Czym zastąpić cukier, aby tym samym wpłynąć na ogólny stan zdrowia? Nie od dziś wiadomo, że nadmiar cukrów nie jest korzystny, wręcz może zwiększać ryzyko i wywoływać wiele groźnych problemów zdrowotnych. Czym w takim razie go zastąpić, jeśli całkowite wykluczenie nie jest możliwe?
Miód
Miód pszczeli jest jednym z bardziej wartościowych składników diety człowieka. Stanowi skarbnicę naturalnych związków, z których większość posiada silne właściwości przeciwutleniające, bakteriostatyczne i bakteriobójcze, korzystne w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. To naturalny słodki produkt wytwarzany przez pszczoły Apis mellifera poprzez łączenie z własnymi specyficznymi substancjami nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, ewentualnie wydalin owadów ssących soki żywych części roślin, składowanym, odparowywanym i pozostawionym do dojrzewania w plastrach. Zazwyczaj od jednej rodziny pszczelej uzyskuje się blisko 15 kg miodu w ciągu roku. Lecznicze i smakowe walory miodu poznano już w starożytności.
Miód jest nie tylko naturalnym antybiotykiem i niezwykle zdrowym produktem, ale i idealnym słodzikiem. Można wykorzystywać go do pieczenia, słodzenia herbat i napojów, a nawet do przyrządzania glazur i sosów do mięs. Idealnie wzbogaca posiłki. Istnieje wiele rodzajów miodu, a każdy może smakować nieco inaczej (np.miód gryczany znacznie różni się od lipowego czy miodu spadziowego). Słodząc kawę lub herbatę miodem, należy jedynie pamiętać, aby dodawać go do lekko ostudzonych napojów, ponieważ wysokie temperatury mogą zniszczyć niektóre cenne składniki w nim zawarte.
Erytrytol
Erytrytol to cukier alkoholowy oznaczany na produktach spożywczych symbolem E968. Występuje naturalnie w owocach i sfermentowanym jedzeniu, jak również w wielu produktach spożywczych, np. sosie sojowym. Może być pozyskiwany z glukozy w procesie fermentacji, do czego wykorzystuje się odpowiednie drożdże. Erytrytol po spożyciu ulega absorpcji do różnych tkanek ustroju, należy jednak pamiętać, że praktycznie nie ulega on metabolizowaniu w ustroju. Niemal cała pula spożytej substancji zostaje wydalona wraz z moczem. Wartość kaloryczna erytrytolu wynosi około 4 kcal/g, jednak rzeczywista wartość wynosi zaledwie 0,2 kcal/g. Wiąże się to ze wspomnianym wcześniej brakiem metabolizowania.
Erytrytol jest jednym z najzdrowszych słodzików w diecie człowieka. Może być stosowany przez diabetyków (osoby chore na cukrzycę) i pacjentów z insulinoopornością. Warto przy tym jednak pamiętać o umiarze, gdyż nadmiar może wywoływać efekt przeczyszczający. Niedawno potwierdzono korzyści z wykorzystania erytrytolu jako środka prewencyjnego i leczniczego w nadciśnieniu tętniczym.
Stewia
Glikozydy stewiolowe to ogólna nazwa 9 różnorodnych pochodnych stewiolu występujących w Steveia rebaudiana. Stewia wykorzystywana była już setki lat temu przez Indian Guarani zamieszkujących Amerykę Południową. Tradycyjna metoda stosowania tej rośliny przez paragwajskich Indian polegała na suszeniu jej liści i użyciu ich do słodzenia napojów. Stewia jest słodzikiem niskokalorycznym, którego hydrolizę przeprowadzają Bacteroides sp., bytujące w jelicie grubym. Wyciągi z liści Stevia rebaudiana zawierają mieszaninę niekancerogennych, niskokalorycznych, niemutagennych glikozydów stewiolowych, których spożywanie wywiera korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Można zatem potwierdzić, że stewia jest jednym z najzdrowszych słodzików. W związku z tym, że glikozydy stewiolowe w organizmie człowieka rozkładane są dopiero w jelicie grubym, zatem ich spożycie nie wpływa na wzrost glukozy we krwi. Mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę.
Tagatoza
Tagatoza jest cukrem prostym, naturalnie występującym w przyrodzie, choć w dużo mniejszych ilościach niż ma to miejsce w przypadku glukozy czy fruktozy. Tagatoza jest odpowiednikiem klasycznego, białego cukru, jednak wyróżnia się dużo korzystniejszymi właściwościami. W porównaniu z cukrem spożywczym odznacza się niemal 3-krotnie niższą wartością kaloryczną, przy takim samym stopniu słodkości. Jej indeks glikemiczny jest bliski 0, dlatego także tagatoza nadaje się dla diety diabetyków.
Podstawowym źródłem omawianego związku jest tropikalne drzewo Sterculia setigera. W śladowych ilościach znaleźć go można w mleku i przetworach mlecznych. Ciekawostką jest, że tagatoza stanowi również dodatek do preparatów kosmetycznych, farmaceutycznych oraz występuje w niektórych detergentach.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Bąkowska M., Janda K., Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Journal of Life Sciences, 3/2018.
- Długołęcka A., Poliole – zamienniki cukru, Gdańsk 2013.
- Wierzbicka E., Słodziki – aspekty żywieniowe i zdrowotne, Warszawa 2014.
Zostaw komentarz