Kolagen do picia
Kolagen do picia

Dieta wątrobowaDieta wątrobowa to inaczej dieta lekkostrawna, która nie zawiera w codziennym jadłospisie produktów obciążających czynność wątroby. To największy, niezwykle istotny narząd wewnętrzny w jamie brzusznej człowieka, odpowiadający m.in. za detoksykację organizmu, magazynowanie krwi, filtrowanie krwi czy przemiany metaboliczne. Upośledzenie choćby jednej z tych funkcji negatywnie oddziałuje na cały ustrój.

Na czym polega dieta wątrobowa?

Dieta wątrobowa składa się z następujących, podstawowych zasad:

  • ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych – ich źródłami są m.in. tłuste mięsa, podroby, fast-foody;
  • żywność wysokoprzetworzona, gotowe dania obiadowe w sklepowych lodówkach. Rekomenduje się natomiast zamienienie ich na cenne, pełnowartościowe tłuszcze roślinne nienasycone, takie jak np. olej lniany czy oliwa z oliwek. Źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 mogą być także orzechy, nasiona czy ryby;
  • ograniczenie spożycia cukrów prostych, które znajdują się w słodyczach, białym cukrze, gotowych wyrobach słoikowych (np. dżemach, ketchupach) – dozwolone są jednak cukry proste naturalne, a więc te występujące w owocach i warzywach, choć rekomenduje się przewagę warzyw w diecie;
  • stosowanie prawidłowej obróbki termicznej – najlepiej sprawdza się gotowanie (zwłaszcza na parze), pieczenie pod przykryciem, duszenie. Niekoniecznie w diecie wątrobowej zaleca się smażenie czy częste grillowanie na węglu;
  • eliminacja papierosów i alkoholu z diety – alkohol nawet w niewielkich ilościach jest przeciwwskazany, ponieważ znacznie obciąża wątrobę, której funkcją jest metabolizowanie etanolu;
  • regularne spożywanie posiłków – w diecie wątrobowej uznaje się, że lepiej jeść mniej, a częściej, niż dużo, a rzadko, przy czym posiłki powinny przypadać na w miarę stałe pory w ciągu doby. Zaleca się jednocześnie unikanie jedzenia na 1,5-2 godziny przed pójściem spać;
  • dbanie o to, aby obiady były raczej jednodaniowe, a jeśli podajemy dwa dania, muszą mieć one niewielką objętość;
  • rezygnacja z bardzo ostrych przypraw i z dodatków smakowych gotowych, np. musztard, octów;
  • eliminacja z jadłospisu mocnej kawy i mocnej herbaty.

Na diecie wątrobowe bardzo ważne jest właściwe nawodnienie organizmu, jako że woda jest kluczowa dla prawidłowej czynności wątroby i całego organizmu. Rekomenduje się codzienne wypijanie 1,5-2 l wody, przy czym do niektórych porcji (np. do 2 szklanek) można dodać odrobinę soli kłodawskiej. Jest ona niezmiernie bogata w składniki mineralne przyczyniające się do wyrównania gospodarki wodno-elektrolitowej.

Dieta wątrobowa – co jeść?

Na diecie wątrobowej śmiało można sięgać po następujące produkty i grupy produktów spożywczych:

Jako przyprawy zaleca się stosowanie ziół, np. majeranku, melisy, pietruszki czy kopru. Świetnymi deserami na diecie wątrobowej będą kisiele, budynie i galaretki, szczególnie o obniżonej zawartości cukru. Jeśli natomiast chcemy zagęścić lub zabielić zupy, lepiej dokonać tego z użyciem jogurtu naturalnego, a nie śmietany czy mąki.

Dieta wątrobowa – czego nie wolno jeść?

Na diecie wątrobowej przeciwwskazane są między innymi następujące produkty i grupy produktów:

Znacznie korzystniejszym sposobem na posiłki główne będzie wykonywanie ich od podstaw, zamiast kupowania gotowych wersji dostępnych w słoikach czy opakowaniach plastikowych. Taka żywność wysokoprzetworzona określana jest jako najmniej korzystnie wpływająca na organizm, w szczególności na wątrobę i jelita.

Polecane produkty

Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. https://www.pszs.eu/_pliki/zalecenia-dietetyczne-watrobowa,d7f06.pdf.
  2. Ciborowska H., Ciborowski A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami