Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 6 marca 2024

PietruszkaPietruszka (łac. Petroselinum) to jedno z najbardziej popularnych warzyw w naszym kraju. Często gości na stołach w postaci sałatek czy jako składnik niedzielnego rosołu. Bardzo słusznie, ponieważ jest bogactwem wielu składników odżywczych. Poznajmy powody, dla których warto jeść pietruszkę.

Pietruszka – charakterystyka

Pietruszka pochodzi z okolic Morza Śródziemnego. Do Polski przybyła w XVI wieku. Zarówno liście, korzeń, jak i owoce pietruszki wykorzystywane są szeroko w medycynie naturalnej. Wszystkie jej części wykazują działanie lecznicze np. korzeń leczy zapalenie pęcherza moczowego oraz niweluje wzdęcia, liście stanowią składnik zdrowej diety, uzupełniając w dużą ilość składników odżywczych, a owoce skutecznie łagodzą bóle menstruacyjne.

Pietruszka – skład

Pietruszka jest źródłem dużej ilości witaminy C. Jej ilość jest tu znacznie większa niż zawartość witaminy C w cytrynie. Ponadto zawiera witaminę B12, związki mineralne takie jak wapńfluor oraz chlorofil, kwas foliowy i kwas alfa-linolenowy (ALA). Zarówno w liściach, jak i w korzeniach znajdziemy liczne antyoksydanty i błonnik pokarmowy. W korzeniu pietruszki znajdują się także inne witaminy, zwłaszcza witamina A czy witamina K.

Natka pietruszki – właściwości

Natka pietruszki wykazuje wiele korzystnych oddziaływań na ludzki organizm. Przede wszystkim:

  • wzmacnia napięcie mięśni gładkich;
  • redukuje nadmiar wody w organizmie;
  • poprawia krążenie krwi;
  • usuwa toksyny i wpływa na skuteczną detoksykację organizmu;
  • świeża natka pietruszki szybko neutralizuje nieświeży oddech.

Warto spożywać natkę pietruszki w przypadku kamieni moczowych, w schorzeniach wątroby, zaburzeniach miesiączkowania oraz w stanach nerwowości. Należy pamiętać, że natkę pietruszki nie powinny spożywać kobiety w ciąży z racji możliwości zwiększenia skurczów macicy. Natomiast po porodzie stymuluje ona produkcję mleka, jednak nie należy spożywać jej w dużych ilościach, ponieważ posiada w składzie szczawiany, które mogą kumulować się w nerkach.

Korzeń pietruszki – właściwości

Cenny jest także korzeń pietruszki, który:

  • zmniejsza dolegliwości bólowe w chorobach takich jak reumatoidalne zapalenie stawów;
  • niweluje objawy zapalenia pęcherza moczowego;
  • zmniejsza dolegliwości podczas miesiączki poprzez działanie rozkurczające mięśnie;
  • wykazuje działanie moczopędne, dlatego też polecany jest osobom ze skłonnością do obrzęków;
  • oczyszcza organizm z toksyn, a co za tym idzie wspomaga również pracę nerek;
  • poprzez obecność w swym składzie błonnika reguluje pracę układu pokarmowego;
  • zwiększa odporność organizmu, chroniąc go przed różnego rodzaju infekcjami.

Dzięki zawartości antyoksydantów pietruszka usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki, zapobiegając tym m.in. chorobom nowotworowym. Ponadto przeciwutleniacze korzystnie wpływają na ogólny wygląd skóry, włosów i paznokci, spowalniając procesy starzenia.

Pietruszka – zastosowanie

Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie świeżej pietruszki. Warzywo gotowane lub poddawane innej obróbce termicznej traci swoje cenne właściwości. Zarówno natkę, jak i korzeń pietruszki, można wykorzystać jako zdrowy dodatek do sałatek czy innych potraw, np. zup i bulionów. W medycynie naturalnej wykorzystywana jest zwykle w formie naparów i napojów.

Co zrobić z pietruszki?

Z pietruszki można przygotować wiele ciekawych potraw na przykład:

Herbata z pietruszki – przepis

2 łyżeczki natki pietruszki zalej dwoma szklankami wrzącej wody. Odczekaj 5 min, aż napar będzie gotowy. Następnie przecedź go przed spożyciem. Herbatę z pietruszki zaleca się pić 2 razy dziennie.

Odchudzający napój z pietruszką – przepis

Przygotuj następujące składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki;
  • świeży ogórek;
  • woda;
  • cytryna.

Pietruszkę umyj, ogórka obierz ze skórki, a następnie oba warzywa drobno pokrój i umieść w blenderze. Następnie dodaj sok z cytryny oraz szklankę wody. Wszystko dokładnie zblenduj, aż powstanie jednolity koktajl. Smacznego!

Polecane produkty

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Wójcik-Stopczyńska B., Czajka J., Kiedos P., Wpływ obróbki wstępnej na zmiany zawartości związków odżywczych i azotanów (V) w korzeniach pietruszki, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 4/2016.
  2. Górnicki K., Charakterystyka wybranych surowców i produktów roślinnych w aspekcie ich utrwalania różnymi metodami, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2017.
  3. Lewandowska A., Warzywa, które leczą, Wydawnictwo RM, Warszawa 2022.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami