Aktualizacja: 10 października 2022
Nie od dziś wiadomo, że naturalne produkty i zdrowa żywność korzystnie wpływają na organizm człowieka. Mogą również w znaczny sposób przedłużyć życie wielu ludzi na świecie. Badania wykazują, że spożywanie codziennej dawki warzyw i owoców korzystnie wpływa zarówno na zdrowie, jak i urodę. Oto przykłady kilku produktów, które przedłużą życie i mogą być jak eliksir młodości.
Spis treści
Co się kryje za pojęciem naturalne produkty?
W profilaktyce zdrowotnej i w utrzymaniu dłużej młodości istotne jest spożywanie warzyw liściastych, ale również owoców z grupy cytrusów czy produktów zbożowych. Niektóre z nich warto przyjmować w niewielkich ilościach inne z kolei regularnie, ze względu na ich szerokie właściwości zdrowotne.
Poniżej przedstawiamy naturalne produkty, które wpływają znacząco na poprawę funkcjonowania organizmu oraz sprawiają, że dłużej można wyglądać i czuć się młodo. Są one niepozorne i wydawać się mogą w większości popularne, jednak warto przyjrzeć się im dokładniej.
1. Orzechy
Orzechy są łatwo dostępne w Polsce, więc warto korzystać z ich dobroczynnych właściwości. Najpopularniejsze to orzechy włoskie i to właśnie one posiadają najwięcej przeciwutleniaczy w porównaniu do innych odmian. Te cenne związki neutralizują wolne rodniki, które mają wpływ na rozwój chorób cywilizacyjnych. Te naturalne produkty warunkują również procesy starzenia się organizmu.
Orzechy włoskie zawierają także korzystne dla nas kwasy omega 3, aminokwas l-argininę oraz witaminę E. Dzięki tym związkom regularne spożywanie orzechów przyspiesza gojenie się ran, wzmacnia układ odpornościowy, reguluje gospodarkę hormonalną organizmu, uelastycznia naczynia krwionośne i oczyszcza organizm z toksyn. Ponadto stanowią one smaczną i wygodną przekąskę w ciągu dnia. Wystarczy jedna garść orzechów, aby zapewnić sobie dzienną dawkę wartościowych substancji odżywczych.
Zobacz również: Orzechy arachidowe – jakie właściwości wykazują?
2. Len
Występuje w formie nasion lub oleju i jest bogatym źródłem kwasów omega 3. W ziarna lnu warto zaopatrywać się w postaci nieprzetworzonej, następnie należy zmielić je i zalać lekko ciepłą wodą. Dzięki temu jesteśmy w stanie uzyskać z lnu jak najwięcej wartościowych substancji. Oprócz kwasów omega 3, len posiada również śluzy, witaminę E, sterole i minerały.
3. Ryby
Ryby stoją na czele listy produktów zdrowej żywności. Warto jednak pamiętać o tym, że z jakością ryb bywa różnie. Dlatego też starajmy się kupować przede wszystkim ryby tłuste (łosoś, śledź, tuńczyk, makrela) pochodzące od sprawdzonych dostawców, najlepiej jeśli będą one pozyskiwane z czystych wód. Właśnie takie naturalne produkty są najlepsze dla naszego organizmu. Stanowią bogate źródło kwasów omega 3, witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B, witamina E, witamina D oraz makro i mikroelementów (magnez, wapń, potas, sód, fosfor, selen). Warto brać przykład z ludzi żyjących w Japonii, których dieta to głównie ryby oraz algi. I to właśnie oni jako jedni z nielicznych na świecie cieszą się najdłuższą młodością i dobrym stanem zdrowia.
4. Jarmuż
Jarmuż to odmiana kapusty, wykorzystywana również jako roślina dekoracyjna. W Polsce jarmuż jest warzywem nadal dość mało popularnym. Natomiast w Japonii wytwarzany sok z tego drogocennego warzywa stanowi formę suplementu diety. A wszystko to dzięki dużej ilości w nim zawartych składników mineralnych takich jak wapń, potas, fosfor czy witamina A, witamina C i witamina K. Dzięki ich obecności jarmuż zwalcza wolne rodniki działając antyoksydacyjnie, jednocześnie zapobiegając wielu chorobom, w tym również cywilizacyjnym. Ponadto łagodzi bóle menstruacyjne, a obecny w nim beta-karoten warunkuje kondycję stanu skóry.
