem. Może ona również stanowić składnik zapiekanek na bazie innych warzyw i delikatnego mięsa polewanego sosem. Gotowana brukselka jest także idealnym składnikiem warzywnych sałatek. Stanowi bardzo smaczny element dań rybnych, a także z dodatkiem grzybów czy orzechów.
Brukselka – przeciwwskazania
Ze względu na to, że brukselka należy do grupy warzyw kapustowatych, u niektórych osób może wywoływać wzdęcia i gazy. Dlatego też osoby, które mają do tego skłonności powinny ograniczać włączanie jej do swojej diety. Brukselka wykazuje również właściwości zwiększające krzepliwość krwi. Z tego względu osoby posiadające żylaki powinny zrezygnować z jej spożywania. Należy wiedzieć, że brukselka wykazuje znikome właściwości wolotwórcze. Dlatego powinny unikać ją osoby z zaburzeniami funkcji tarczycy.
Brukselka – ciekawostki
Oto kilka ciekawostek dotyczących brukselki:
- 1 główka brukselki waży około 20 gramów, z kolei długość jej łodygi sięgać może nawet 1 metra;
- brukselka jest warzywem odpornym na działanie czynników środowiska zewnętrznego, może rosnąć nawet w grudniu i przetrwać temperaturę -10 stopni C;
- największym producentem tego warzywa są kraje takie jak Holandia, Wielka Brytania i Niemcy;
- w smaku jest nieco gorzka, ale jej przemarznięcie niweluje ten posmak.
Opinie na temat smaku brukselki mogą się różnić – jednym osobom może bardzo smakować, podczas gdy inni mogą nie przepadać za jej charakterystycznym smakiem.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Szustakowska-Chojnacka M., 100 roślin w Twojej kuchni, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.
- Patyra E., Kowalczyk E., Kwiatek K., Antyżywieniowe i prozdrowotne właściwości glukozynolanów, Życie Weterynaryjne, 7/2016.
Zostaw komentarz