Aktualizacja: 22 września 2023
Szpinak w dużej mierze uznawany jest nie tylko przez dzieci, ale również przez dorosłych, za jeden z najgorszych dodatków do wielu dań. Bardzo niesłusznie, ponieważ jest on źródłem wielu cennych składników odżywczych, a w dodatku dobrze przyrządzony, rewelacyjnie smakuje. Co kryje w sobie szpinak oraz do jakich celów jest on wykorzystywany? Poznajmy kilka cennych informacji na temat szpinaku.
Spis treści
Szpinak – właściwości
Szpinak swoje właściwości przede wszystkim zawdzięcza wielu składnikom odżywczym. Jest źródłem żelaza, wapnia, magnezu oraz manganu. Szpinak to także bogactwo wielu witamin m.in. witaminy C, witaminy E ,witaminy K, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz beta-karotenu. Ponadto zawiera duże ilości karotenoidów (żółte, czerwone i pomarańczowe barwniki roślinne) m.in. luteinę czy zeaksantynę. Oba te przeciwutleniacze wpływają na nasze widzenie. Zapobiegają niszczeniu się plamki żółtej oka, zapobiegając pogorszeniu wzroku oraz przeciwdziałają całkowitej ślepocie. Dodatkowo szpinak:
- uczestniczy w profilaktyce przeciwnowotworowej – poprzez dużą zawartość antyoksydantów usuwa z organizmu wolne rodniki zapobiegając groźnym chorobom, w tym również nowotworom np. piersi, wątroby, szyjki macicy czy prostaty;
- zwiększa odporność całego organizmu. Dzieje się tak poprzez obecność w jego składzie kwasu foliowego, chlorofilu oraz minerałów takich jak magnez czy żelazo;
- należy do warzyw niskokalorycznych, więc pomocny jest w dietach odchudzających i zwalczaniu nadmiernej ilości kilogramów;
- bardzo dobrze oddziałuje na układ nerwowy oraz wykazuje działanie uspokajające;
- obniża ciśnienie krwi;
- warunkuje poziom nawilżenia skóry i hamuje procesy jej starzenia;
- wpływa pozytywnie na procesy krzepnięcia krwi.
Szpinak – zastosowania
Szpinak znalazł zastosowanie głównie w kuchni. Stanowi bardzo zdrowy składnik dań na bazie makaronów. Jest także głównym składnikiem pizzy, pierogów czy naleśników. Ponadto wykorzystywany jest do różnego rodzaju koktajli warzywnych, które traktowane są jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Ze świeżych liści szpinaku można przyrządzić również zdrową sałatkę oraz dodawać je na kanapki.
Czy w ciąży można jeść szpinak ?
Jak najbardziej szpinak polecany jest kobietom przez cały okres ciąży. Przyszłe mamy niestety często walczą z problemem niedokrwistości, a szpinak temu zapobiega. Ponadto kwas foliowy, obecny w tym warzywie, chroni płód przed wadami rozwojowymi. Oprócz tego spożywanie szpinaku przez kobiety nie jest zabronione, wręcz zalecane w trakcie okresu laktacji. Warto jednak pamiętać, aby wtedy zbyt mocno go nie doprawiać.
Szpinak – kto powinien go unikać?
Pomimo, że szpinak jest bardzo zdrowy, to nie jest przeznaczony dla każdego. Zrezygnować ze szpinaku powinny przede wszystkim osoby borykające się z problemem odkładających się kamieni nerkowych. Głównie z tego powodu, że szpinak zawiera w sobie szczawiany, które razem z wapniem mogą odkładać się w nerkach. Ponadto osoby z cierpiące na dnę moczanową również nie powinny włączać do swojej diety szpinaku. A zwłaszcza osoby miewające bolesne ataki tej choroby lub będące w jej zaawansowanym stadium. Kwas szczawiowy znajdujący się w szpinaku utrudnia wchłanianie wapnia do organizmu, dlatego też osoby chorujące na osteoporozę powinny unikać spożywania tego warzywa.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Karmańska A., Bąk-Sypień I., Panek M., Karwowski B., Badanie zawartości związków polifenolowych oraz aktywności przeciwutleniającej szpinaku, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2017.
- Boutenko V., Zielony eliksir życia, Wydawnictwo Vital, Białystok 2014.
lubię szpinak, nie jakoś bardzo ale zjem od czasu do czasu
Przepadam za szpinakiem:) Idealnie sprawdza się jak zamiennik sałaty, można z niego wyczarować świetne koktajle, zrobić omlet, czy pizze 🙂 Do tego ma świetny smak:) Zdecydowanie wszystkim polecam <3
Pamiętam jak kiedyś nienawidziłam szpinaku – kojarzył mi się tylko i wyłącznie z bezkształtną breją, którą podają w przedszkolach i szkołach. Kilka lat temu przekonałam się jednak do niego, ale tylko i wyłącznie w wersji surowej – przetworzony jakoś nadal do mnie nie przemawia. Za to kanapka czy sałatka z dodatkiem szpinaku bardzo chętnie 😉
Powinnam jeść dużo szpinaku, bo mam dość niskie żelazo, a jestem wegetarianką, ale nadal ciężko mi się do niego przekonać. O ile w koktajlach mi nie przeszkadza, a w niewielkiej ilości do makaronu nawet lubię, to sam w sobie mi nie smakuje…
Żelazo ze szpinaku nie jest dla nas zbyt mocno przyswajalne