Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 23 czerwca 2022

Gluten - czy naprawdę nie jest zdrowy?Wielu z nas zadaje sobie pytanie czym tak naprawdę jest gluten, czy faktycznie jest zdrowy i czy w ogóle powinien występować w naszej diecie? Na te i inne pytania z pewnością znajdziecie odpowiedź w poniższym artykule.

Czym jest gluten?

Gluten to nic innego jak białko roślinne, występujące w nasionach zbóż np. pszenicy, jęczmieniu czy życie. Składa się z dwóch białek: gliadyny i gluteniny. Dzięki niemu ciasta czy pieczywo stają się pulchne, elastyczne i dłużej zachowują świeżość. W wyniku tego także przez dłuższy czas mogą być spożywane. W przeciągu kilku lat gluten, podobnie jak laktoza, stał się alergenem, który uczula wielu z nas. Z tego też względu większość sklepów spożywczych, a także bary czy restauracje, stawiają na produkty wolne od tego składnika. Wychodzą naprzeciw nam, potencjalnym klientom. Jednak ceny takich produktów znacznie różnią się od tych, które zawierają gluten.

Ogólnie spoglądając na problem, uczulenie na to białko dotyczy od 3% do 6% ludzi. U 1% osób występuje celiakia, czyli całkowita nietolerancja glutenu. Jest to genetyczna choroba, która polega na zaburzeniach w metabolizowania glutenu. Składnik ten prowadzi do zaniku kosmków jelitowych jelita cienkiego, odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych. Zła wiadomość jest taka, że obecnie nie istnieją lekarstwa, które są w stanie wyleczyć tę chorobę. Jedynym wyjściem z tej sytuacji jest całkowite wykluczenie glutenu z diety. Wówczas kosmki jelitowe mają szansę się zregenerować.

Gdzie występuje gluten?

Do najbardziej znanych produktów zawierających gluten należą:

  • pszenica;
  • żyto;
  • jęczmień;
  • owies;
  • bułka tarta;
  • pizza;
  • naleśniki;
  • pieczywo;
  • mąka pszenna, żytnia, jęczmienna;
  • makaron pszenny i żytni;
  • ciastka jak np. herbatniki;
  • płatki owsiane, jęczmienne, żytnie;
  • pierogi, kluski śląskie, pyzy, kopytka;
  • jedzenie typu fast food.

Oprócz wyżej wymienionych produktów gluten może występować także w nabiale, wędlinach, sosach, sałatkach czy słodyczach.

Jakie są objawy uczulenia na gluten?

Objawy uczulenia na gluten mogą być natychmiastowe. Pojawiają się po kilku minutach lub godzinach od spożycia tego składnika. Może również zajść reakcja nieco późniejsza i objawy zaczynają następować po około 1-2 dniach od zjedzenia produktów z glutenem. Do najczęstszych i natychmiastowych objawów uczulenia na gluten należą:

Do późniejszych objawów uczulenia na gluten zalicza się zaostrzone atopowe zapalenie skóry (AZS).

Jakie produkty nie zawierają glutenu?

Produkty bezglutenowe to:

Czy gluten jest zdrowy?

W ostatnich czasach wiele słyszy się o glutenie. W większości są to jednak negatywne informacje typu „gluten upośledza układ pokarmowy”, „gluten powoduje wzrost masy ciała”. Tak naprawdę nietolerancja glutenu oraz celiakia dotyczy niewielkiego procentu ludzi i większość z nas nie wykazuje takich zaburzeń. Oczywiście tak jak we wszystkim, liczy się umiar i należy o tym pamiętać, także spożywając produkty z tym składnikiem. Dodawany jest on do pokarmu głównie po to, aby nadawać mu elastyczność oraz sprawić, by pieczywo było bardziej pulchne. Czy warto więc z niego rezygnować, kiedy z naszym układem pokarmowym wszystko jest w porządku?

Czy alergię na gluten da się wyleczyć?

Niestety alergię na gluten nie jest łatwo wyleczyć. Jedynym rozwiązaniem jest przede wszystkim eliminacja glutenu z codziennej diety. Warto pamiętać, że nie musimy eliminować go całkowicie. Początkowo można zmniejszyć jego spożywanie. Jeżeli objawy nadal będą się utrzymywać wówczas należy usunąć go całkowicie ze swojego menu. Nie należy jednak samemu podejmować decyzji i układać dietę bezglutenową. Warto udać się do lekarza specjalisty, który wykona badania diagnostyczne i podejmie odpowiedni kierunek działań.

Polecane produkty

Probiotyki
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kępińska-Pacelik J., Biel W., Znaczenie glutenu w technologii żywności i jego wpływ na zdrowie konsumenta, Przemysł Spożywczy, 75/2021.
  2. Bubis E., Przetaczek-Rożnowska I., Gluten i choroby wynikające z jego nietolerancji, Problemy Nauk Biologicznych, 2/2016.
  3. Ścibor K., Ostrowska-Nawarycz L., Kopański Z., Brukwicka I., Uracz W., Maslyak Z., Sklyarov I., Nietolerancja glutenu problemem zdrowotnym XXI wieku, Journal of Clinical Healthcare, 1/2015.
  4. Michałowska J., Pastusiak K., Bogdański P., Kontrowersje wokół glutenu, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 3/2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami