Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 8 września 2023

Kolagen – dla skóry, stawów, kościSłowo kolagen wywodzi się z greckiego słowa „kolla” oznaczającego klej. Naturalny kolagen jest jednym z najczęściej występujących białek w organizmie. To substancja, która jest niezbędne dla wielu naszych organów. Naturalny kolagen występuje w naszych kościach, zębach, mięśniach, skórze i tkance łącznej. Jest także obecny we włosach i paznokciach. Kolagen jest niezbędny, aby nasze ciało na dłużej zachowało swoją młodość. Pomaga utrzymać jędrną i elastyczną skórę: zastępuje martwy i złuszczony naskórek nowym.

Naturalny kolagen i jego stężenie

Niestety wraz z wiekiem zauważalny jest spadek produkcji kolagenu. Pojawiają się zmarszczki, skóra robi się wiotka i zaczynamy odczuwać bóle stawów. W związku z zahamowaniem procesu produkcji kolagenu tkanka łącza ulega osłabieniu. Złe nawyki żywieniowe mogą jeszcze bardziej zmniejszyć poziom kolagenu w naszym organizmie. Spożywanie nadmiernej ilości cukru powoduje proces, w którym glukoza łączy się z białkami we krwi tworząc proces glikacji białek. To powoduje osłabienie struktury kolagenu w tkankach całego ciała.

Nadmierna ekspozycja na światło słoneczne i promieniowanie UVA to kolejny problem powodujący, że ilość kolagenu w skórze zaczyna znacznie szybciej zmniejszać się. To niestety sprzyja przedwczesnemu starzeniu się skóry. Uszkodzenia włókien kolagenowych następują również z powodu palenia papierosów. Nikotyna zmniejsza rozmiar naczyń krwionośnych skóry, co z kolei obniża zdolność organizmu do dostarczania składników odżywczych, takich jak aminokwasy i tlen – substancji niezbędnych do utrzymania skóry na optymalnym poziomie zdrowia.


Kolagen na skórę i stawy bioalgi


Naturalny kolagen i jego formy

Naturalny kolagen nie występuje w roślinach, a jedynie u ssaków, ptaków i niektórych gatunków ryb. Istnieją różne rodzaje kolagenu. Najczęściej spotykany to kolagen wołowy, który jest pozyskiwany od krów i wieprzowy od świń. Te typy kolagenu są łatwiejsze do ekstrakcji, do zastosowań w przemyśle farmaceutycznym i medycznym. Taki też kolagen stosowany jest w kosmetykach. Jednak produkty kosmetyczne w postaci kremów, których producenci twierdzą, że stosując je dojdzie do zwiększenia poziomu kolagenu poprzez wchłanianie go przez skórę nie jest prawdą i mało prawdopodobne. Wszystko dlatego, że cząsteczki kolagenu są zbyt duże, aby mogły przeniknąć przez skórę.
Dlatego też zazwyczaj stosuje się suplementy diety zawierające kolagen typu I i II. Efekty są znacznie szybciej widoczne nie tylko na skórze, ale również dochodzi do zmniejszenia bólu w stawach.

Zobacz również: Kremy z kolagenem.

Druga dostępna na naszym rynku forma to kolagen rybi, który jest pozyskiwany z ryb zimnowodnych. Ten typ kolagenu jest doskonale absorbowana przez organizm i bardzo dobrze jest jeżeli znajduje się on w kosmetykach. W szczególności kolagen taki jest korzystny dla skóry, ponieważ jego cząsteczki łatwiej się wchłaniają.

Można również zwiększyć poziom kolagenu poprzez żywność, którą każdego dnia spożywamy. Może to być w postaci wywarów kości, które nasi przodkowie jedli regularnie – gotowane części zwierząt, będące obecnie regularnie odrzucane. Kości są pełne naturalnego kolagenu, który jest uwalniany podczas podgrzewania przygotowanego na nich rosołu. Inne produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak jaja, drób, ryby, sery i mleko także wspomagają organizm do produkcji kolagenu.

Istnieją również inne czynniki, o których trzeba pamiętać, aby wspierać tworzenie i wchłanianie kolagenu. Należy w tym czasie dostarczać odpowiednio wysokie dawki witaminy C (najlepiej naturalnej), dodatkowo pokarmy bogate w miedź (skorupiaki, mięso, orzechy i nasiona) oraz żywność o wysokiej zawartości antocyjanidyn takich jak jagody, wiśnie i czarna porzeczka. Dodatkowo też nasza dieta dostarcza odpowiednio dużo witaminy A.

Zobacz również: Jaki kolagen wybrać?

Jakie właściwości wykazuje naturalny kolagen?

Zwiększenie spożycie kolagenu może wspierać poprawę kondycji skóry, włosów, paznokci, a nawet zębów. Naturalny kolagen zmniejsza widoczne oznaki cellulitu, ponieważ skóra staje się bardziej jędrna i sprężysta. Można również zaobserwować mniejsze „skrzypienie” i zwiększoną ruchomość sztywnych stawów. Wzrost ilości kolagenu zwiększa również ilość glicyny (składnik budulcowy kolagenu), która może pomóc w utrzymaniu poziomu energii w ciągu dnia, ponieważ bierze udział w syntezie glukozy i kreatyny.

Polecane produkty

Kolagen do picia na stawy i skórę
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kapsułki z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję „smaru” przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Gauza M., Kubisz L., Przybylski J., Właściwości preparatów kolagenowych ze skór ryb pozyskiwanych metodą kwaśnej hydratacji, Nowiny Lekarskie, 3/2010.
  2. Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, 11/2019.
  3. Morąg M., Burza A., Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study and Medicine, 2/2017.
  4. Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Marona H., Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, Estetologia Medyczna i Kosmetologia, 2/2012.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami