Dieta wątrobowa to inaczej dieta lekkostrawna, która nie zawiera w codziennym jadłospisie produktów obciążających czynność wątroby. To największy, niezwykle istotny narząd wewnętrzny w jamie brzusznej człowieka, odpowiadający m.in. za detoksykację organizmu, magazynowanie krwi, filtrowanie krwi czy przemiany metaboliczne. Upośledzenie choćby jednej z tych funkcji negatywnie oddziałuje na cały ustrój.
Spis treści
Na czym polega dieta wątrobowa?
Dieta wątrobowa składa się z następujących, podstawowych zasad:
- ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych – ich źródłami są m.in. tłuste mięsa, podroby, fast-foody;
- żywność wysokoprzetworzona, gotowe dania obiadowe w sklepowych lodówkach. Rekomenduje się natomiast zamienienie ich na cenne, pełnowartościowe tłuszcze roślinne nienasycone, takie jak np. olej lniany czy oliwa z oliwek. Źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 mogą być także orzechy, nasiona czy ryby;
- ograniczenie spożycia cukrów prostych, które znajdują się w słodyczach, białym cukrze, gotowych wyrobach słoikowych (np. dżemach, ketchupach) – dozwolone są jednak cukry proste naturalne, a więc te występujące w owocach i warzywach, choć rekomenduje się przewagę warzyw w diecie;
- stosowanie prawidłowej obróbki termicznej – najlepiej sprawdza się gotowanie (zwłaszcza na parze), pieczenie pod przykryciem, duszenie. Niekoniecznie w diecie wątrobowej zaleca się smażenie czy częste grillowanie na węglu;
- eliminacja papierosów i alkoholu z diety – alkohol nawet w niewielkich ilościach jest przeciwwskazany, ponieważ znacznie obciąża wątrobę, której funkcją jest metabolizowanie etanolu;
- regularne spożywanie posiłków – w diecie wątrobowej uznaje się, że lepiej jeść mniej, a częściej, niż dużo, a rzadko, przy czym posiłki powinny przypadać na w miarę stałe pory w ciągu doby. Zaleca się jednocześnie unikanie jedzenia na 1,5-2 godziny przed pójściem spać;
- dbanie o to, aby obiady były raczej jednodaniowe, a jeśli podajemy dwa dania, muszą mieć one niewielką objętość;
- rezygnacja z bardzo ostrych przypraw i z dodatków smakowych gotowych, np. musztard, octów;
- eliminacja z jadłospisu mocnej kawy i mocnej herbaty.
Na diecie wątrobowe bardzo ważne jest właściwe nawodnienie organizmu, jako że woda jest kluczowa dla prawidłowej czynności wątroby i całego organizmu. Rekomenduje się codzienne wypijanie 1,5-2 l wody, przy czym do niektórych porcji (np. do 2 szklanek) można dodać odrobinę soli kłodawskiej. Jest ona niezmiernie bogata w składniki mineralne przyczyniające się do wyrównania gospodarki wodno-elektrolitowej.
Dieta wątrobowa – co jeść?
Na diecie wątrobowej śmiało można sięgać po następujące produkty i grupy produktów spożywczych:
- niskotłuszczowe mleko i nabiał;
- pieczywo pszenne;
- chude mięso poddane właściwej obróbce, np. drobiowe;
- ryż biały;
- większość warzyw, np. ziemniaki, pomidory, papryka, ogórki;
- większość owoców, np. owoce jagodowe, brzoskwinie, banany, jabłka.
Jako przyprawy zaleca się stosowanie ziół, np. majeranku, melisy, pietruszki czy kopru. Świetnymi deserami na diecie wątrobowej będą kisiele, budynie i galaretki, szczególnie o obniżonej zawartości cukru. Jeśli natomiast chcemy zagęścić lub zabielić zupy, lepiej dokonać tego z użyciem jogurtu naturalnego, a nie śmietany czy mąki.
Dieta wątrobowa – czego nie wolno jeść?
Na diecie wątrobowej przeciwwskazane są między innymi następujące produkty i grupy produktów:
- alkohol, mocna kawa, mocna herbata, woda gazowana, napoje słodzone;
- żytni chleb, pieczywo chrupkie;
- tłuste wędliny i konserwy, czerwone mięsa, zwłaszcza poddane smażeniu;
- margaryna, podroby, smalce;
- niektóre warzywa, np. cebulowe, rzodkiewki, warzywa strączkowe, warzywa kapustne;
- niektóre owoce, np. czereśnie, daktyle i owoce marynowane;
- ciasta, słodycze, fast-foody;
- sałatki i dania z dodatkiem majonezu;
- przyprawy takie jak ziele angielskie, gorczyca, gałka muszkatołowa, liść laurowy, pieprz, ocet.
Znacznie korzystniejszym sposobem na posiłki główne będzie wykonywanie ich od podstaw, zamiast kupowania gotowych wersji dostępnych w słoikach czy opakowaniach plastikowych. Taka żywność wysokoprzetworzona określana jest jako najmniej korzystnie wpływająca na organizm, w szczególności na wątrobę i jelita.
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- https://www.pszs.eu/_pliki/zalecenia-dietetyczne-watrobowa,d7f06.pdf.
- Ciborowska H., Ciborowski A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.
Zostaw komentarz