Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 21 kwietnia 2025

Konfitura z czerwonej cebuliKonfitura z czerwonej cebuli jest ekskluzywnym dodatkiem do potraw, w szczególności tych mięsnych, choć nie tylko. W dzisiejszych czasach bez problemu można kupić ją w większości sklepów spożywczych. Jednak najlepszym rozwiązaniem będzie wykonanie jej samodzielnie w domu, zgodnie z własnymi preferencjami. Produkt docelowo powinien mieć charakterystyczny, słodko-ostry smak.

Konfitura z czerwonej cebuli – przepis

W celu przygotowania smacznej i pożywnej konfitury z czerwonej cebuli można skorzystać z następującego przepisu:

  • 8 dużych, czerwonych cebul, ewentualnie sześć dużych cebul i dwie cebule szalotki;
  • 250 ml czerwonego, wytrawnego wina;
  • 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła;
  • 9 łyżek octu balsamicznego;
  • 7 łyżek cukru brązowego;
  • 2 ząbki czosnku;
  • przyprawy – najlepiej łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu, odrobina płatków chili, 2 łyżeczki suszonego tymianku.

Cebulę należy umyć, obrać z wierzchniej łupki oraz pokroić na cienkie piórka. Po rozgrzaniu tłuszczu w garnku wrzuca się do niego cebulę, posypuje cukrem (tylko odrobina) i doprowadza do zeszklenia. Gdy zrobi się miękka, dodajemy resztę cukru oraz wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, co chwilę ponownie mieszając, aż cebula całkowicie zmięknie, a sos się zredukuje. Jeśli jest go zbyt mało, można dodać odrobinę wody, aby uniknąć przypalania się cebuli. Na koniec gotową konfiturę przekładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoików, po czym jeszcze je gotujemy przez około 15 minut. Wybrzuszenia na zakrętkach powinny zostać wciągnięte, co jest informacją, że słoiki dobrze się spasteryzowały, a ich zawartość nie zepsuje się przez dłuższy czas.

Przepisów na konfiturę z czerwonej cebuli jest jednak znacznie więcej. Niektórzy dodają w trakcie gotowania miód, inni używają zupełnie innych ziół i przypraw. Warto więc metodą prób i błędów znaleźć ten przepis, który odpowiada nam najbardziej. Wówczas z całą pewnością taka konfitura stanie się jednym z ulubionych dodatków do obiadów i innych potraw.

Jak jeść konfiturę z czerwonej cebuli?

Konfitura z czerwonej cebuli to wyjątkowy dodatek, który świetnie komponuje się z wieloma potrawami, w szczególności mięsnymi. Można dodawać ją do pieczonej wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny, ale również do drobiu – kaczki, indyka czy kurczaka. Idealnie wzbogaca smak pasztetów i innych podrobów, serów, zwłaszcza pleśniowych i górskich, a także nadaje się do kanapek i burgerów. Konfiturę z czerwonej cebuli można wykorzystać jako dressing lub dodatek do sałatek z rukolą, gruszką czy orzechami. Sprawdza się też jako nadzienie do tartaletek lub przekąsek wykonanych z ciasta francuskiego.

Czy konfitura z czerwonej cebuli jest zdrowa?

Konfitura z czerwonej cebuli może być zdrowym, smacznym dodatkiem do potraw, ponieważ zawiera w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych. Czerwona cebula jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E, potas, siarkę, magnez, cynk, żelazo i miedź, co wspiera odporność i działa przeciwzapalnie. Udowodniono również, że cebula ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, w związku z czym często stosuje się ją w domowych sposobach na przeziębienie.

Należy jednak pamiętać, że konfitura taka często zawiera cukier i to w dużych ilościach, co może wpływać na jej wartość zdrowotną i ogranicza spożycie jej przez diabetyków. Wówczas warto zrezygnować z dodatku cukru bądź zamienić go na zdrowszą alternatywę, np. erytrytol.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Mrowiec J., Domowe przetwory. Dżemy, konfitury, marmolady, Wydawnictwo RM, 2023.
  2. https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/salatka_z_halloumi_konfitura_z_czerwonej_cebuli/przepis.html.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami