Co jeść przy chorej wątrobie, aby wspierać czynność tego narządu? Zarówno przy wszelkich schorzeniach wątroby, jak i w celach profilaktycznych, podstawą jest zbilansowana, starannie dobrana dieta, która uwzględni potrzeby zarówno wątroby, jak i całego organizmu. Oto najważniejsze informacje na ten temat.
Co jeść przy chorej wątrobie?
Znając podstawowe zalecenia w przebiegu diety wątrobowej, można wstępnie ustalić jadłospis nawet bez pomocy specjalistów. Jednakże znacznie bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie konsultacja z doświadczonym dietetykiem klinicznym, który ustali codzienne menu w taki sposób, aby nie tylko spełniało wszystkie kryteria diety wątrobowej, ale również, aby było smaczne i uzupełniało wszelkie niedobory pokarmowe. W diecie wątrobowej podstawowymi zaleceniami są:
- całkowita rezygnacja z alkoholu, nawet niskoprocentowego;
- węglowodany złożone jako podstawowe źródło energii, przy jednoczesnym unikaniu węglowodanów prostych znajdujących się w słodyczach, żywności przetworzonej czy fast foodach;
- ograniczenie spożycia tłuszczów maksymalnie do 40 g dziennie, przy czym większość substancji tłuszczowych w diecie powinna pochodzić z olejów roślinnych, ryb, alg, orzechów, nasion i kiełków, są to więc niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Spośród nich najważniejsze są kwasy tłuszczowe Omega 3;
- dzienne spożycie błonnika na poziomie optymalnie około 25 g;
- powolne i dokładne przeżuwanie kęsów pokarmowych, przy zasadzie, aby jeść posiłki częściej, leczy mniejszych objętościowo, niż dużych, a rzadko;
- ograniczenie spożycia soli.
Dodatkowa osoby, które chcą zadbać o zdrowie swojej wątroby, powinny całkowicie zrezygnować z palenia papierosów. Wątroba jest narządem odpowiedzialnym za oczyszczanie organizmu z toksyn, zaś dym papierosowy to źródło tysięcy toksyn niezmiernie obciążających wątrobę. Warto też podkreślić znaczenie regularnie wykonywanych badań kontrolnych, oceniających czynność i kondycję wątroby. Podstawowy pakiet określa się jako panel wątrobowy (próby wątrobowe).
Słowem skróconego podsumowania, dieta wątrobowa powinna być lekkostrawna, bazująca na naturalnych produktach, w tym odpowiednio dobranych owocach i warzywach. Powinna zawierać chudy nabiał, źródła niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Dodatkowo można rozważyć suplementację i sięganie po odpowiednio dobrane zioła.
Sól a wątroba
Dlaczego tak istotne jest ograniczenie spożycia soli w diecie wątrobowej? Nadmierne spożycie soli kuchennej zaburza gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu i powoduje wzrost ciśnienia. Co więcej, nadmiar soli przyczynia się do nieprawidłowego kształtowania się komórek wątrobowych i zwolnienia procesu ich regeneracji. Ostatnimi czasy przeprowadzone badania kliniczne potwierdziły, że nadmierna i częsta podaż soli w diecie zwiększa prawdopodobieństwo zwłóknienia wątroby.
Właśnie dlatego, jeśli tylko jest to możliwe, warto nawet całkowicie wykluczyć spożycie soli. Równie pyszne dania można przyrządzić z wykorzystaniem pieprzu, ziół, innego rodzaju przypraw. Jeśli już konieczne jest dodanie soli, najlepiej decydować się na sól wysokiej jakości i bogatą w składniki mineralne. Przykładem jest choćby sól kłodawska lub sól himalajska.
Czego nie jeść na chorą wątrobę?
Istnieje sporo produktów spożywczych, których nie powinniśmy spożywać w przebiegu chorej wątroby. Podstawowymi są jednak:
- żywność wysokoprzetworzona, majonez, gotowe dania do odgrzania, słodycze, fast foody;
- wszelkie produkty tłuste, w tym tłuste mięsa, wędliny i sery, ale także nabiał o wysokiej zawartości tłuszczu;
- wszelkie dania smażone i na zasmażkach;
- słodzone, gazowane napoje.
Przy stanach zapalnych wątroby i w zaawansowanych chorobach wątroby przeciwwskazane są produkty wzdymające i tak zwane ciężkostrawne, do których zaliczamy między innymi warzywa kapustne, grzyby, warzywa strączkowe, warzywa cebulowe, gruszki. Niektóre źródła podają, że zdrowie wątroby wspiera dieta z niskim indeksem glikemicznym. Jest to taka dieta, którą stosują diabetycy, czyli osoby chorujące na cukrzycę. Warto rozważyć takie jadłospis wspólnie ze swoim dietetykiem lub lekarzem.
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Ciborowska H., Ciborowski A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.
Zostaw komentarz