Kiedy dziecko przestaje chorować w żłobku i buduje swoją odporność, która będzie utrzymywać się na stabilnym poziomie także w późniejszym życiu? Warto zaznaczyć, że infekcje w tak młodym wieku są dość powszechne i wiążą się z wciąż niedostatecznie rozwiniętym układem immunologicznym. Jeśli jednak rodzice odpowiednio zadbają o poszczególne aspekty w życiu dziecka i rozwija się ono prawidłowo, ta odporność się wykształci. Co warto wiedzieć w tym temacie?
Spis treści
Kiedy dziecko przestaje chorować w żłobku?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ wiele zależy od indywidualnych aspektów związanych z organizmem danego dziecka, a nawet stylem jego życia (np. dieta wdrożona przez rodziców, poziom aktywności fizycznej, obecność pleśni w domu). Gdy dziecko idzie do żłobka, ma zazwyczaj do 3 lat. Warto więc wiedzieć, że z reguły dzieci mają tendencję do chorowania przez cały okres uczęszczania do żłobka, jako że ich układ odpornościowy nie jest jeszcze w pełni wzmocniony. Nie miał szans na częsty kontakt z patogenami, aby wykształcić odporność na nie – właśnie to dzieje się podczas chorowania w młodym wieku. Mówiąc w uproszczeniu, organizm dziecka musi mieć styczność z bakteriami i wirusami, aby w przyszłości nie reagować na nie wcale lub reagować w mniejszym stopniu.
Zobacz również: Kiedy dziecko przestaje chorować w przedszkolu?
Taka odporność buduje się jednak parę pierwszych lat życia, a w skrajnych przypadkach nawet dłużej. Dlatego istnieje duże prawdopodobieństwo, że dziecko będzie chorować nie tylko w żłobku, ale i w przedszkolu, a niekiedy także w pierwszych klasach szkoły podstawowej. Istnieje tak dużo zależności, że ciężko jest ustalić ramy czasowe adekwatne dla wszystkich dzieci.
Budowanie odporności u dziecka
Na odporność dziecka wpływa wiele czynników zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych już od momentu życia okołoporodowego. Pierwsze największe znaczenie ma kolonizacja jego układu pokarmowego dobrymi bakteriami, na co wpływa m.in. rodzaj porodu. Jeżeli noworodek przyjdzie na świat siłami natury, podczas przechodzenia przez kanał rodny styka się z mikrobiotą mamy, w której dominującymi bakteriami są szczepy Bifidobacterium lub Bacteroides. Połykając je, trafiają one do jego organizmu i w efekcie namnażają się w nim, wspomagając czynność jelit i odporność, jak również przyczyniają się do tworzenia indywidualnej mikroflory jelit noworodka. Z reguły w pełni wykształcona flora jelitowa pojawia się u dziecka dopiero w 2. lub 3. miesiącu życia, jednak w przypadku cesarskiego cięcia kolonizacja układu pokarmowego przebiega wolniej, a maluch może mieć problemy z odpornością w późniejszym wieku.
Zobacz również: Domowy syrop na wzmocnienie dla dzieci
Na odporność u dziecka wpływa ponadto systematyczna aktywność fizyczna, zwłaszcza na zewnątrz i o każdej porze roku. Jest to tzw. element hartowania organizmu. Oczywiście rodzice powinni zawsze ubierać swoje dziecko adekwatnie do pogody panującej za oknem. Na końcu warto wspomnieć o suplementacji. W przypadku małych dzieci niemal standardem w dzisiejszych czasach staje się podawanie im Omega 3 oraz witaminy D.
Karmienie piersią a odporność
Równorzędnie na odporność dziecka wpływa sposób jego karmienia. Jeśli mowa o układzie odpornościowym, zdecydowanie korzystniejsze jest karmienie piersią (naturalne), ponieważ żadne mleko modyfikowane nie zawiera tak bogatego pakietu składników odżywczych i przeciwciał, które budują tę odporność, zanim dziecko samodzielnie będzie miało kontakt z patogenami.
Dieta wzmacniająca odporność
W późniejszym wieku na odporność wpływa rodzaj diety – im więcej cukru (słodyczy), fast-foodów, żywności przetworzonej, tym gorsza będzie docelowa odporność dziecka. Zdrowa i zbilansowana dieta powinna opierać się na produktach naturalnych, zwłaszcza owocach, warzywach, chudym mięsie, rybach i źródłach NNKT, adekwatnie do wieku.
Dziecko choruje w żłobku – co robić?
Problemem wielu rodziców jest nieposyłanie dziecka do żłobka, lecz dopiero do przedszkola, aby uniknąć etapu chorowania. Nie jest to dobre rozwiązanie, ponieważ dziecko nie będzie mieć kontaktu z rówieśnikami, co przełoży się m.in. na brak styczności z różnymi patogenami w nowym, obcym środowisku. Efekt będzie więc zupełnie odwrotny od odczekiwanego – przedszkolak, który wcześniej nie uczęszczał do żłobka, zacznie chorować, lecz później, właśnie na etapie przedszkolnym, ponieważ dla jego organizmu właśnie to będzie pierwszym kontaktem z patogenami. Posyłanie dziecka do żłobka jest więc dobrą opcją, nie należy tego unikać.
Oczywiście wyjątkiem są sytuacje, w których dziecko choruje. Wówczas należy rzeczywiście okresowo wstrzymać się z posyłaniem go do placówki, aby nie roznosiło patogenów i nie zarażało zdrowych dzieci. Rodzice powinni również zadbać o pilnowanie kalendarza szczepień ochronnych.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Sochocka M., Błach-Olszewska Z., Mechanizmy wrodzonej odporności, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 59/2005.
- Dymarska E., Grochowalska A., Krauss H., Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy, Nowiny Lekarskie, 82/2013.
- Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
Zostaw komentarz