Aktualizacja: 4 lipca 2024
Kasza jęczmienna stanowi jedną z najbardziej popularnych kasz w Polsce. Jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz związków mineralnych takich jak selen czy mangan. Z kolei jej cechą charakterystyczną jest jej delikatny smak. Co jeszcze w sobie kryje? Jaki wpływ wywiera na nasze zdrowie? Poznajmy bliżej właściwości lecznicze kaszy jęczmiennej.
Spis treści
Kasza jęczmienna – rodzaje
Kasza jęczmienna powstaje z ziaren jęczmienia. Jest to ważna informacja dla osób nietolerujących glutenu, ponieważ jest ona jego źródłem. Obecnie występuje wiele jej odmian. Wyróżniamy kasze jęczmienne takie jak:
- kasza pęczak – całe ziarno pozbawione łusek;
- pęczak obtaczany – całe ziarno pozbawione łuski obtaczane i polerowane;
- kasza jęczmienna perłowa – całe ziarno pozbawione łuski. Poddawana jest łamaniu na cząstki i polerowaniu. Wyróżnia się grubą, średnią i drobną;
- kasza perłowa prażona;
- kasza jęczmienna łamana – całe ziarno poddawane jest oczyszczaniu i łamaniu – bez polerowania. Wyróżnia się gramaturę: grubą, średnią i drobną.
Zobacz również: Kasza jaglana – wpływ na zdrowie człowieka.
Kasza jęczmienna – właściwości
Kasza jęczmienna to przede wszystkim źródło cennego błonnika. Dzięki temu składnikowi kasza polecana jest w szczególności osobom ciepiącym na zaparcia czy choroby związane z układem pokarmowym. Błonnik poprawia perystaltykę jelit, zapobiegając zaleganiu w nich treści pokarmowej. Oprócz tego skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi. Z kolei obecność skrobi w kaszy jęczmiennej sprawia, że spożywanie jej daje nam dodatkowy zastrzyk energii, który utrzymuje się przez długi czas.
Kasza jęczmienna – skład
W kaszy jęczmiennej znaleźć można także witaminy z grupy B, witaminę K, niacynę, kwas foliowy, sole mineralne taki takie jak krzem, cynk, wapń, mangan i miedź. Witamina K wzmacnia nasz cały układ krwionośny oraz reguluje procesy krzepliwości krwi. Chroni nasz organizm przed pojawieniem się zatorów, zakrzepów i tzw. siniaków. Z kolei zawartość witaminy E oraz kwasu foliowego chroni nas przed niedokrwistością. Witaminy z grupy B niwelują stres oraz wpływają na poprawę naszej pamięci i koncentracji. Regularne spożywanie kaszy jęczmiennej wywołuje efekt moczopędny. Wpływa na oczyszczanie organizmu, wypłukując z niego zbędne produkty przemiany materii.
Zobacz również: Kasza gryczana – dlaczego warto ją jeść?
Kasza jęczmienna – zastosowanie
Kasza jęczmienna znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Stanowi bardzo zdrową alternatywę dla ziemniaków, makaronu czy ryżu. Jest również idealnym dodatkiem zarówno do mięs, jak i sosów. Warto jednak pamiętać, że na początku należy dokładnie wypłukać ją w zimnej wodzie, a następnie ugotować. Kasza stanowi również główny składnik farszu np. do pierogów, gołąbków czy zapiekanek. Ponadto kaszę jęczmienną można wykorzystać do różnego rodzaju zup oraz może być dodatkiem do lekkiego lunchu na bazie warzyw.
Czy kasza jęczmienna jest zdrowa?
Omawiana kasza jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B, minerały takie jak żelazo i magnez. Kaszę jęczmienną szczególnie zaleca się osobom:
- z wysokim poziomem cholesterolu;
- kobietom w ciąży oraz kobietom karmiącym;
- ze stanami zapalnymi jelita grubego;
- diabetykom;
- osobom będącym na diecie.
Kasza jęczmienna ma pozytywny wpływ na zdrowie. Jej regularne spożywanie może wspomagać trawienie, obniżać poziom cholesterolu, stabilizować poziom cukru we krwi oraz dostarczać organizmowi cennych witamin i minerałów.
Czy kasza jęczmienna jest lekkostrawna?
Kasza jęczmienna jest uważana za średnio lekkostrawną. Dla większości ludzi omawiana kasza jest dobrze tolerowana i stanowi cenne źródło składników odżywczych. Jej umiarkowana lekkostrawność sprawia, że jest dobrym wyborem w zrównoważonej diecie, jednak osoby z problemami trawiennymi powinny spożywać ją z umiarem i obserwować reakcje swojego organizmu.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Wirkijowska A., Rzedzicki Z., Sobota A., Sykut-Domańska E., Zarzycki P., Bartoszek K., Kuzawińska E., Jęczmień w żywieniu człowieka, Polish Journal of Agronomy, 25/2016.
- Falandysz G., Kasze w żywieniu rodziny, Barzkowice 2020.
Zostaw komentarz