Jesienne warzywa i owoce są niezwykle smaczne i coraz bardziej doceniane przez Polaków. Każda pora roku charakteryzuje się wyjątkowym klimatem, który warto podkreślać zbilansowaną, sezonową dietą. Po co szczególnie warto sięgać w miesiącach jesiennych? Oto polecane warzywa i owoce!
Spis treści
Jesienne warzywa
Jesienią zbieramy w szczególności:
- cebulę – charakteryzuje się piekącym smakiem, który słabnie po obróbce cieplnej. Jest typowym dodatkiem niemal każdego dania smażonego, gotowanego czy pieczonego. Należy do grona naturalnych antybiotyków, silnie wzmacnia odporność;
- buraki ćwikłowe – są uznanym naturalnym ergogenikiem, czyli środkiem poprawiającym wydolność sportową. Dodatkowo zawierają mnóstwo witaminy C, żelaza i antyoksydantów, wspierają więc odporność, krążenie oraz czynność układu mięśniowego;
- dynię – bogactwo karotenoidów, które wzmacniają odporność i poprawiają wzrok. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom stolca oraz obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi;
- kapustę – pożywna i bogata w witaminę C, witaminę A, witaminę K, błonnik, mikroelementy oraz antyoksydanty. Wspomaga trawienie, korzystnie wpływa na serce, wątrobę i nerki. Można z niej przyrządzać kiszoną kapustę, w której znajdziemy mnóstwo probiotyków;
- marchew – jedno z najbardziej klasycznych warzyw kuchni polskiej. Zawiera wiele wartościowych składników odżywczych, w tym beta-karoten, któremu zawdzięcza swój kolor;
- czosnek – kolejny naturalny antybiotyk o charakterystycznym smaku i zapachu. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, poprawia krążenie, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie;
- fasolę – jedno z najzdrowszych warzyw, wyróżnia się jednak dość wysoką kalorycznością. U osób z wrażliwym układem pokarmowym może wywoływać objawy niestrawności;
- soczewicę – zawiera bardzo dużo potasu i żelaza, przy jednocześnie niskiej zawartości sodu. Wspiera leczenie nadciśnienia tętniczego czy anemii, jak również mogą ją spożywać diabetycy oraz osoby odchudzające się;
- kalafior – zawiera w sobie sporo wody i błonnika pokarmowego, przez co wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.
Powyższe warzywa idealnie nadają się do przyrządzania gęstych, dobrze doprawionych i aromatycznych zup, które będą rozgrzewać w chłodne, jesienne dni. Zwłaszcza soczewica, marchew, kalafior oraz dynia wykorzystywane są do gotowania kremowych zup. Czosnek i cebula to klasyczne warzywa dodawane do większości potraw w celu podbicia ich smaku. Z kolei buraki to podstawowy składnik tak cenionego przez Polaków barszczu czerwonego.
Jesienne owoce
Jesień słynie również z pysznych i wartościowych owoców, którymi są:
- jabłka – wykonać z nich można różnorodne przetwory, a jednym z tradycyjnych polskich ciast z ich dodatkiem jest szarlotka. Pomagają w regulacji poziomu glukozy, mogą być spożywane przez diabetyków. Ponadto zawierają większość istotnych witamin i minerałów;
- gruszki – są niskokaloryczne, nie zawierają tłuszczu, korzystnie wpływają na układ trawienny. Są bardzo dobrym dodatkiem zarówno do dań wytrawnych, jak i różnorodnych deserów;
- śliwki – kolejne owoce jesienne idealnie nadające się do ciast i przetworów. Regulują trawienie, poprawiają apetyt i chronią przed wolnymi rodnikami, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych;
- pigwa – wspiera układ krążenia i odporność organizmu, a badania wykazują, że może mieć potencjalne działanie antynowotworowe. Pobudza apetyt i łagodzi wiele dolegliwości trawiennych;
- aronia – udowodniono, że składniki zawarte w owocach aronii opóźniają procesy starzenia, spowalniają proces degeneracji plamki żółtej oraz wpływają korzystnie na naczynia krwionośne. Ma w sobie mnóstwo przeciwutleniaczy;
- głóg – roślina od dawna wykorzystywana w medycynie ludowej na całym świecie. Wspiera układ sercowo-naczyniowy, wspomaga leczenie problemów trawiennych, łagodzi objawy menopauzy i stany zapalne. Stosowany przy grypie, przeziębieniu i infekcjach dróg moczowych.
Warto też zaznaczyć, że w okresie jesiennym zbiera się również orzechy włoskie i orzechy laskowe, a w lesie pojawiają się grzyby.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Bawolska L., Kuchnia pełna warzyw, Wydawnictwo RM, Warszawa 2024.
- [https://jedzowoceiwarzywa.pl/wp-content/uploads/Cztery-pory-roku-w-gospodarstwie-i-w-kuchni.pdf]
Zostaw komentarz