Olej bawełniany jest naturalnym olejem roślinnym pozyskiwanym z nasion bawełny, przy czym do tłoczenia wykorzystać można rozmaite gatunki bawełny. Surowy olej charakteryzuje się wysoką zawartością gossypolu, składnika rzadko spotykanego w olejach, o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwutleniającym, ale jednocześnie szkodliwych.
Spis treści
Olej bawełniany – charakterystyka
Olej bawełniany pozyskuje się z nasion różnych odmian bawełny, najczęściej drogą procesów mechanicznych takich jak prasowanie tych nasion, ewentualne drogą procesów chemicznych, takich jak ekstrakcja rozpuszczalnikiem. Produkt bywa wykorzystywany zarówno w kosmetologii, jak i w gastronomii, przy czym olej bawełniany spożywczy musi przejść proces rafinacji, głównie po to, aby usunąć z niego zawartość gossypolu.
Ciekawostką jest, że produkcja oleju bawełnianego na świecie jest niezwykle duża i z każdym rokiem wzrasta. Dotychczas największymi producentami jego są Chiny, Indie, Paragwaj oraz Stany Zjednoczone. W 2018 roku światowa produkcja wynosiła 4,46 mln ton, co daje ogromne ilości.
Gossypol
Surowy olej bawełniany zawiera duże ilości gossypolu, związku produkowanego przez bawełnę w celach obronnych. Odpowiada on bowiem za ochronę tkanek roślinnych przed pasożytami i owadami, które mogłyby je niszczyć. Związek ten można izolować i pozyskiwać na większą skalę, a następnie wykorzystywać w środkach ochrony roślin. Przeprowadzono liczne badania na jego temat. Udowodniono, że gossypol może działać przeciwnowotworowo i przeciwutleniająco, zwalcza też niektóre typy wirusów, np. wirusy paragrypy i wirusa HIV. Niestety znacznie silniejsze jest jego działanie szkodliwe, polegające na wywoływaniu trwałej bezpłodności u mężczyzn. Z tego względu przed wypuszczeniem oleju bawełnianego na rynek, musi on przejść etap oczyszczania z zawartości gossypolu. Wówczas produkt staje się bezpieczny i skuteczny.
Olej bawełniany – skład
Olej bawełniany po oczyszczeniu wyróżnia się wysoką zawartością: kwasy tłuszczowe Omega 6 (nawet do 50% wszystkich składników lipidowych) i kwasy tłuszczowe Omega 9. W składzie znajdziemy też witaminę E, witaminę A oraz witaminę K.
Olej bawełniany w kosmetyce
Olej bawełniany bywa stosowany w kosmetologii, szczególnie w pielęgnacji cery suchej i zniszczonej. Nawilża oraz regeneruje obszary delikatne, np. wokół oczu czy w okolicach intymnych w związku z podrażnieniami po goleniu. Wykazano, że stosowany systematycznie może spowalniać oznaki starzenia, a więc opóźnia pojawianie się zmarszczek mimicznych. Olej bawełniany ma właściwości przeciwzapalne, nadaje się więc do pielęgnacji skóry podrażnionej i problematycznej. Co istotne, nie zapycha porów, nie wykazuje więc działania komedogennego. Oznacza to, że nie przyczynia się do powstawania zaskórników, jak ma to miejsce w przypadku wielu innych olejów, np. oleju z kiełków pszenicy czy masła kakaowego.
Olej z nasion bawełny na włosy
Można go też wykorzystywać w pielęgnacji włosów, szczególnie włosów wysokoporowatych, które potrzebują intensywnej regeneracji i ściągnięcia otwartych łusek ponownie do łodyg. Bardzo dobrze nada się do włosów farbowanych, włosów rozjaśnianych, często poddawanych zabiegom z wykorzystaniem wysokich temperatur. Ma działanie wygładzające i ochronne.
Olej bawełniany w przemyśle
Olej bawełniany tłoczony na zimno bywa wykorzystywany w celach technicznych (dawniej do lamp górniczych, współcześnie raczej rzadko), a także w kosmetologii. Jest popularnym olejem do smażenia, pieczenia i sałatek ze względu na swój łagodny smak i wysoką temperaturę dymienia. Używany jest do produkcji margaryny i innych przetworów tłuszczowych. Aby jednak poddawać go działaniu temperatur, musi to być olej rafinowany. W przemyśle farmaceutycznym i w produkcji suplementów diety jest to nośnik substancji aktywnych.
Co ciekawe, olej bawełniany jest stosowany nawet w przemyśle chemicznym, co czyni go niezwykle uniwersalnym produktem roślinnym. Wówczas dodaje się go w trakcie produkcji do smarów, biopaliw oraz innych produktów chemicznych, które korzystają z jego właściwości jako środka smarującego i stabilizującego.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Riaz T., Iqbal M., Mahmood S., Yasmin I., Leghari A., Rehman A., Mushtaq A., Mushtaq K., Bilal M., Cottonseed oil: A review of extraction techniques, physicochemical, functional, and nutritional propertie, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 63/2021.
- Agarwal D., Singh P., Chakrabarty M., Shaikh A., Gayal S., Cottonseed oil quality, utilization and processing, 2003.
Zostaw komentarz