Aktualizacja: 4 listopada 2024
Niedobór Omega 3 jest niestety bardzo często obserwowany w diecie Polaków. Towarzyszy temu zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych Omega 6, a ta proporcja nie jest uznawana za korzystną dla zdrowia. Jakie mogą być objawy niedoboru i jak z tym walczyć?
Spis treści
Niedobór Omega 3 – przyczyny
Główną przyczyną niedoboru kwasów tłuszczowych Omega 3 jest dieta uboga w ich źródła, a więc w tłuste ryby morskie, oleje roślinne tłoczone na zimno, orzechy i nasiona, kiełki. Takie produkty są typowe dla diety śródziemnomorskiej, uznawanej dzięki temu za najzdrowszą dla układu sercowo-naczyniowego. Nieco rzadszymi przyczynami są różnego rodzaju choroby jelit związane z zaburzeniami wchłaniania, a także częste infekcje, picie alkoholu, przyjmowanie narkotyków czy choroby związane z głodzeniem się, np. anoreksja.
Niedobór Omega 3 – objawy
Niedobór Omega 3 może objawiać się w następujący sposób:
- sucha, napięta skóra z tendencją do wczesnego pojawiania się zmarszczek mimicznych, pękających pięt i łokci oraz zajadów;
- nasilanie się stanów zapalnych, zarówno spontanicznych, jak i w przebiegu chorób przewlekłych;
- łamliwość włosów i łamliwość paznokci;
- zaburzenia pamięci i koncentracji, zaś w późniejszym wieku zwiększone ryzyko demencji;
- wahania nastroju, tendencja do stanów depresyjnych i spadku samopoczucia;
- spadek odporności, częste infekcje;
- przewlekłe zmęczenie, brak energii do działania;
- spadek libido, problemy z płodnością u obu płci;
- bezsenność;
- nasilanie skurczów menstruacyjnych, a więc boleśniejsze przechodzenie miesiączek przez kobiety;
- zaburzenia trawienia, zwłaszcza ze zwiększona częstotliwością zaparć.
Kwasy EPA i DHA mogą obniżać poziom trójglicerydów (niezależny czynnik ryzyka chorób układu krążenia). Spożywanie pokarmów bogatych w te związki pomaga więc utrzymać zdrowe serce i może pomóc w zapobieganiu niektórym chorobom mięśnia sercowego, co zostało niejednokrotnie potwierdzone klinicznie i naukowo.
Ciekawostką jest, że niedobór Omega 3 przyczynia się do rozwoju otyłości brzusznej, co dokładniej zbadano w 2015 roku. Systematyczna suplementacja tych związków przez osoby otyłe nie pomogła wprawdzie w ogólnej utracie wagi, lecz wyraźnie pomogła zredukować tłuszcz z brzucha i zapobiegła dalszemu przyrostowi masy ciała.
Zapotrzebowanie na Omega 3
Według zaleceń International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids ilość energii pochodzącej ze spożycia kwasu alfa-linolenowego (ALA) powinno to stanowić 0,7%. W celu obniżenia ryzyka chorób układu krążenia spożycie kwasów eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA) powinno wynosić natomiast 0,65 g na dzień.
Niedobór Omega 3 – diagnostyka
Poziom kwasów tłuszczowych Omega 3 (w rozróżnieniu na poszczególne związki tworzące tę rodzinę: EPA, DHA oraz ALA) można zbadać na podstawie próbki krwi pobranej od pacjenta najlepiej z samego rana na czczo. Ustrój człowieka może przyswoić każdy z tych kwasów, jednak w pełni aktywne są tylko dwa pierwsze. Kwas ALA musi ulec przemianie do EPA i DHA. Niestety efektywność tej przemiany wynosi zaledwie 5%, w związku z czym istotne jest dostarczanie organizmowi gotowych do działania EPA i DHA.
Jak suplementować Omega 3?
Jeśli w badaniu wyjdzie niedobór Omega 3, warto rozważyć suplementację. Przede wszystkim jednak należy zadbać o to, aby dieta była bogata w te związki. Powinna zawierać tłuste ryby morskie (np. tuńczyk, dorsz, łosoś, halibut, sardynki), owoce morza (np. krewetki, ostrygi), algi (np. Spirulina, Nori, Chlorella) oraz oleje roślinne (należy upewnić się, że wybrany olej zawiera przewagę Omega 3 nad Omega 6, a przykładami takich produktów są:
Suplementacja powinna opierać się na wykorzystaniu naturalnych preparatów i jednocześnie musi być systematyczna. Omega 3 przyjmuje się codziennie przez dłuższy okres czasu. To suplement diety bezpieczny (a wręcz polecany) każdemu konsumentowi, także dzieciom, seniorom, kobietom w ciąży i karmiącym piersią, czy pacjentom przewlekle chorym, chyba że lekarz zaleci inaczej.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Marciniak-Łukasiak K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych Omega 3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24-35.
- Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
- Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3?, Lekarz POZ, 5/2020.
Zostaw komentarz