Kolagen do picia
Kolagen do picia

Jak przyjmować witaminy rozpuszczalne w tłuszczach?Każdy świadomy człowiek decydujący się na suplementację uzupełniającą podstawową dietę powinien wiedzieć, jak przyjmować witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Są one niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu, dlatego wszelkie niedobory powinny być na bieżąco uzupełnianie wraz z dietą lub odpowiednimi preparatami. W dzisiejszych czasach można kupić je w każdej aptece, ale i w wielu specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – charakterystyka

Do grona witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zaliczamy następujące związki chemiczne:

  • witamina A – zaliczana do grona retinoidów. Jej naturalnymi źródłami są m.in.: tran, wątróbka, żółtka jaj, bataty, marchew, jarmuż czy dynia. Najbardziej charakterystycznymi objawami niedoboru witaminy A są kurza ślepota, zaburzenia wzrostu oraz nadmierne łuszczenie się naskórka. Odpowiada ona bowiem za zdolność prawidłowego widzenia, pobudzanie aktywności osteoblastów, poprawę odporności;
  • witamina D – jedyna witamina, która nie ma dobrych źródeł pokarmowych, dlatego jej suplementacja jest niezbędna. Tworzy się ona w odpowiedzi na ekspozycję skóry na promieniowanie słoneczne. Reguluje homeostazę wapnia i fosforanów, a więc wzmacnia kości. Ponadto stymuluje odporność organizmu, działa antybakteryjnie, poprawia jakość snu i utrzymuje właściwą kondycję skóry;
  • witamina E – zaliczana do grona tokoferoli. Jej naturalnymi źródłami są m.in.: oleje roślinne tłoczone na zimno, ziarna zbóż, nasiona, orzechy, kiełki, pomidory czy brukselka. To tzw. witamina młodości, ponieważ działa silnie antyoksydacyjnie, opóźniając procesy starzenia się tkanek i zwalczając nadmierny stres oksydacyjny. Skutkami niedoborów są zaburzenia płodności, paraliż mięśniowy, zaburzenia neurologiczne oraz plamy na skórze;
  • witamina K – poprzez udział w syntezie protrombiny w wątrobie warunkuje prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi. Uczestniczy ponadto w metabolizmie układu kostnego oraz w prawidłowym procesie trawienia pokarmów. Można znaleźć ją m.in. w żółtkach jaj, rybach, produktach pełnoziarnistych.

Poziom poszczególnych witamin w organizmie bada się na podstawie zwykłych badań krwi. Zawsze wart dokonać takiego oznaczenia przed podjęciem decyzji o suplementacji.

Zobacz również: Witaminy rozpuszczalne w wodzie.

Jak przyjmować witaminy rozpuszczalne w tłuszczach?

Jak wskazuje nazwa, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach potrzebują środowiska lipidowego, aby móc się rozpuścić i wchłonąć z przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Właśnie dlatego rekomenduje się przyjmowanie ich wraz z posiłkiem bogatym w tłuszcze. Nie ma przy tym znaczenia, czy będą to tłuszcze pochodzenia roślinnego, czy zwierzęcego, choć znacznie zdrowsze dla organizmu są tłuszcze roślinne (z orzechów, nasion, roślinnych olejów tłoczonych na zimno), ewentualnie te pochodzące z ryb morskich. Przykładowo uważa się, że prawidłowe wchłanianie witaminy D zapewnia posiłek, który zawiera w sobie około 10 g tłuszczu. Może to być więc nawet kilka plastrów wędzonego łososia lub sałatka warzywna polana 2 łyżeczkami oleju roślinnego wysokiej jakości.

Przyjmując witaminy rozpuszczalne w tłuszczach wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcze, mamy pewność, że ich biodostępność będzie możliwie najwyższa. A co się z tym wiąże – skuteczność suplementacji będzie największa, o co chodzi każdemu konsumentowi.

Zobacz również: Jakie witaminy brać codziennie?

Kolejną istotną zasadą, tyczącą się nie tylko witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, ale i każdego suplementu diety, jest systematyczność. Jedynie codzienne przyjmowanie wybranego preparatu da oczekiwane rezultaty, a pierwsze oznaki świadczące o skuteczności suplementacji widoczne są z reguły dopiero po kilku tygodniach. Należy więc uzbroić się w cierpliwość i nie zapominać o przyjmowaniu preparatu. Jeśli żyjemy w biegu i zapominanie o tym jest częste, można ustawić sobie przypomnienie w telefonie lub zapisywać te informacje na karteczkach w widocznym miejscu, np. przy łóżku czy przy laptopie, na którym każdego dnia pracujemy.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Wawer I., Kompendium suplementów diety, Jak dbać o zdrowie?, Wydawnictwo Medyk, 2023.
  2. Mierzejewska A., Olejnik B., Malesińska M., Sacharewicz A., Baranowska A., Dróżdż-Kubicka E., Chrzanowska U., Ocena zawartości wybranych witamin i składników mineralnych w codziennych racjach pokarmowych młodzieży w wieku licealnym.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami