Aktualizacja: 29 marca 2024
Chrzan pospolity ( łac. Armoracia rusticana) od lat stanowi bardzo ważny element kuchni polskiej. Bez jego obecności nie powstałoby wiele potraw, a nasza sztuka kulinarna nie byłaby tak bogata. Chrzan jest źródłem wielu witamin i minerałów, stanowi naturalny antybiotyk z racji swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Jak jeszcze może wpływać na nasze zdrowie? Poznajmy bliżej zdrowotne działanie chrzanu.
Spis treści
Chrzan – skład
Chrzan jest źródłem witaminy A, witaminy C oraz witamin z grupy B. Ponadto zawiera składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, potas, żelazo, siarka, sód, mangan, jod. W składzie chrzanu znajdują się również fitoncydy, którym zawdzięcza swoje właściwości hamujące rozwój różnego rodzaju mikroorganizmów. Dodatkowo roślina ta działa przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.
Chrzan zwykle rośnie dziko. Spotkać możemy go w miejscach takich jak łąki, pola, przyuliczne rowy czy mokradła. Istnieje także możliwość samodzielnej uprawy chrzanu we własnym ogródku. Nie należy on do roślin wymagających.
Chrzan – właściwości
Chrzan przede wszystkim wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Jego dużą zaletą jest fakt, że bardzo dobrze pobudza układ trawienny oraz wzmaga apetyt. Podobnie jak czosnek, chrzan stanowi naturalny antybiotyk. Najczęściej stosowany jest w przypadku przeziębień oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Poza korzystnym oddziaływaniem na układ trawienny, chrzan przyspiesza metabolizm, a także usprawnia funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Łagodzi bóle reumatyczne oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.
Chrzan stanowi również środek, który przyspiesza wypływ śluzu poprzez obecność w nim związków obkurczających śluzówkę. Z tego względu stosowany jest w przypadku zapalenia zatok czy bólu gardła. Oprócz właściwości zdrowotnych posiada także działanie pielęgnacyjne. Działa wybielająco na skórę redukując nieestetyczne przebarwienia skóry.
Co jest niezwykle istotne – chrzanu nie można spożywać w dużych ilościach, ponieważ dość mocno oddziałuje na nasz organizm. Szczególną uwagę powinny zwracać uwagę osoby mające problem z tarczycą, wrzodami żołądka, układem trawiennym i nerkami.
Chrzan – zastosowanie
Korzeń chrzanu znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Używany jest w szczególności jako przyprawa do mięs, kanapek, sałatek oraz sosów. W polskiej kuchni wykorzystywany jest jako składnik buraków ćwikłowych.
Przepis na chrzan
Chrzan tarty jest popularnym dodatkiem do wielu dań. Oto prosty przepis na jego przygotowanie:
Składniki:
- 1 średni korzeń chrzanu;
- 2 łyżeczki octu jabłkowego;
- 2 łyżeczki cukru;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/4 szklanki wody.
Obrać korzeń chrzanu i zetrzeć go na drobnej tarce. W miseczce wymieszać starty chrzan z octem jabłkowym, cukrem i solą. Dodać wodę i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Przełożyć chrzan do słoiczka lub innego pojemnika i przechowywać w lodówce.
Oprócz zastosowania w kuchni chrzan można również wykorzystać w domowej pielęgnacji skóry stosując go jako składnik naturalnych maseczek. Kosmetyk tego rodzaju skutecznie rozjaśni skórę, minimalizuje zmarszczki, a w szczególności działa na przebarwienia powstałe na skutek promieni słonecznych.
Maseczka z chrzanu
Do przygotowania maseczki z chrzanu konieczne są następujące składniki:
- korzeń chrzanu;
- jogurt naturalny.
Zetrzyj na tarce 1 średni korzeń chrzanu, a następnie dodaj 2 łyżeczki jogurtu naturalnego. Składniki można zagęścić mąką ziemniaczaną jeśli jest taka konieczność. Całą masę należy dokładnie wymieszać, nałożyć na wcześniej oczyszczoną skórę twarzy i trzymać przez około 15 minut. Następnie zmyć letnią wodą.
Liście chrzanu
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Cieślik E., Cieślik I., Borowski M., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych glukozynolanów, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 588/2017.
- Krajewska J., Antybakteryjne działanie wyciągów z ziela nasturcji i korzenia chrzanu, Lek w Polsce, 9/2014.
- Kosson R., Horbowicz M., Wpływ przechowywania na zawartość izotiocyjanianów w korzeniach chrzanu, Roczniki AR Pozn., 41/2007.
Zostaw komentarz