Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 16 kwietnia 2025

Alkoholowe stłuszczenie wątrobyAlkoholowe stłuszczenie wątroby to choroba związana z nadmiernym spożywaniem alkoholu, co negatywnie rzutuje na kondycję największego narządu wewnętrznego, jakim jest właśnie wątroba. Szacuje się przy tym, że jest ona w Europie najczęstszą przyczyną bezobjawowych nieprawidłowości w badaniach laboratoryjnych oraz najczęstszym wskazaniem do transplantacji wątroby z powodu schyłkowej marskości. Diagnostyką i leczeniem zajmuje się lekarz hepatolog.

Alkoholowe stłuszczenie wątroby – przyczyny

Do alkoholowego stłuszczenia wątroby predysponuje alkoholowe zapalenie wątroby utrzymujące się dłuższy czas. Mianem alkoholowego zapalenia wątroby określa się natomiast uszkodzenie wątroby z żółtaczką, które pojawia się po wielu latach spożywania znacznych ilości alkoholu (średnie spożycie: około 100 g dziennie). Nierzadko pacjenci zaprzestają picia alkoholu na kilka tygodni przed wystąpieniem objawów, jednak niewiele zmienia to w rozwoju choroby. Najczęściej dotyczy ona mężczyzn między 40. a 60. rokiem życia. Co ciekawe, rodzaj spożywanego alkoholu nie wpływa na ryzyko wystąpienia alkoholowego zapalenia wątroby.

Stłuszczenie wątroby, definiowane na podstawie obrazu histopatologicznego jako proste, czyli obecność wakuoli tłuszczowych bez współistnienia nacieków zapalnych i włóknienia, jest chorobą całkowicie odwracalną w przypadku redukcji lub zaprzestania spożycia alkoholu. Stłuszczenie wątroby może pojawić się już po krótkim, nawet kilkunastodniowym, okresie spożywania dużych ilości alkoholu.

Alkoholowe stłuszczenie wątroby – objawy

Głównym objawem choroby jest żółtaczka, a więc zażółcenie skóry, błon śluzowych oraz gałek ocznych. Towarzyszą temu:

U chorych z ostrym alkoholowym zapaleniem wątroby dochodzi ponadto do rozwoju encefalopatii. W przebiegu chorób wątroby wywołanych spożyciem alkoholu wyróżniamy 3 fazy. W pierwszej kolejności pojawia się stan zapalny wątroby (ostry, później przewlekły), po czym może on przejść właśnie w stłuszczenie wątroby, ostatecznie w skrajnych przypadkach prowadząc do marskości wątroby, czyli jej zwłóknienia. Zmiany wywoływane w tkankach wątroby w przebiegu alkoholowej marskości tego narządu są nieodwracalne. W trakcie alkoholowego stłuszczenia wątroby nierzadko dochodzi do utraty apetytu, co w połączeniu z nudnościami i wymiotami prowadzi do niezamierzonej utraty masy ciała.

Alkoholowe stłuszczenie wątroby – leczenie

Najważniejszym, obowiązkowym działaniem zapobiegającym rozwinięciu alkoholowego zapalenia wątroby jest dożywotnia, natychmiastowa abstynencja alkoholowa. Jako że osoby uzależnione nie potrafią z dnia na dzień rzucić nałogu, muszą korzystać z pomocy doświadczonych psychoterapeutów lub psychiatrów, którzy pomogą im przejść ten trudny czas. Niekiedy walkę z nałogami wspiera się farmakoterapią. Ze względu na to, że osoby z alkoholowym stłuszczeniem wątroby są często niedożywione, powinny dodatkowo skonsultować się z dietetykiem klinicznym lub samodzielnie zmodyfikować dietę, aby była zdrowa i zbilansowana.

Jeśli chodzi o farmakoterapię, glikokortykoidy doustne są jednymi z głównych i najważniejszych leków stosowanych u osób z alkoholowym zapaleniem wątroby. Dzięki działaniu czynników transkrypcyjnych ograniczają one proces zapalny, wspierając zdrowienie zwłaszcza we wczesnych fazach choroby. Z kolei schyłkowa niewydolność wątroby w przebiegu marskości wątroby jest wskazaniem do przeszczepu wątroby. Leczenie alkoholowego stłuszczenia wątroby zawsze dobiera lekarz na podstawie wyników badań (szczegółowe laboratoryjne badania krwi, USG wątroby, biopsja wątroby, badania moczu i inne).

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...
Chlorella i młody jęczmień – oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Szymańska M., Prystupa A., Koprianiuk-Sowińska A., Schabowski J., Mosiewicz J., Alkoholowa choroba wątroby w praktyce lekarskiej, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2011, Tom 17, Nr 3, 148-154.
  2. Hartleb M., Czech E., Alkoholowa choroba wątroby, Przegląd Gastroenterologiczny 2007; 2 (2): 92–100.
  3. Lucey M., Mathurin P., Morgan T., Alkoholowe zapalenie wątroby, Medycyna po Dyplomie, 2/2010.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami