Co jest lepsze, Chlorella czy Spirulina? Tak naprawdę na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ obie algi odpowiadają za coś innego i wykazują nieco odmienne właściwości prozdrowotne. Wszystko zależy więc od tego, jakie potrzeby ma konsument i do jakiego celu dąży. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób decyduje się na jednoczesne przyjmowanie obu tych suplementów diety.
Spis treści
Spirulina – właściwości
Spirulina jest w pełni naturalnym suplementem diety, zaliczanym do grona superfoods – żywności o niezwykle cennym i bogatym składzie oraz potwierdzonych klinicznie właściwościach prozdrowotnych. Udowodniono, że jest ona w pełni bezpieczna dla człowieka, a wręcz zalecana jako kompleksowe uzupełnienie podstawowej diety. Dostarcza bowiem organizmowi m.in. pełnowartościowego białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, szeroki pakiet minerałów, witamin oraz antyoksydantów, spośród których najważniejsza jest fikocyjanina odpowiedzialna również za barwę tej algi. Badania kliniczne przeprowadzane na przestrzeni lat potwierdzają, że Spirulina wpływa korzystnie niemal na każdy układ ludzkiego organizmu:
- poprawia pamięć i koncentrację;
- wzmacnia mięśnie;
- reguluje poziom glukozy i cholesterolu we krwi oraz normalizuje ciśnienie tętnicze;
- reguluje trawienie, przeciwdziałając zaparciom;
- działa antyoksydacyjnie, usuwając z organizmu nadmiar wolnych rodników tlenowych i tym samym zmniejszając ryzyko chorób cywilizacyjnych;
- poprawia samopoczucie i dodaje energii.
Ze względu na bogactwo składników Spirulina intensywnie odżywia organizm, uzupełniając ewentualne niedobory pokarmowe. Jako naturalny suplement diety świetnie sprawdzi się u osób dbających o zbilansowaną dietę, aktywnych fizycznie, seniorów. Mogą ją przyjmować nawet dzieci.
Chlorella – właściwości
Chlorella jest zieloną algą słodkowodną, znaną głównie ze swoich właściwości detoksykujących. Udowodniono, że ma zdolność tzw. chelatacji metali ciężkich, toksyn i szkodliwych związków, które na przestrzeni lat kumulują się w tkankach ludzkiego organizmu. Cząsteczki Chlorelli wiążą je ze sobą i pomagają w wydalaniu na zewnątrz ustroju. Dodatkowo wspierają mikroflorę jelitową, a nie od dziś wiadomo, że odporność i zdrowie całego organizmu pochodzą właśnie z jelit. Chlorella jest dobra dla każdego współczesnego człowieka, ponieważ nawet prowadząc zdrowy tryb życia, ciężko jest uniknąć kontaktu ze szkodliwymi związkami czy zanieczyszczeniami. Jeśli są obecne w tkankach, mogą prowadzić do wystąpienia:
- przewlekłych dolegliwości bólowych;
- obniżenia samopoczucia, wahań nastroju, a nawet stanów depresyjnych;
- zaburzeń trawienia;
- problemów dermatologicznych;
- zaburzeń miesiączkowania u kobiet oraz zaburzeń erekcji u mężczyzn;
- niepłodności.
Toksyny zwiększają również ryzyko rozwoju tzw. chorób cywilizacyjnych, do których zalicza się m.in. miażdżycę, alergie, schorzenia neurodegeneracyjne czy nowotwory. Systematyczna suplementacja Chlorelli dodaje energii, wzmacnia, przeciwdziała przewlekłemu zmęczeniu, senności i wypaleniu zawodowemu. Poprzez oczyszczenie organizmu poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
Spirulina i Chlorella
Na rynku dostępne są połączenia Spiruliny i Chlorelli w jednej tabletce. To doskonałe zestawienie – tabletki zawierają jedynie sprasowane, wysuszone algi, bez żadnych dodatków. Dzięki temu można czerpać korzyści z właściwości obu superfoods za jednym razem, co pozwala na wygodne i efektywne uzupełnienie diety w cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały.
Co jest lepsze, Chlorella czy Spirulina?
Zarówno Chlorella, jak i Spirulina są polecanymi, naturalnymi i korzystnie działającymi suplementami diety. Ich przyjmowanie ma przeciwwskazań zdrowotnych, a działania niepożądane czy reakcje alergiczne po ich spożyciu niemal nie występują. Dzięki temu obie mogą stać się wartościowym uzupełnieniem diety. Warto zastanowić się, która alga będzie odpowiedniejsza dla indywidualnych potrzeb danej osoby. Nie ma również żadnych przeciwwskazań, aby przyjmować je równocześnie. Nie wchodzą bowiem ze sobą w interakcję.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Safi C., Zebib B., Merah O., Pontalier P., Vaca-Garcia C., Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 35/2014.
- Wierzbicka I., Chlorella – panaceum na wszystkie choroby?, Food Forum, 1/2016.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Zostaw komentarz