5. Jajka
Jajka są najzdrowsze jeśli spożywane są na miękko. Białko jaja posiada wiele aminokwasów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz utrzymaniu właściwego stanu naszej skóry, włosów i paznokci. Z kolei w żółtku obecny jest tłuszcz (w tym również cholesterol), a także duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak omega 3 czy lecytyna, które wpływają na obniżenie niekorzystnego cholesterolu we krwi. Spożywanie jajek nie podnosi cholesterolu, jak uważano wcześniej, a powoduje, że organizm wytwarza go w mniejszych ilościach. Rezultatem tego jest ogólne obniżenie jego poziomu. Dodatkowo, substancje zawarte w jajkach zapobiegają rozwojowi miażdżycy i wzmacniają układ odpornościowy organizmu. Ponadto jajko dostarcza nam wielu witamin między innymi witaminę A, E i D oraz witaminy z grupy B.
6. Algi
Algi wykazują bardzo wysoką wartość odżywczą. Zwłaszcza algi Spirulina i Chlorella. Te naturalne produkty zawierają duże ilości łatwo przyswajalnego białka. Ponadto są doskonałym źródłem wielu minerałów (m.in. wapń, potas, sód, żelazo, cynk, krzem), a także witamin (m.in. A, K, C, E i witaminy z grupy B) oraz tak ważnych dla nas przeciwutleniaczy. Dzięki nim algi posiadają szereg korzystnych właściwości na organizm. Wpływają na nasz wygląd wzmacniając włosy, paznokcie oraz utrzymują skórę we właściwej kondycji. Dzięki swym cennym składnikom stosowane są na:
- regulację metabolizmu (co przekłada się na efektywniejsze odchudzanie);
- oczyszczanie organizmu z toksyn;
- w przypadku chorób serca;
- zwalczanie stresu;
- redukcję wysokiego poziomu cholesterolu;
- w zespole napięcia przedmiesiączkowego.
Zwiększają również odporność organizmu i działają odmładzająco na skórę.
7. Kapusta
Jest jednym z najzdrowszym dodatków do obiadów w wielu polskich domach. Bardzo słusznie, ponieważ kapusta jest doskonałym źródłem kwasu foliowego zwanego inaczej witaminą B9. To bardzo istotna substancja dla organizmu, gdyż obecna jest podczas syntezy kwasów nukleinowych tworzących łańcuch DNA. Stanowi niezastąpiony element w procesie syntezy erytrocytów. Kapusta to również źródło witaminy C i związków przeciwnowotworowych. Najlepiej jest spożywać kapustę kiszoną. Jest ona bowiem jeszcze zdrowsza od tej zwykłej, ponieważ dodatkowo posiada kwas mlekowy, który zapewnia w układzie pokarmowym właściwą mikroflorę bakteryjną.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Janiczek M., Ruprich M., Substancje aktywne pozyskiwane z alg oraz ich zastosowanie w kosmeceutykach, Kosmetologia Estetyczna, 2/2017.
- Kijowski J., Leśnierowski G., Cegielska-Radziejewska R., Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5/2013.
- Krochmal-Marczak B., Sawicka B., Stryjecka M., Pisarek M., Bienia B., Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta, Herbalism, 1/2017.
- Januszko O., Kałuża J., Znaczenie ryb i przetworów rybnych w żywieniu człowieka – analiza korzyści i zagrożeń, Problemy Nauk Biologicznych, 2/2019.
- Adamczuk A., Siegień I., Ciereszko I., Len zwyczajny, Edukacja Biologiczna i Środowiskowa, 3/2015.
- Goluch Z., Haraf G., Lis S., Znaczenie orzechów w diecie człowieka, Nauki Inżynierskie i Technologie, 4/2019.
Wow! Jrm większość z tych rzeczy na co dzień, może najrzadziej stosuje algi. Fajnie, ze dzialaja na plus
Dużo ciekawych i przydatnych informacji. Z zainteresowaniem przeczytałam, dzięki 🙂
Wszystkie w użyciu, więc chyba nie jest źle 🙂
Z kapustą nie miałam pojęcia! Resztę znam i bardzo lubię 🙂
Ludzie często inwestują w drogie kosmetyki, a zapominają, jak ważne jest odżywianie.