Aktualizacja: 23 kwietnia 2025
Nalewka z czarnej porzeczki jest lubianym produktem domowej roboty (choć można ją kupić również w sklepach oferujących asortyment alkoholowy), wykorzystywanym niekiedy nawet w celach leczniczych. Ważne, aby przyrządzić ją zgodnie z metodyką, z użyciem dobrej jakości owoców. Nalewka ta nie nadaje się do podawania dzieciom oraz kobietom ciężarnym i karmiącym piersią.
Spis treści
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis
W celu przyrządzenia domowej nalewki z czarnej porzeczki wystarczy przygotować następujące składniki:
- 1 kg dobrych jakościowo owoców czarnej porzeczki;
- 500 ml spirytusu 95%;
- 500 ml wódki;
- 500 g cukru;
- duży szklany słój.
Można oczywiście przygotować taką nalewkę wyłącznie na spirytusie, będzie jednak bardzo ostra i piekąca w smaku. Dlatego nie każdy będzie w stanie bezproblemowo ją przełknąć. W kontekście owoców, można użyć również tych mrożonych, zebranych w sezonie. Z tego względu takie nalewki nadają się do robienia całorocznie, jeśli tylko mamy dostęp do owoców. Przed użyciem należy usunąć ogonki z szypułek, co może być nieco czasochłonne, ale jest ważnym punktem receptury. Decydując się na owoce mrożone, należy umieścić je w słoiku szklanym na co najmniej 2-3 godziny, aby rozmroziły się naturalnie pod wpływem temperatury pokojowej.
Owoce w słoiku (świeże lub rozmrożone) zalewamy alkoholem, kołyszemy słojem delikatnie, aby wszystko się zmieszało, a następnie zakręcamy. Słój odstawiamy w lekko słoneczne miejsce (ale nie bardzo nasłonecznione), np. na parapet od strony północnej. To czas na proces maceracji, który może trwać nawet miesiąc. Nie musimy wtedy wcale ruszać słojem, aby zmieszać jego zawartość. Po upływie około miesiąca nalewkę zlewamy do mniejszego, szklanego słoja, dbając o to, aby nie trafiły do niego owoce. Do słoja, w którym zostały porzeczki, dosypujemy cukier, mieszamy i zakręcamy, zostawiając go w tym samym miejscu, w którym stał poprzedni miesiąc. Codziennie należy mieszać zawartość, aby owoce połączyły się z cukrem. Już po 5 dniach cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
Sok oraz owoce po około 7 dniach przecedzamy przez sitko do słoika z wcześniej zlaną nalewką. Same owoce zawijamy jeszcze w podwójnie złożoną gazę i dokładnie odciskamy z całego soku. Po odciśnięciu owoce czarnej porzeczki nie nadają się już do ponownego użycia w dowolnych celach kulinarnych. Nalewkę rozlewamy do mniejszych buteleczek, zakręcamy i odstawiamy w suche, ciemne, chłodne miejsce. Jeśli nalewka postoi jeszcze kilka miesięcy, będzie łagodniejsza, a jej aromat stanie się mocniej wyczuwalny. Jednak tak naprawdę można pić ją od razu po zrobieniu.
Nalewka z czarnej porzeczki – działanie
Nalewka z czarnej porzeczki zawiera duże ilości witaminy C, będącej silnym antyoksydantem. W przypadku osób dorosłych bywa ona stosowana od dawna w domowym leczeniu przeziębień, grypy, innych infekcji wirusowych lub bakteryjnych, optymalnie w dawce 2 kieliszków jednorazowo. Uważa się, że taka nalewka wzmacnia odporność, stymuluje układ immunologiczny do działania, może zwiększać potliwość ciała, przyczyniając się do łagodzenia gorączki. Zgodnie z uwagami specjalistów metod alternatywnych leczenia problemów zdrowotnych, nalewka z czarnej porzeczki reguluje trawienie, obniża poziom cholesterolu, łagodzi migrenowe bóle głowy, bóle gardła i ogólne osłabienie organizmu. Można ją stosować przy problemach górnych dróg oddechowych.
Ważne jest, aby nie przesadzać z ilością spożytej nalewki z czarnej porzeczki. Wszystko może być lekiem, jeśli jest stosowane w umiarze. Dlatego najlepiej sięgnąć po 1-2 kieliszki doraźnie przy zaobserwowaniu problemu zdrowotnego reagującego na ten produkt,. Jednak nigdy wtedy, gdy jednocześnie chcemy wspierać się farmakoterapią. Jeśli mimo domowego leczenia problem dalej się utrzymuje, niezbędna jest konsultacja lekarska.
Nalewka z czarnej porzeczki – przeciwwskazania
Nalewka z czarnej porzeczki wciąż pozostaje alkoholem, dlatego nie powinny sięgać po nią:
- kobiety w ciąży i karmiące piersią;
- dzieci i młodzież;
- osoby przyjmujące leki (alkohol może wchodzić z nimi w interakcje);
- osoby z zaawansowanymi chorobami nerek lub wątroby;
- osoby z chorobami trzustki;
- diabetycy, czyli osoby z cukrzycą.
Przeciwwskazaniem do spożycia jakiegokolwiek alkoholu jest chęć kierowania pojazdami mechanicznymi w najbliższym czasie. W razie wątpliwości zdrowotnych przed spożyciem nalewki warto skonsultować się z lekarzem.


Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...

Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- https://aniagotuje.pl/przepis/nalewka-z-czarnej-porzeczki.
- Ogiński P., Nalewki, czyli najlepsze wyniki moich eksperymentów. Jak łączyć smaki?, Wydawnictwo Pascal, 2023.
Zostaw komentarz