Kwasy Omega 3 dla nastolatków to wartościowe, a wręcz niezbędne uzupełnienie ich podstawowej diety. Związki te zaliczane są do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a ich właściwy poziom w organizmie dojrzewającego człowieka jest kluczowy, aby rozwój fizyczny i psychiczny przebiegał odpowiednio. Najlepiej dostarczać Omega 3 wyrazy z dietą, jednak w niektórych przypadkach warto rozważyć dodatkową suplementację.
Spis treści
Kwasy Omega 3 dla nastolatków – działanie
Kwasy tłuszczowe Omega 3 naturalnie znajdują się w neuronach, czyli podstawowych komórkach budulcowych całego układu nerwowego człowieka. Tworzą ich błony komórkowe, które z kolei odpowiadają za przekaźnictwo impulsów nerwowych. W przypadku nastolatków odpowiedni poziom Omega 3 przyczynia się do lepszej pamięci i koncentracji, które są tak ważne w procesie uczenia się nowych rzeczy. Przeprowadzone badania eksperymentalne wykazały, że dzieci i młodzież suplementująca Omega 3 mają lepsze wyniki edukacyjne od grupy kontrolnej dzieci nieprzyjmujących takich preparatów. Dodatkowo mają one działanie przeciwutleniające i wzmacniają odporność w tej grupie wiekowej i nie tylko (stymulację układu odpornościowego obserwuje się także u dorosłych i seniorów przyjmujących kwasy Omega 3).
Badania sugerują, że suplementacja kwasami Omega 3 może regulować nastrój i zachowania w przypadku dzieci i młodzieży, zwłaszcza tych z zaburzeniami emocjonalnymi. Zatem jeśli mamy wśród swoich bliskich nastolatka z dowolnymi problemami emocjonalnymi, na przykład takimi jak zaburzenia odżywiania, ADHD, agresja, nadpobudliwość i wiele innych, warto rozważyć podawanie mu kwasów tłuszczowych Omega 3. Inne potwierdzone naukowo właściwości Omega 3 to:
- poprawa wzroku;
- korzystny wpływ na procesy trawienne oraz jakość mikroflory jelitowej;
- regulacja ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu LDL we krwi;
- przeciwdziałanie depresji;
- dostarczanie energii.
Zobacz również: Co daje suplementacja Omega 3?
Źródła Omega 3
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z rodziny Omega 3 znaleźć można w największych ilościach w tłustych rybach morskich, do których zaliczamy zwłaszcza łososie, sardynki, śledzie, makrele, pstrągi. Innymi wartościowymi źródłami jest kryl, algi takie jak Spirulina i Chlorella oraz niektóre oleje roślinne, np. z Pachnotki zwyczajnej. W przypadku roślinnych olejów tłoczonych na zimno warto zwracać uwagę na to, aby proporcja Omega 3 w stosunku do Omega 6 była odpowiednia. Rekomenduje się przewagę Omega 3 nawet powyżej 5 razy. Taka proporcja znajduje się choćby w oleju lnianym lub w oleju z orzechów włoskich.
Uzupełnieniem diety nastolatków mogą być suplementy diety zawierające kwasy tłuszczowe Omega 3. Co istotne, należy przyjmować je systematycznie przez dłuższy okres czasu, podobnie jak ma to miejsce w przypadku wszelkiego rodzaju naturalnych preparatów. Praktycznie nie ma przeciwwskazań do takiej suplementacji (poza alergią), dlatego warto coraz bardziej ją promować w środowisku medycznym. Omega 3 jako suplement diety dostępne są zarówno w formie płynu, jak również wygodnych kapsułek do przełykania. Można dodatkowo zwrócić uwagę, aby w suplemencie znajdowały się również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, które będą charakteryzowały się znacznie lepszą biodostępnością w obecności kwasów tłuszczowych. Do takich zaliczają się m.in.: witamina A, witamina D, witamina E i witamina K.
Kwasy Omega 3 dla nastolatków – dawkowanie
Szacuje się, że w przypadku młodzieży oraz zdrowych osób dorosłych rekomendowane spożycia kwasów Omega 3 (DHA + EPA) powinno wynosić około 250 mg dziennie. Taką dawkę dostarcza się najlepiej wraz z dietą, a więc z głównymi posiłkami lub przekąskami, ewentualnie za pomocą suplementacji. Jeśli decydujemy się na suplementację, należy pamiętać, aby produkty miały jak najwyższą jakość i naturalne pochodzenie. W razie jakichkolwiek wątpliwości najlepiej skonsultować się z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej lub z dietetykiem klinicznym. Ilość ryb pokrywająca zapotrzebowanie nastolatka na Omega 3 wynosi dwie porcje tygodniowo.


Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Bryś J., Wirkowska-Wojdyła M., Górska A., Ostrowska-Ligęza E., Biardzka M., Ciemniewska-Żytkiewicz H., Bryś A., Oleje bogate w kwasy Omega 3 jako potencjalne źródło kwasów nienasyconych w diecie dla niemowląt i małych dzieci, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1/2016.
- Marciniak-Łukasiak K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych Omega 3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24-35.
- Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3?, Lekarz POZ, 5/2020.
Zostaw komentarz